GOLF.NL nieuws

Goed slot Huizing in Frankrijk


Met een goede ronde 67 (-4) is Daan Huizing vierde geworden in Le Vaudreuil Challenge op de Challenge Tour.

Huizing begon het toernooi met een ronde boven par (+2), maar speelde de laatste 54 holes uitstekend in -13 om met een totaal van -11 gedeeld vierde te worden. Op zondag tekende de Soestenaar voor zes birdies en twee bogeys.

'De start van het toernooi was matig', zei Huizing zondagmiddag. 'Na twee gemiste cutts wilde ik het tij graag keren. Gelukkig kon ik vrijdag een goede tweede ronde neerzetten. Heb wat verbeteringen in mijn routine kunnen aanbrengen. Ben iets vlotter gaan handelen en daar heb ik deze week goed aan vast kunnen houden. Gister speelde ik heel erg goed, alles recht van de tee. IJzers waren niet perfect waardoor ik niet heel veel kansen kreeg. Vandaag was geen geweldige dag, een beetje van alles wat. Af en toe moeilijke momenten maar ook goede kansen gecreëerd. Uiteindelijk ben ik tevreden met mijn progressie en dit goede resultaat. Ook onder druk op het einde was het vandaag goed. Veel positieve dingen dus en een mooie sprong op de ranking. Nu op naar Oostenrijk volgende week', aldus Huizing die bijna tienduizend euro verdiende en nu 23ste staat op de ranglijst. Aan het eind van het seizoen krijgen de beste 15 spelers een kaart voor de European Tour.

Net als de gehele golfwereld houdt Huizing ook goed in de gaten wat er op Carnoustie gebeurt. 'Het is ongeveer vijf uur rijden naar huis, maar ik heb nu de radio opstaan van The Open', zei Huizing rond 17 uur vanuit de auto. 'Mooi om naar te luisteren met Tiger die in de race is. Voor mij was het vandaag in ieder geval ook een mooi resultaat', aldus de professional over zijn eigen week en de 4de plaats. 


Richard McEvoy bleef met -18 Steven Tiley twee slagen voor om de zege in Le Vaudreuil op te eisen.

Uitslag.

Jaarranglijst.

lees meer

Spieth 1e, Woods en McIlroy 6e


Het belooft zondag een spannend slot te worden van het 147ste Open Championship met een strijd tussen Jordan Spieth, Francesco Molinari, Tiger Woods, Rory McIlroy en andere topspelers.

Na 54 holes op Carnoustie wordt de eerste plaats gedeeld door drie Amerikanen: titelverdediger en drievoudig major-winnaar Jordan Spieth, Kevin Kisner and Xander Schauffele. De 24-jarige Spieth klom tien plaatsen en kwam op -9 voor het toernooi door een sterke ronde 65 (-6: een eagle en vier birdies).

De Amerikaan Kevin Chappell is vierde met -7 en de Italiaan Francesco Molinari, in vorm de afgelopen weken, staat op plaats 5 met zes onder par. Molinari ging net als Spieth rond in 65 slagen.

Op de zesde plaats, met vier slagen meer dan de leiders, staan onder anderen Tiger Woods, Alex Noren, Matt Kuchar, Rory McIlroy en Tommy Fleetwood. McIlroy ging rond 70 slagen.

Woods maakte 66 (-5) op zaterdag, zijn laagste ronde in een major sinds 2011. Hij maakte zes birdies en een bogey en houdt kans op een 15de major-zege. Tien jaar geleden won Tiger zijn 14de en laatste major. Woods, 42, heeft het Brits Open sinds 2015 niet meer gespeeld. 

Justin Rose had de laagste score op de derde dag van de major: met 64 slagen steeg hij 52 plaatsen, naar de 13de plaats. De ronde 64 is een evenaring van de beste score in een Brits Open op Carnoustie.

Er wordt zondag veel wind verwacht op Carnoustie Golf Links.

Leaderboard 

Televisie: Ziggo Sport Golf do en vr 07:30 - 21:30 za 11:00- 21:00 zo 10:00 – 20:00. Het Brits Open wordt ook heel wat uren op het open kanaal van Ziggo uitgezonden, kijk hier. De BBC zendt alle dagen om 21.00 uur hoogtepunten uit.

Op de eerste hole haalde Spieth de green en maakte hij de putt voor eagle:

Ian Poulter, die de cut miste, is opgewonden omdat Woods het zo goed doet:

Geen slow play in de laatste flight.

Tiger op zaterdag:

lees meer

Oranje boven op Tox en Antwerp


Anouk Sohier heeft op Toxandria het Zwitserleven Dutch Junior Open gewonnen. Bij de jongens werd Kiet van der Weele tweede. Pasqualle Coffa won op Royal Antwerp het Belgisch Amateur voor dames. In dit kampioenschap werd Philip Bootsma tweede bij de mannen.

Dutch Junior Open

Anouk Sohier komt uit Breda maar speelt voor de Koninklijke Haagsche. Ze won de 34ste editie van het prestigieuze jeugdtoernooi overtuigend. Met de scores 72-70-68-69 (-9) was het verschil met de nummers twee was vier slagen. Als winnaar heeft Sohier een wildcard veroverd voor het South African Women’s Open. 

Marloes van den Brink werd gedeeld achtste in het jaarlijkse jeugdtoernooi op Golfclub Toxandria in Molenschot. Anne Sterre van den Dungen eindigde als 15de, Lizzy Peeters als gedeeld 18de en Judith van der Voort als 20ste.

Bij de jongens stond Kiet van der Weele na drie ronden bovenaan. Maar zijn totaal van -15 (73-65-68-67) was niet goed genoeg om te winnen en een wildcard te veroveren voor het KLM Open in september. De winnaar bij de jongens werd Sadom Kaewkanjana uit Thailand die met een slotronde 65 (-7) op -17 uitkwam. 

Deze Nederlandse jongens eindigden in de top 20:

T6 Mike Toorop, Benjamin Reuter
8 Bob Geurts
T9 Piet Hein Bakkenes
T11 Thom Hoetmer
16 Koen Kouwenaar
T18 Mats Markovits

Acht andere Nederlanders haalden de cut maar eindigden buiten de top 20.

De landenwedstrijd werd gewonnen door het meisjesteam uit Thailand bestaande uit Kan Bunnabodde, Kultida Pramphun en Napabhach Boonin. Bij de jongens won het Nederlandse team: Kiet van der Weele, Benjamin Reuter en Mike Toorop.

Eindstand.

Belgisch Amateur

Pasqualle Coffa van de Eindhovensche won zaterdag het Belgian International Ladies Amateur Championship. Met 74, 71, 66 en 72 slagen (-5) won ze met één slag verschil. 
Joan van Waetermeulen werd elfde in het dameskampioenschap op Royal Antwerp GC.

Bij de mannen is Philip Bootsma van GC Houtrak tweede geworden. Met -14 was het verschil met de winnaar, de Belg Yente Van Doren, één slag. Berry Jole eindigde ook in de top 10, op de gedeelde achtste plaats.

Eindstand.

ProGolf Tour

Een goed resultaat van Max Albertus op de ProGolf Tour: in de Zell am See- Kaprun Open op G&CC Leipzig is hij met één slag meer dan de winnaar gedeeld derde geworden. 

Eindstand. Order of Merit.

Bekijk ook de video: Talenten uit Azië, geen school maar golf.

 

 

lees meer

Wat heb je als golfer aan clubfitting?


Laten we eerlijk zijn: een golfuitrusting is niet goedkoop. Een nieuwe ijzerset van een van de bekende merken kost al gauw (meer dan) duizend euro. Daarom kan je maar beter zorgen dat wat je koopt ook helemaal bij je (swing) past. Om zeker te zijn van de juiste clubs is er maar één oplossing: clubfitting. De redactie van GOLF.NL ging op bezoek bij SGGT Europe, een unieke custom-fit studio op The Dutch, om uit te zoeken wat je als beginner en gevorderde golfer hebt aan clubfitting op tourniveau.

De kans is groot dat ze er ook op jouw club zijn: demodagen. Merk X toont op de driving range zijn waar en een week later is er een ander merk aan de beurt. Een uitstekende manier om kennis te maken met clubs als je een bepaald merk op het oog hebt. Waar wat als je op één dag merk X met merk Y wilt vergelijken? En hoe presteert de shaft van het ene merk in het clubhoofd van het andere merk? Dat moet kunnen dacht Scott Gourlay, die SGGT (Scott Gourlay Golf Technology) oprichtte en zijn fittingconcept naar Nederland bracht waar PGA Professional Robert Wootton op tourniveau clubs aanmeet. 

Beginners

Het eerste proefkonijn tijdens ons bezoek bij SGGT is collega Jaco (35), die sinds een jaar serieus speelt en inmiddels al een handicap heeft van 20. In tegenstelling tot wat veel golfers denken heeft een beginner als Jaco het meeste baat bij een fitting. 

‘Goede golfers weten wat ze nodig hebben’, zegt Wootton. ‘Dan gaat het meer om het fine-tunen van de balvlucht. Tiger Woods is zo goed dat hij zich prima redt met een langere of zwaardere shaft. Topspelers kunnen zich aanpassen, van beginners kan je dat niet verwachten. Bij spelers als Jaco die nog niet zo lang spelen, maar al wel een aardige swing hebben en een volgende stap willen zetten, kan je dus heel veel winst behalen.’

Met de ijzer-7 uit zijn online gekochte set van SkyMax, een populair merk onder beginners, slaat Jaco een aantal ballen. Robert zit achter zijn computer waar hij de eerste balvluchtgegevens van de ballen die Jaco slaat bekijkt. Hij stelt een paar vragen om erachter te komen wat voor golfer hij voor zich heeft. ‘Wat zijn je doelen? Hoe vaak speel je?’, vraagt hij. ‘Na een paar ballen weten we meestal al wel welke richting we op moeten voor de goede combinatie tussen clubhoofd en shaft’, zegt Wootton. En combineren kan bij SGGT. De fittingstudio hangt letterlijk vol met shafts en clubhoofden. Er zijn weinig merken die SGGT niet aanbiedt en in totaal zijn er zo’n 20.000 combinaties te maken. 

‘Als je clubs gaat kopen bij een van de grote golfmerken kan je kiezen uit een aantal standaard shafts. Wat wij hier doen kunnen zij niet. Het is simpelweg te duur om al die shafts aan te bieden. Er is een combinatie voor iedereen. Vorig jaar hebben we zo’n 400 sets verkocht, en niet één was er hetzelfde.’ 

Het geheim zit in het ingenieuze systeem dat Gourlay ontwikkelde waarbij elke shaft die aan de muur hangt in een handomdraai kan worden bevestigd aan een clubhoofd naar keuze. Als de juiste clubhoofd-shaft combinatie is gekozen worden de ‘specs’ – loft, lie, shaft, grip etc. - genoteerd en teruggestuurd naar Schotland, waar de clubs in elkaar worden gezet.

De basis

Wanneer is een clubfitting geslaagd? Een belangrijke factor is of de golfer beter in staat is om de bal midden op het clubhoofd te raken. Om het maximale rendement uit een slag te halen met een centered strike is de lie angle, de hoek tussen clubhoofd en shaft, heel belangrijk.

‘Als we kijken naar waar Jaco de bal op het clubhoofd raakt’, zegt Wootton, ‘zien we dat we hem heel erg helpen door de club iets meer upright te fitten, zodat hij de bal minder op de teen en meer in het midden van het clubblad raakt. Daarnaast wil ik dat hij een wat zwaardere shaft probeert, omdat de clubs van Jaco al redelijk zwaar zijn, en hij daar aan gewend is. Gezien zijn afmetingen heeft hij een shaft nodig die een halve inch langer is dan standaard.’

Over standaard gesproken: een standaard set uit het (internet-)schap lijkt ideaal voor beginners. Meestal niet duur en prima om mee te beginnen. Als nieuweling weet je immers nog niet of je de sport echt leuk genoeg vindt om tijd én geld te investeren. ‘Het grootste gevaar is echter dat je schade toebrengt aan je swing als je in het begin met te zware clubs speelt’, zegt Wootton. ‘Als je in de sportschool zware gewichten gaat heffen terwijl je dat nog nooit hebt gedaan is dat ook gevaarlijk. Dat geldt ook voor golfclubs en beginners. Je wilt voorkomen dat beginnende golfers gefrustreerd afhaken met een blessure veroorzaakt door verkeerd materiaal.’

Flex

Ten onrechte denken veel golfers dat de flexibiliteit van de shaft het belangrijkste is bij een fitting. Feit is dat het type van een shaft, bijvoorbeeld regular of stiff, niet is vastgelegd met standaardwaardes. In de praktijk kan een stiff shaft van merk X qua buigprofiel hetzelfde zijn als een regular of ladies shaft van merk Y. Het buigprofiel, de verdeling van de flex van de shaft (waar is de shaft stijf of minder stijf?), is doorgaans alleen belangrijk voor de golfer met een zeer hoge swingsnelheid en komt bij die kleine groep golfers pas later in het fittingproces aan bod.

‘Shaft flex is één element in het kiezen van een geschikte juist, maar zeker niet de belangrijkste’, zegt Wootton. ‘Gewicht is een hele belangrijke factor, en dat met name de verdeling van het gewicht in de shaft. Waar zit het balanspunt? Amateurs reageren op het gevoel en het balanspunt in de shaft. Dat bepaalt voor een groot deel of de bal midden op het clubblad wordt geraakt. Het verschil in totaal gewicht tussen Jaco’s eigen ijzer en die hij nu slaat is verwaarloosbaar, maar de balans in de shaft is volledig anders. De club voelt voor Jaco lichter aan omdat hij beter in balans is. Wat we na een paar ballen al kunnen zien is dat hij meer energie op de bal over kan brengen, wat betekent dat hij verder gaat slaan.’

Uiteindelijk is de winst voor Jaco – met een M4 ijzer van TaylorMade - ongeveer 10 meter aan lengte, en belangrijker, veel minder afwijking. ‘De clubhoofdsnelheid is hetzelfde, maar de balsnelheid gaat flink omhoog’, concludeert Wootton. ‘Dat heeft alles te maken met het feit dat hij de bal meer in het midden van het clubhoofd raakt. Als hij de bal toch een keer op de teen raakt zie je dat bal nog steeds ver vliegt. Dat is de werking van de vergevingsgezindheid van een modern clubhoofd.’

En wat vindt het proefkonijn zelf? ‘Het voelt stabieler en heel erg lekker als ik de bal raak’, zegt Jaco. ‘Al is het moeilijk onder woorden te brengen wat ik precies voel’, zegt hij over het gevoel tijdens het slaan, een van de belangrijkste elementen in het clubfitten, dat zeker geen exacte wetenschap is.

Swing weight

‘Sla je de ballen altijd zo laag?’, vraagt Robert na een paar ballen aan het tweede proefkonijn, collega Chris (51). ‘Nee, ik heb last van een blessure en kan niet zo goed draaien’, antwoordt hij. Robert pakt een shaft en een clubhoofd nu hij vermoedt dat Chris, die vijftien jaar speelt, iets lichters nodig heeft dan de stalen shafts die hij nu heeft. ‘Het is heel simpel: met een lichte shaft kan je sneller swingen. Net als bij vliegtuigen heb je bij meer massa meer snelheid nodig om op te stijgen. Als snelheid geen probleem is heb je meer aan een zwaardere shaft voor extra consistentie.’

Naast flex is swingweight een veel gehoorde term bij clubfitting. De swingweight zegt niets over het totale gewicht van de club maar alles over de verdeling van het gewicht in de club. De swingweight wordt aangeduid met een letter (A-F) en een oplopend getal (0-9), waarbij B een hogere swingweight aanduidt dan A, en A2 zwaarder is dan A1. De gemiddelde swingweight van een mannenclub ligt ongeveer op D2, voor vrouwen is dat C5. 

Gevoel

‘Als we kijken naar de huidige ijzer-7 van Chris’, zegt Wootton terwijl hij de club op de speciale weegschaal legt, ‘zien we een swingweight van C8. De club die ik hem nu geef is in totaal gewicht lichter, namelijk 383 gram in plaats van 399. Toch is de swingweight van de lichte club, namelijk D2, hoger. En dat is goed want Chris wil dat gewicht van het clubhoofd in de backswing voelen. Een kanttekening is dat we ons niet volledig laten leiden door swingweight. Het gaat nog steeds om gevoel, ook als de numbers goed zijn. In het tijdperk dat er nog geen computers waren ging het puur op gevoel. Nu hebben we dankzij launchmonitors technologie in huis om het gevoel te bevestigen.’

Bij metal woods wordt vaak gezegd loft is your friend. Voor Chris geldt dat hij ook bij ijzers wel wat extra hoogte kan gebruiken. Een club met een laag en diep zwaartepunt kan daar misschien bij helpen. Uiteindelijk belandt Chris bij een Srixon met een 10 gram lichtere shaft die zorgt voor een goede balans waarbij de bal de gewenste hoogte, afstand en spin krijgt. 

Wijzer naar huis

Kan je wonderen verwachten van een clubfitting? Zowel Jaco als Chris sloegen betere ballen met de gefitte ijzers. Niet alleen als het gaat om afstand maar vooral om spreiding en de consistentie in de (hoogte van de ) balvlucht. Niet alleen weten de twee proefkonijnen nu welke ijzers ze zouden kunnen aanschaffen voor extra afstand en minder spreiding, ook hebben ze meer kennis als het gaat om hun eigen unieke golfswing.

‘Hoe graag ik het ook zou willen, als je met een open clubblad de bal raakt, kan de shaft daar weinig aan veranderen en heb je meer baat bij een aantal lessen’, zegt Wootton. '

Grootste materiaalblunders

Wat valt Robert Wootton nog meer op als clubfitter? 

 • De meeste golfers hebben clubs die te zwaar zijn. Dat zorgt ervoor dat ze geen controle hebben over de club en vaak met een zwaaibaan van buiten naar binnen op de bal inkomen, de ingrediënten voor een slice. De club swingt met de speler in plaats van andersom.
 • Wat is het voordeel van een forged (gesmeden) club, tegenover bijvoorbeeld een cast (gegoten) club? Je kan het clubhoofd buigen. Dat is vooral handig als je swing nog verandert en je bijvoorbeeld de lie angle wilt aanpassen en daarmee de balvlucht wil veranderen.
 • Fabrikanten stoppen standaard (te) lange shafts in hun drivers omdat ze dan kunnen zeggen dat de nieuwste driver weer een X aantal meter verder vliegt. Marketing dus. Dat sommige golfers liever een houten-3 slaan dan een driver heeft puur te maken met de lengte van de shaft.
 • Veel golfers komen hier binnen met clubs met verkeerde lie angles, meestal teveel upright. Dat zorgt vaak al voor een afwijking in de vertrekrichting van de bal. Daarnaast zie ik dat veel golfers te dikke grips hebben. Een goed startpunt is de maat handschoen. Als je een M of L draagt dan is een standaard grip prima. Bij een XL heb je vaak wel een midsize grip nodig. De grip is voor ons heel belangrijk omdat deze het balanspunt in de club kan veranderen. Een midsize grip weegt meer en daar moet je rekening mee houden. Als het kan werken we met tape, dat praktisch niks weegt. Vier lagen tape onder de grip is even dik als een midsize grip, maar de swing-weight blijft hetzelfde.

SST Pure

Als je niks aan het toeval wilt overlaten en ook de laatste paar procent in orde moet zijn kan je overwegen om je shafts te laten puren. Het ‘puren’ van een shaft, dat door een volledig computer gestuurd apparaat gebeurt, is het vinden van het punt waar de shaft het meest stabiel is. Geen enkele shaft is helemaal recht of rond. Als je het meest stabiele buigpunt hebt bepaald kan de shaft op de juiste manier in het clubhoofd worden gezet. Dit zou een betere en meer consistente prestatie van de club moeten opleveren. De SST Pure machine, die ook wordt gebruikt door SGGT Euope, markeert het punt op de shaft waar het clubhoofd in moet. 

Ook niet-leden van The Dutch kunnen bij SGGT terecht voor een fitting. De prijs van een fitting is 150 euro. Als je een ijzerset koopt worden deze kosten in mindering gebracht.

SGGT EUROPE
Haarweg 3
4212 KJ SPIJK
The Netherlands
www.sggteurope.nl
robert@sggt.nl
+31 6 206 07 707

lees meer

Best gewaardeerde banen in Portugal


Leadingcourses.com heeft in het voorjaar de Golfers' Choice ranglijsten bekendgemaakt en GOLF.NL neemt elke week één land onder de loep. Deze week de best gewaardeerde golfbanen van Portugal.

De Golfers' Choice ranglijsten van Leadingcourses.com zijn samengesteld op basis van beoordelingen op Leadingcourses.com van golfers uit binnen- en buitenland. De best gewaardeerde golfbanen in Portugal? Hieronder staat de top 10, met achter de naam van de baan het gemiddelde cijfer dat golfers geven. Het gemiddelde cijfer betreft niet alleen de waardering van golfers voor de golfbaan maar ook voor de algemene indruk van de club, het onderhoud, voorzieningen zoals de oefenfaciliteiten, het clubhuis en de prijs-kwaliteitverhouding.

 1. Monte Rei G&CC 9,2 (Algarve)
 2. West Cliffs 8,6 (ten noorden van Lissabon)
 3. Oceanico Faldo Course 8,6 (Algarve)
 4. Royal Obidos Spa & Golf Resort 8,5 (ten noorden van Lissabon)
 5. Victoria Golf Course-Dom Pedro Golf 8,4 (Algarve)
 6. The Old Course-Dom Pedro Golf 8,3 (Algarve)
 7. Troia Golf 8,3 (ten zuiden van Lissabon)
 8. Estela GC 8,3 (bij Porto)
 9. Vidago Palace GC 8,3 (bij Porto)
 10. Oceanico o'Connor Jnr Course 8,2 (Algarve)

De Tour in Portugal

De European Tour komt sinds 2007 elk jaar naar het Zuid-Europese land voor de Portugal Masters, een wedstrijd die gespeeld wordt op Dom Pedro Victoria Golf Course in Vilamoura (nummer 5 in de top 10 hierboven). De Portugal Masters is de opvolger van het Portuguese Open. Het Open is in het verleden gespeeld op Penha Longa (nr 14), Oitavos Dunes (nr 15), Penina (nr 36), Vale do Lobo (nr 18), Quinta do Lago (nr 13), Aroeira (nr 40), Vila Sol (nr 38), Estela (nr 8), Estoril (nr 22) en de Old Course (nr 6).

De Challenge Tour was in mei van dit jaar in Portugal voor de tweede editie van een wedstrijd op Morgado G&CC in Portimao: het Open de Portugal. Morgado staat op de 31ste plaats in de Leadingcourses Golfers' Choice-ranglijst van Portugal. Het Open de Portugal was vorig jaar een wedstrijd van de Challenge én de European Tour.

Een van de Stage One-wedstrijden van de European Tour Qualifying School van dit jaar wordt gespeeld op Bom Sucesso Golf in Obidos.

Met golfvakantie naar Portugal

Het warme Portugal is een perfecte bestemming in de maanden dat het koud is in Nederland. Het is een kleine drie uur vliegen en vliegtickets zijn in het algemeen niet duur. In de zomer is het erg warm in Portugal maar van oktober tot en met april leent het klimaat zich uitstekend voor golf.

Er zijn zo'n 90 golfbanen in het land en de meeste zijn heel goed omdat de initiatiefnemers internationale toparchitecten aantrokken. De eerste banen werden aangelegd door Britten, vooral in de Algarve, en in deze kustregio liggen vanouds de meeste golfbanen. Maar er zijn ook veel golfclubs in de omgeving van Lissabon en Porto en op Madeira en de Azoren. 

De golf courses in Portugal worden vooral bevolkt door toeristen en daarom zijn er ook veel banen met een hotel op het golfterrein. Ondanks de lange kuststrook zijn er maar enkele duin- en linksbanen. Voorbeelden zijn Praia D'el Rey (nr 11) en West Links (nr 2).

Reisverhalen:

Op de websites Leadingcourses.comtop100golfcourses.com en visitportugal.com vind je veel nuttige informatie over alle banen.

Een impressie van Monte Rei, de nummer 1:


Een impressie van Castro Marim (nr 32), een baan in de Algarve van Willem van Kooten:


Quinta do Lago in de Algarve:


Lees ook:
De best gewaardeerde banen in Duitsland
De best gewaardeerde banen in Zweden
De best gewaardeerde banen in België
De best gewaardeerde banen in Frankrijk
De best gewaardeerde banen in Oostenrijk
De best gewaardeerde banen in Italië
De beste banen in Rusland

Wil je zelf een golfbaan beoordelen of weten hoe andere golfers een andere baan waarderen, kijk dan op deze pagina van GOLF.NL of ga naar Leadingcourses.com.

lees meer

Van Dam mist cut op 1 slag


Anne van Dam heeft voor de tweede week op rij de cut gemist op de Symetra Tour.

Anne van Dam begon de Danielle Downey Credit Union Classic goed met een ronde 71 (-1), maar een dag later volgde een ronde 75 en daarmee had de Nederlandse één slag te veel om het weekend te halen. Op dag één maakte Van Dam drie bogeys en vier birdies op Brook Lea Country Club in Rochester (New York). Op vrijdag noteerde ze één birdie, twee bogeys en een dubbele bogey.

De 22-jarige Van Dam miste dit seizoen vier keer de cut in een wedstrijd van de Symetra Tour. Ze is ook een keer 37ste geworden en een keer tiende. Eén wedstrijd moest de Arnhemse staken vanwege een blessure. Op de jaarranglijst van de Symetra Tour is de Nederlandse 104de, op de jaarranglijst van de Ladies European Tour (LET) is ze zesde. Volgende week speelt Van Dam het Scottish Open van de LET.

Halverwege de Danielle Downey Credit Union Classic gaan er vier spelers aan de leiding: Eun Jeong Seong (Korea), Csicsi Rozsa (Hongarije), Stephanie Meadow (Noord-Ierland) en Natalie Sheary (VS).

Leaderboard. Jaarranglijst.

lees meer

Prachtig leaderboard Brits Open


Het 147ste Open Championship op Carnoustie Golf Links kent na twee ronden een prachtig leaderboard. Kevin Kisner en Zach Johnson gaan aan kop en achter die twee Amerikanen liggen tal van grote namen op de loer.

Carnoustie Golf Links speelde op dag twee van het 147ste Brits Open duidelijk anders dan in de eerste ronde. Door de regen die viel in de nacht van donderdag op vrijdag en tijdens een flink deel van de tweede ronde waren de fairways minder hard. Ballen die donderdag soms tientallen meters doorrolden stopten nu veel sneller. Carnoustie speelde daardoor een stuk langer, maar door de zachtere fairways en het gebrek aan wind werd er doorgaans beter gescoord dan op donderdag. Zach Johnson begon zijn tweede ronde met een bogey maar daarna volgden vijf birdies. Met een totaal van -6 deelt de winnaar van The Open in 2015 op de Old Course de leiding met landgenoot Kevin Kisner die op de laatste hole zijn bal in de Barry Burn voor de green sloeg en eindigde met een kostbare dubbel bogey. 

Dringen

Achter de twee leiders is het behoorlijk dringen. Tommy Fleetwood kwam vrijdag tot de laagste ronde van het toernooi. De Engelsman, met 63 slagen baanrecordhouder op Carnoustie, kwam nu tot een bogeyvrije 65 (-6). Met -5 na 36 holes deelt Fleetwood de derde plaats met de Amerikanen Pat Perez en Xander Schauffele.

Rory McIlroy gaat ook prima geklasseerd het weekend in. De winnaar van The Open in 2014 staat na ronden in 69 slagen op een totaal van -4 en deelt de zesde plaats met Tony Finau, Erik van Rooyen, Zander Lombard en Matt Kuchar. Vorig jaar werd Kuchar op Royal Birkdale na een geweldig duel met Jordan Spieth tweede.

Titelverdediger Spieth speelde zich vrijdag met een ronde 67 (-4) naar een kansrijke positie. De 24-jarige Amerikaan deelt met landgenoten Rickie Fowler en Kevin Chappel op drie slagen van de twee leiders plek 11. 

Tiger Woods

Tiger Woods was na de eerste ronde gelijk par. Na ronde twee is de veertienvoudig majorwinnaar dat nog steeds. In de tweede ronde maakte de 42-jarige Woods vier bogeys en vier birdies. Woods staat met gelijk par op de 29ste plaats, net als Phil Mickelson die vrijdag tot 69 slagen kwam. De twee routiniers hebben een heel goed weekend nodig om een gooi te doen naar de Claret Jug, de trofee van het Brits Open. De Belg Thomas Pieters haalde met +1 ook de cut.

Er sneuvelden ook tal van grote namen. Voor Justin Thomas, Dustin Johnson, Sergio Garcia, Jon Rahm is het 147ste Open Championship na twee ronde al voorbij. 

Leaderboard 

Televisie: Ziggo Sport Golf do en vr 07:30 - 21:30 za 11:00- 21:00 zo 10:00 – 20:00. Het Brits Open wordt ook heel wat uren op het open kanaal van Ziggo uitgezonden, kijk hier. De BBC zendt alle dagen om 21.00 uur hoogtepunten uit.lees meer

Vermaak je kinderen op de golfbaan


Vakantietijd! De kinderen zijn vrij en jij hebt tijd om lekker te gaan golfen. Oppas regelen? Nee hoor, neem de kids gewoon mee en laat ze zien hoe leuk het in de baan kan zijn.

Hoewel kinderen op elke leeftijd kunnen gaan golfen - hoe jonger je begint, hoe beter - hebben echte kleintjes niet altijd geduld genoeg of de focus om meerdere holes te spelen. Dus wat staat jou als golfliefhebbende ouder te doen als je een ‘snelle negen’ wil spelen? Breng de kinderen mee, natuurlijk! Hier zijn zes manieren om de kleintjes bezig te houden terwijl jij je handicap verlaagt.

1. Stap voor stap

Als je kinderen willen meedoen aan de ronde, maar nog te jong zijn om zelf te spelen, probeer hen dan in fases mee te laten doen. Laat hen zonder bal swingen op de tee. Daarna leg je een extra bal op de green om te putten. Als het putten beter gaat, kun je doorgaan met langere putts, chips en picthes, bijvoorbeeld vanaf het punt waar jij je laatste pitch gaat maken. Eventueel kun je ze vanaf de fairway laten spelen en de tweede helft van hole mee laten doen.

2. Laat hen helpen

Kinderen vinden het leuk om opdrachten en taken uit te voeren, dus waarom zou je dat niet gebruiken? Kijk of je kleintje graag de vlag vasthoudt, divots op de green teruglegt, bunkers harkt, je bal markeert, de bal uit de hole haalt of zelfs je clubs en/of bal schoonmaakt. Zo leren ze niet alleen de juiste etiquette, maar je hebt ook gelijk een mini-caddie.

3. Speel ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’

Voor jongere kinderen is ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ een geweldige manier om hen betrokken te houden bij hun omgeving - vooral als er zoveel te zien is als op een golfbaan. Probeer op elke hole een nieuwe categorie te verzinnen: zoek vijf vogels, vind drie dingen die beginnen met een t of je maakt van tevoren een eenvoudige lijst van dingen waar ze tijdens de ronde naar moeten zoeken, zoals zand, water, bloemen, dieren en bomen. Zorg ervoor dat je hun enthousiasme deelt wanneer ze iets gevonden hebben.

4. Gebruik je scorekaart als rekenopdracht

Je scorekaart is de ideale mogelijkheid om een kind dat net begonnen is met schrijven en rekenen, extra vaardigheden bij te brengen. Benoem je kind tot scoreteller met een ‘belangrijke’ pet op en heel speciale pen; die maken misschien nog meer indruk. Vraag je kind om te helpen met het tellen van de slagen en schrijf na elke hole samen de score op de kaart.

5. Punten bunkeren

Is je kind al wel aan het golfen? Zie de ronde dan als extra les voor golf vanuit de bunker. Voorbeeld: Je slaat de bal in de bunker. Je krijgt tien bunkerpunten. Je slaat je bal daarna in één keer uit de bunker, dan behoud je de tien bunkerpunten. Iedere volgende poging om uit het zand te komen, kost je twee bunkerpunten. Deze speltip bevordert het spelplezier én de techniek voor het slaan vanuit de bunker. Twee vliegen in één slag. 

6. De golfkidsclub van Nederland: GOLF RAAK!

De Koninklijke Nederlandse Golf Federatie heeft via de ‘community’ Golf RAAK! contact met kinderen die in aanraking zijn gekomen met golf en het RAAK!-golfpasje hebben aangevraagd. Op een speelse manier krijgen zijn regelmatig post om hen te stimuleren met golf bezig te zijn. Heeft jouw kind nog geen pasje? Vraag dit dan aan via golfraak.nl.  


lees meer

Lid voor een dag op Bernardus


De eerste tien holes van Bernardus Golf zijn al open, de andere acht volgen half september. De baan zoekt de publiciteit pas in de herfst op, maar GOLF.NL kon de nieuwsgierigheid niet bedwingen en kocht een dagkaart.

Bernardus is het golfbaanproject van zakenman Robert van der Wallen, een 18-holes baan in het plaatsje Cromvoirt net ten zuidwesten van Den Bosch. Met een restaurant (een tweede zaak van Noble-chef Edwin Kats die al sinds april open is) én een hotel (nog te bouwen). 

Een prestigieuze onderneming, zo werd tijdens de bouw duidelijk. De befaamde architect Kyle Phillips, bekend van De Lage Vuursche en Kingsbarns, werd ingehuurd voor het ontwerp. Bronnen in de golfindustrie meldden dat BrandLoyalty-topman en Quote 500-lid Van der Wallen bij de aanleg niet bezuinigd heeft op kwaliteit. De aanleg van een ‘gewone’ golfbaan met clubhuis kost zo’n 7 tot 10 miljoen euro, maar bij Bernardus, zo wordt gefluisterd, zou de totale investering ruim 50 miljoen bedragen. Dat is weer heel wat meer dan bij The Dutch waar het om ongeveer 35 miljoen euro ging. 

Sinds begin juni kunnen golfers een dagkaart kopen op Bernardus Golf en tien van de achttien holes zo vaak spelen als het daglicht toelaat. Zo’n kans laten wij natuurlijk niet lopen. Het is te vroeg om een oordeel te geven over de baan en Bernardus Golf zelf wacht met publiciteit tot de opening van de gehele baan in september, maar we kunnen wel vast een indruk geven van wat een bezoeker aantreft.

Alleen dagkaarten

Bernardus mag dan een prestigieus project zijn, het is niet een exclusieve golfbaan. “We zijn absoluut geen besloten club en willen Brabantse gastvrijheid uitstralen”, zei Sabine Riezebos, general manager van de Golfbaan Cromvoirt, begin dit jaar in de lokale pers. Sterker, bezoekers zijn heel erg welkom. De formule op Bernardus is als volgt: er zijn weinig gewone leden en gasten zijn lid voor een dag. Bezoekers worden in de watten gelegd, het doel is dat iedere golfer een onvergetelijke dag heeft. 

Het member-for-a-day-concept wordt gevoerd door buitenlandse topbanen, bijvoorbeeld Kingsbarns vlakbij St Andrews, maar in Nederland was er nog geen baan waar het draait om een ‘quality experience’ voor gastspelers. ‘Bernardus Golf and memories’, zoals de volledige naam luidt, kiest wel voor deze formule en dus kun je er alleen een dagkaart kopen, geen greenfee voor negen holes.

Klant is koning

Op dit moment betaalt een bezoeker 100 euro voor de ‘Bernardus experience’ en naar verluidt wordt het bedrag 150 euro als alle 18 holes open zijn. Ook al zijn er nog maar tien holes open, ook al zijn de jonge greens nog niet zo snel als ze gaan worden, Bernardus slaagt er nu al in om je een zeer prettige dag te bezorgen. 

Van begin tot eind wordt je behandeld als beste klant. Bij het telefonisch reserveren is het personeel uiterst vriendelijk. Er volgt meteen een bevestigingsmail en een dag voordat je member for a day bent krijg je een sms ter herinnering. Op de dag kom je aan bij een receptie die in niets op een traditionele balie lijkt. Je gaat zitten aan een tafel, krijgt een kop koffie voor nu en water in een flesje met het Bernardus-logo voor in de baan. Het ontvangstpersoneel in het clubhuis met golvend dak, een ontwerp van de architecten Patrick Russ en Pieter Laureys, vertelt een en ander over de baan, onder meer dat Bernardus ‘genderneutraal’ is. Geen gele en rode teemarkers, die nog steeds geassocieerd worden met mannen en vrouwen, maar op elke hole een afslagplaats aangeduid met 60 (lange afstanden naar de green), 56 (middellang) en 47 (kort). Dan wacht een grote range waar ballen van hoge kwaliteit in pyramidevorm klaarliggen. In de baan wordt een tweede of derde flesje water uitgedeeld en een banaan of appel. 

Tot zo ver is alles ‘gratis’, het hoort bij de experience. Er staan geen stewards klaar bij het futuristisch ogende clubhuis die je golftas uit de auto halen en op een trolley of buggie zetten – vooralsnog niet in elk geval en de vraag is of je Nederlanders daarmee een plezier doet. Veel belangrijker is dat het personeel aanvoelt wat een golfer fijn vindt en dat hebben ze goed door op Bernardus. Niet alleen het personeel in het golfgebouw met luxe kleedkamers, het ene deel van het clubhuis, maar ook in Noble Kitchen dat in het andere deel van het gebouw is gevestigd. Het restaurant bestaat uit een brasserie (Bernardus Cafe), ideaal voor golfers die een kleine lunch of hap willen, en een afdeling ‘fine dining’. Noble Kitchen heeft ook een groot terras en trekt veel niet-golfers: fietsers, wandelaars en restaurantliefhebbers die op de goede reputatie van sterrenchef Edwin Kats afkomen.

Heidebaan

Heerlijk, zo’n gastvrije ontvangst, zo’n range met een bar voor een kop koffie of glaasje tijdens het oefenen, zo’n heerlijk restaurant annex brasserie in een clubhuis. ‘Bernardus legt de lat hoog in service maar houdt de drempel laag’, zoals een golfer treffend zegt in een beoordeling op Leadingcourses.com. 

Maar het gaat een groot deel van de golfers vooral om de baan en die is het best te omschrijven als een heathland course, een open en licht glooiende heidebaan. De stijl heeft veel weg van De Lage Vuursche (geen wonder met Kyle Phillips als architect) maar dan een Lage Vuursche met heide. De greens met daaromheen kort gemaaide run-offs zijn flink geonduleerd. Door de zandgrond – de Drunense Duinen zijn vlakbij – is de baan hard en droog en rolt de val goed door. Bernardus doet door het open karakter met zandverstuivingen ook af en toe denken aan De Pan en de Rosendaelsche en nieuwere heidebanen zoals de Swinkelsche en Stippelberg. Er is af en toe water in spel: een beekje en enkele grotere waterhindernissen.

De baan oogt al behoorlijk volwassen door een omzoming van bos en het kerkje van Cromvoirt in de verte. In de baan staan nog enkele grote bomen van vroeger, toen het gebied nog voornamelijk maïsland was, en er zijn veel volwassen bomen geplant. Een bewijs van het hoge budget, want grotere bomen planten kost een fortuin. Niet onbelangrijk: het is stil en rustig in Cromvoirt, geen auto’s, vliegtuigen en treinen. 

Het allermooiste misschien nog wel, want dat vindt iedere golfer fijn, is het hoge niveau van aanleg en onderhoud op Bernardus. De baan is tot in de puntjes afgewerkt. De bouw van de holes inclusief de aanleg van bijna dertig hectare nieuwe natuur gebeurt door aannemer Jos Scholman. Op het gebied van onderhoud werkt Bernardus samen met The Dutch. De greenkeepers worden aangestuurd door Niall Richardson, de Ierse superintendent van The Dutch die in eigen land op de topbanen Moyvalley Resort en Carton House heeft gewerkt. Bernardus is onder leiding van Richardson aangelegd voor de toekomst: het gras heeft weinig water en mest nodig, de bodem is zo gezond dat er nauwelijks of geen problemen zullen rijzen als gewasbeschermingsmiddelen over enkele jaren verboden gaan worden.

Overnachten

Wie, net als wij, niet kan wachten om Bernardus te bezoeken: ruim tijd om in Cromvoirt aan je korte spel te werken. De Brabantse playing professional Max Albertus, die er vaak traint, looft niet alleen de baan, hij vindt dat Bernardus de beste oefenfaciliteiten van Nederland heeft. Er is een short game area van een paar hectare waar kort spel oefenen nooit verveelt. De grote en lange range met grastees, waar director of golf Roel Verdonschot de scepter zwaait, ligt verstopt achter kleine heuvels. Je beleving van de natuur wordt niet verstoord door lelijke hekken en netten.

Of Bernardus kan wedijveren in layout en onderhoud met The Dutch, de Haagsche of De Pan? Het is te vroeg om daar iets over te zeggen. De baan is nog niet af, de greens zijn nog niet heel snel en er wordt her en der nog gewerkt. Onder meer aan een klein hotel dat gebouwd wordt in het voormalige restaurant Parfait, waar de golfbaan grenst aan het dorp Cromvoirt. Voor golfliefhebbers die niet om de hoek wonen is het goed om te weten dat ze in de toekomst kunnen overnachten op deze toegankelijke high-end baan. Voor alle soorten hotelgasten, van echtparen tot vriendengroepen, zullen er allerlei arrangementen komen. Golf gecombineerd met tennis (op de tennisbaan van het hotel), golf gecombineerd met een dagje naar recreatieplas IJzeren Man, noem maar op. Bernardus doet er alles aan om gasten een onvergetelijke dag te bezorgen.

Informatie: bernardusgolf.com en noblekitchen.nl.

lees meer

Goed begin Van Dam in NY


Anne van Dam is de Danielle Downey Credit Union Classic van de Symetra Tour begonnen met een ronde 71.

Anne van Dam is gedeeld 29ste na haar eerste ronde in 71 slagen (-1) op Brook Lea Country Club in Rochester (New York). De Arnhemse maakte drie bogeys en vier birdies op de eerste dag van het vierdaagse toernooi.

Csicsi Rozsa uit Hongarije gaat aan de leiding met 65 slagen (-7).

Van Dam miste vorige week de cut in een wedstrijd van de Symetra Tour. Ze is tot nu toe een keer 37ste geworden en een keer tiende, maar heeft in totaal ook drie keer de cut gemist. Eén wedstrijd moest de Arnhemse staken vanwege een blessure. Op de jaarranglijst is de Nederlandse 104de.

Leaderboard. Jaarranglijst.

lees meer

Kisner (-5) leidt The Open


De Amerikaan Kevin Kisner gaat aan de leiding na dag 1 van The Open op Carnoustie Golf Links. Vroeg op de dag tekende de 34-jarige professional voor een ronde 66 (-5). Hij heeft daarmee een voorsprong van een slag op een viertal achtervolgers.

Er werd goed gescoord in de eerste ronde op de harde, uitgedroogde baan van Carnoustie in Schotland. De Amerikaan Kevin Kisner ging vroeg op de dag rond in 66 slagen (-5). Aan het eind van de lange dag bleek het genoeg om als leider dag twee in te gaan. 

Kisner maakte een eagle, vier birdies en een bogey. Erik van Rooyen uit Zuid-Afrika bracht in de ochtend een scorekaart met 67 (-4) slagen binnen: vijf birdies en een bogey. Tony Finau en Zander Lombard kwamen ook tot -4 en delen samen de tweede plaats. 

Jon Rahm en Rory McIlroy zijn goed gestart met een ronde in 69 (-2) slagen. De Belg Thomas Pieters is de derde major van het jaar ook goed begonnen. De Belgische longhitter, die op de 362 meter lange hole één op de green sloeg, ging rond in 70 slagen. 

Tiger Woods stond lang onder par maar bracht uiteindelijk een ronde level par binnen. Hij staat daarmee op de 32ste plaats naast spelers als Jason Day en Adam Scott. Titelverdediger Jordan Spieth maakte 72 (+1) op de eerste dag van de 147ste editie van The Open. 

Er waren ook topspelers die een mindere dag kenden. Zo liet Dustin Johnson een 76 (+5) noteren en kwam Sergio Garcia in zijn openingsronde niet verder dan een 75 (+4). Nicolas Colsaerts tekende voor een 79 (+8). 

Leaderboard.

Televisie: Ziggo Sport Golf do en vr 07:30 - 21:30 za 11:00- 21:00 zo 10:00 – 20:00. Het Brits Open wordt ook heel wat uren op het open kanaal van Ziggo uitgezonden, kijk hier. De BBC zendt alle dagen om 21.00 uur hoogtepunten uit.

Op het einde van deze video slaat Sergio Garcia de bal uit het water:

De hoogtepunten in de ochtend.

Phil Mickelson, die op de oefendagen veel aandacht trok met zijn flopshots, ging donderdag rond in 73 slagen.

lees meer

Talenten uit Azië: geen school, alleen golf


Het Zwitserleven Dutch Junior Open, een groot internationaal toernooi voor jongens en meisjes tot 21 jaar, wordt deze week gespeeld op Golfclub Toxandria. Voor toptalenten uit landen als Thailand en China is op jonge leeftijd stoppen met school en alles richten op golf heel gewoon.

Het Zwitserleven Dutch Junior Open wordt deze week voor de 34ste keer gespeeld op Golfclub Toxandria bij Breda. In het toernooi voor talenten tot 21 jaar kwamen in het verleden bekende golfers als Joost Luiten, Masters-winnaar Danny Willet, Martin Kaymer, Justin Rose, Ryder Cup-captain Thomas Bjorn en Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel aan de start. Dit jaar is het deelnemersveld sterker dan ooit met spelers uit meer dan twintig verschillende landen zoals Schotland en Engeland maar ook Thailand en China. GOLF.NL sprak met Aziatische speelsters en met de coach van het Thaise golfteam. Hun Engels is nog wat gebrekkig, maar coach en speelsters maken heel duidelijk dat in hun ogen alleen keihard werken een kans geeft de top te halen. En stoppen met school op jonge leeftijd hoort daar vaak ook bij. Bekijk de video-reportage in de Player boven dit bericht. 

Het Zwitserleven Dutch Junior Open duurt nog t/m zaterdag en de toegang voor publiek is gratis. 

Leaderboard 

Lees ook een voorbeschouwing op het toernooi Topjeugd op Toxandria

lees meer

Rangefinder of GPS-horloge?


Je bal ligt op de fairway en voor de clubkeuze van je volgende slag is het cruciaal de afstand naar de vlag te weten. Waar ben je dan beter mee uit, met een rangefinder of GPS-horloge?
Er zijn veel dingen die het leven van een golfer makkelijker maakt. Zo mag een goede afstandsmeter eigenlijk niet ontbreken aan je arsenaal. Maar welke? Sommige golfers zweren bij het gemak van de afstand op je pols via GPS, anderen weer bij de nauwkeurigheid van de laser in een rangefinder. Om een goede keus te kunnen maken zetten we de plussen en minnen van de twee soorten afstandmeters voor je op een rij.

GPS
Rangefinder
 Pluspunten
 Pluspunten
 • Afstand snel bij de hand.
 • Tot op de (halve) meter nauwkeurig.
 • Extra's: stats, stappentellers, green-view, fly-overs.
 • Werkt op elke baan (ook bij tijdelijke greens).
 • Voorgeprogrammeerde hindernissen.
 • Afstanden naar alle objecten (bijv. voorgangers).
 • Gratis op je telefoon via een app.
 • Geen software of database updates nodig.
 • Lay-up afstanden (50, 100, 150 meter).
 • Geen laadtijd (baan selecteren).
 • Veel verschillende modellen (horloge, handheld, clip).
 • Meet ook hoogteverschillen.
 
 • Lange batterijduur.
 Minpunten
 Minpunten
 • Houdt geen rekening met hoogteverschillen.
 • Kost tijd: uit de tas, ‘schieten’, terug in de tas.
 • Afhankelijk van updates/baan-database.
 • ‘Schieten’ van de vlag kan lastig zijn.
 • Afhankelijk van updates/baan-database.
 • Geen extra’s.
 • Geen exacte afstand naar de vlag.
 • Geen afstand bij blinde slagen.
 • Regelmatig opladen.
 
 • Laadtijd.
 
 • Soms extra (abonnements)kosten.
 
 • Niet altijd nauwkeurig.
 

Conclusie

Ben jij een speler die alles wilt weten als je op de tee staat? Hoe ziet de green eruit? Waar liggen de hindernissen en hoe ver moet ik slaan om mijn favoriete afstand over te houden? Vind je extra opties belangrijk? Dan heb je waarschijnlijk meer aan een GPS-systeem. Als je echt alleen de afstand wilt, en nauwkeurigheid heel belangrijk vindt, dan is de keus voor een rangefinder het meest logisch. De goedkoopste GPS-afstandmeter kost honderd euro. Als prijs een belangrijke factor is, heb je meer te kiezen onder de GPS-afstandmeters, al zijn er meerdere merken die nu ook voor een goede prijs (de goedkoopste is 150 dollar, inclusief verzendkosten) een rangefinder aanbieden.

Rangefinders

Bushnell V4 Tour | € 360

 • Nauwkeurig en snel
 • Hoogteverschillen (€ 449)

N.B.: In wedstrijden mag je de functie waarmee hoogteverschillen worden gemeten niet gebruiken. Gelukkig kun je op de nieuwste modellen deze 'slope measuring technology' in een handomdraai uitschakelen, waarmee de apparaten wel zijn toegestaan. 

bushnell.com

Nikon Coolshot Pro Stabilized | € 599

 • Dankzij stabilized functie makkelijk ‘schieten’

nikon.nl

Precision Pro Nexus | $ 149

 • Prijs-kwaliteit

precisionprogolf.com

GPS Horloges

Garmin X10 | € 180

 • Krachtig in eenvoud

garmin.nl


Garmin Approach S60 | € 450

 • Meest complete GPS-horloge

garmin.nl

Bushnell iON 2 | € 180

 • Batterijduur & snelle updates via Bluetooth

bushnell.com

GPS Handheld

Bushnell Phantom | € 99

 • Makkelijk in gebruik
 • Voordelig
 • 10 uur batterij

bushnell.com

Garmin Approach G8 | € 399

 • Veel extra’s (smartphone notificaties, green-view)
 • Touchscreen

garmin.nl

GPS & Rangefinder in 1

Een laser zegt je niet wáár de vlag (midden, voor, achter) staat op de green en een GPS geeft geen exacte afstand naar de vlag. Garmin en Bushnell kwamen onlangs met een oplossing: een combinatie van GPS en een laser in één apparaat. Wil je dus niks aan het toeval overlaten, dan moet je misschien een van deze twee modellen overwegen.

Garmin Z80 | € 650

 • Kleurenscherm
 • 2D weergave van holes

garmin.nl

Bushnell Hybrid | € 470

 • Afstand naar de vlag en andere hindernissen in 1 scherm
 • Uitstekend in combinatie met smartphone-app

bushnell.com

lees meer

Fairwaytip van de week #2


In de fairwaymaand geeft GOLF.NL elke week een korte tip uit het archief om de ballen vanaf de fairway dichtbij de vlag te krijgen. PGA Professional James Doughtie geeft tip #2.

'Goed ijzerspel heeft veel te maken met het slaan van de juiste afstanden. Neem Tiger Woods, een van de beste ijzerspelers aller tijden. Elke keer als hij met een ijzer een bal pin-high (ter hoogte van de vlag) sloeg, zei hij tegen Steve Williams, zijn caddie: “pin high baby!” Tiger wist heel goed hoe belangrijk het is om je afstanden goed onder controle te hebben, en dat geldt ook voor jou.

Om meer controle over je afstanden te krijgen is het verstandig om je lange ijzers (2, 3, 4) met hetzelfde tempo te swingen als je mid- (5, 6, 7) en korte (8, 9, P) ijzers. Te vaak slaan golfers met lange ijzers te hard om met kracht tot een bepaalde afstand te komen. Aan een goed tempo en ritme in je swing heb je echter veel meer.

Een goede drill om dit te oefenen is om je lange ijzer korter te grippen, bijvoorbeeld op de lengte van een ijzer-7 of ijzer-8. Maak vervolgens een swing alsof je een ijzer-7 of ijzer-8 slaat. Ga als dat goed gaat weer terug naar een normale grip en blijf met hetzelfde tempo swingen. Laat de club het werk doen en je zult zien dat je de ballen veel beter raakt en dat er veel meer consistentie in je afstanden komt. Succes!'

James Doughtie is PGA Professional op Golfclub Broekpolder en eindigde twee weken geleden op de gedeeld 27ste plek in het Broekpolder International Open (Pro Golf Tour).

lees meer

Een kurkdroog Open Championship


Het 147ste Open Championship wordt van 19 tot en met 22 juli gespeeld op Carnoustie, een baan die wordt bewonderd maar ook gevreesd. Eén ding is zeker: The Open op Carnoustie betekent drama verzekerd.

Het Brits Open, voor het eerst gespeeld in 1860, heeft veel dramatische ontknopingen gekend. Uiterst pijnlijk was in 1970 de gemiste putt van Doug Sanders van een centimeter of 75 voor winst op de Old Course. Jack Nicklaus profiteerde door Sanders in een play-off te verslaan. De arme Sanders werd zijn leven lang achtervolgd door die met trillende handen geslagen putt. Toen Sanders vele jaren later werd gevraagd of hij vaak aan die putt had teruggedacht, antwoordde de Amerikaan: “Eén keer maar, iedere vier of vijf minuten.”

1999: Jean, wat doe je nou?!

Jean van de Velde zal voor altijd herinnerd worden aan zijn capriolen op hole 18 in het Brits Open van 1999 op Carnoustie. De Fransman stond op de tee met een voorsprong van drie slagen. Een dubbel-bogey 6 volstond om na Arnaud Massy in 1907 de tweede Franse winnaar van The Open te worden. In plaats van veilig te spelen, sloeg Van de Velde driver. Dat liep met meer geluk dan wijsheid nog net goed af. Weer had Van de Velde de mogelijkheid op zeker te gaan, maar hij koos voor een lange slag naar de green. Via de tribune ketste zijn bal heel ongelukkig in de rough. Vanuit de rough sloeg hij in het water van de Barry Burn. 

Daarna voltrok zich een klucht met de Fransman in een weinig benijdenswaardige hoofdrol. Met opgestroopte broekspijpen stapte hij de Burn in met het idee zijn bal vanuit het water naar de green te spelen. “He’s gone ga-ga”, sprak BBC-commentator Peter Alliss. Uiteindelijk koos Van de Velde toch voor een drop. Door een putt van een meter of twee voor een triple-bogey 7 te holen, kwam hij nog wel in een play-off, maar daarin dolf de Fransman alsnog het onderspit tegen de Schot Paul Lawrie die de laatste ronde met tien slagen achterstand was begonnen. De naam van Lawrie werd op de Claret Jug gegraveerd, maar The Open van 1999 zal vooral herinnerd worden als het toernooi van die Franse golfer die in het zicht van de haven compleet ga-ga was geworden.

Drives van 400 +meter

Carnoustie, dit jaar voor de achtste keer gastheer van The Open, wordt alom beschouwd als de moeilijkste van alle Open-banen.  De baan is lang met smalle fairways en, zoals vaak op linksbanen, zijn veel bunkers genadeloos. In 1999 speelde Carnoustie met kniehoge rough zo moeilijk dat de baan werd omgedoopt tot Carnasty. De winnende score was +6. 

De grote vraag is hoe de baan zich gaat houden deze week. Door de droogte van de laatste weken zijn de fairways kurkdroog en blijven de ballen rollen. Brandt Snedeker, niet bepaald een longhitter, sloeg tijdens een oefenrondje op hole 18 een drive van 390 meter. De voorspelling is dat de wind zich redelijk koest gaat houden. Carnoustie op z’n makkelijkst dus? Dat valt te bezien. De bal mag dan tientallen meters rollen, op de harde fairways stuit een iets scheef geslagen bal ook heel snel in de rough of in een van de gevreesde potbunkers. Slim spelen, controle over de balvlucht, dat is dus wat vooral van de spelers gevraagd zal worden in het achtste Open Championship op Carnoustie.

Voorsprong nooit veilig

Droge fairways, veel rol, weinig wind, wat de omstandigheden ook zijn, de laatste vier holes van Carnoustie blijven levensgevaarlijk. Padraig Harrington, in 2007 winnaar van het laatste Open op Carnoustie, zegt het zo: “Carnoustie heeft veertien moeilijke holes en vier extreem moeilijke holes tot slot.” 

Hole 17 heet Island omdat de meanderende Bary Burn al eilandhoppend ontweken moet worden. Diezelfde Barry Burn doorsnijdt de fairway van hole 18 en duikt net voor de green nog een laatste keer op. In 2007 speelde de par-4 slothole gemiddeld 4,611. In dat jaar stond Padraig Harrington op de tee van hole 18 aan kop met een slag voorsprong op Sergio Garcia. De Ier sloeg twee ballen in de Burn en maakte een dubbel bogey. Omdat Garcia een putt van een meter of drie voor par en de winst uit de hole zag lippen, kreeg Harrington een herkansing en hij versloeg de Spanjaard in de play-off. Wat de geschiedenis leert, is dat een voorsprong op Carnoustie door die laatste extreem moeilijke holes nooit veilig is en dat we verzekerd zijn van drama. 

Hogan’s Alley

De laatste vier holes van Carnoustie zijn berucht, maar de bekendste hole is waarschijnlijk de 6de. De 530 meter lange par-5 luistert naar de naam Hogan’s Alley. Het landingsgebied tussen out-of-bounds links en ongenadige bunkers rechts is maar 23 meter breed. De meeste spelers gingen in The Open van 1953 daarom veilig rechts van de bunkers, Ben Hogan niet. In alle vier de ronden sloeg de Amerikaan driver en vier keer keurig op de fairway. 

Hogan, die eerder dat jaar de Masters en het US Open had gewonnen, won The Open met vier slagen voorsprong. Het was de laatste van negen majoroverwinningen van de legendarische golfer. Het Brits Open speelde Hogan alleen die ene keer in 1953. Hij hield niet van vliegen en fysiek was hij er slecht aan toe na een ernstig auto-ongeluk in 1949 dat hij wonderwel had overleefd. Toen Hogan negen jaar oud was, pleegde zijn vader na een ruzie met zijn vrouw thuis zelfmoord door een kogel in zijn borst te schieten. Zo goed als zeker was Ben de enige getuige maar hij heeft nooit over het voorval willen praten. Sowieso was Hogan een man van heel weinig woorden, contact met andere golfers maakte hij nauwelijks en aan interviews had hij een hekel. Maar Hogan was op de baan wel altijd uiterst correct en bovenal een fantastische golfer. De Schotten liepen in 1953 met hem weg en gaven de immer stoïcijns ogende Hogan de liefkozende bijnaam The Wee Ice Man.

Tiger is terug… en kansrijk

Na twee jaar afwezigheid vanwege rugblessures is Tiger Woods terug in het Brits Open. Woods won de oudste van de vier majors drie keer, in 2000, 2005 en 2006. Die laatste overwinning was op Royal Liverpool (Hoylake). Net als dit jaar was het in de aanloop naar dat Open warm en droog. De harde fairways van Hoylake kleurden geel en de bal bleef maar rollen. Woods gebruikte in 72 holes maar één keer de driver. Met veelal lage ijzers van de tee, zijn befaamde stinger, speelde Tiger zich met briljant course management naar de overwinning.

Kan deze week op Carnoustie hetzelfde gebeuren? In een oefenronde op hole 4 sloeg Woods een ijzer-7 die 197 meter ver ging. Normaal slaat de veertienvoudig majorwinnaar 165 meter met een ijzer-7. “De fairways zijn sneller dan de greens”, aldus Woods die ongetwijfeld een game plan à la Hoylake 2006 heeft uitgestippeld. Woods is sinds zijn laatste comeback sterk met de ijzers, hij staat op de PGA Tour derde in de categorie "strokes gained approach". Als de putter weer eens wil meewerken, is hij zeker kansrijk. 

Woods is inmiddels 42 jaar en, daar kan hij zich aan vasthouden, de oudjes doen het doorgaans goed in The Open. Golf Digest berekende dat golfers van veertig jaar en ouder vier keer meer kans hebben op een zege in The Open dan in de andere drie majors, onder andere omdat lengte op een linksbaan doorgaans minder belangrijk is. Vorig jaar won de 24-jarige Jordan Spieth na dat onvergetelijke duel met Matt Kuchar. Maar veel recente winnaars van The Open waren voor een golfer aardig op leeftijd: Henrik Stenson (40), Phil Mickelson (43), Ernie Els (42) en Darren Clarke (43). In dat rijtje zou Tiger Woods (42) toch zeker niet misstaan.

lees meer

Nummer 5 van GOLF.NL is uit!


Het is weer een mooie editie geworden, al zeggen we het zelf. Lees 'm gratis! Online en vanaf donderdag ook op jouw golfbaan.

In nummer 5 blikken we vooruit op de 147ste editie van The Open, het prestigieuze toernooi op de moeilijke Schotse baan Carnoustie. Waar Tiger Woods nog best eens kansrijk kan zijn nu de fairway hard en droog zijn en hij met zijn ijzers misschien het verschil kan maken. Verder veel voor op de fairway: van instructietips tot meest overtreden regels op de fairway en een vergelijking tussen rangefinders en GPS-horloges. Ook ontdekt GOLF.NL in deze editie golf in Denemarken én de eerste 10 holes van Bernardus, de spiksplinternieuwe, high-end baan in Cromvoirt. 

Dit en nog veel meer in GOLF.NL nummer 5, vanaf donderdag gratis op jouw golfbaan en nu al hier online te lezen.

LEES DE GRATIS GOLF.NL HIER!   


Lees niet alleen de fairway-instructie van Geert Frohn in het blad, maar bekijk ook deze instructievideo!

lees meer

Winnaar Stern Birdiecam bekend!


We hebben weer een winnaar van de Stern Birdiecam Prijsvraag. Wie is deze week de gelukkige?

De winnaar van de Stern Birdiecam deze week is Jelte Smits. De Stern Birdiecam vloog over de 27 holes van De Batouwe, ontworpen door de Nederlandse baanarchitect Alan Rijks. Op Leadingcourses.nl krijgt de baan, die in het Betuwse landschap in het dorpje Zoelen ligt, een 7,8. De winnaar mag het zelf met een metgezel ervaren: hij wint twee greenfees voor De Batouwe. 

Geef je op voor de nieuwsbrief van GOLF.NL en doe mee aan de Stern Birdiecam Prijsvraag en andere acties.

Birdies zijn niet weg te denken uit de golfsport. Zowel Stern als de NGF werkt samen met Vogelbescherming Nederland om vogels en hun omgeving te beschermen. Het NGF-programma Committed to Birds stimuleert de bewustwording van golfclubs om (nog) meer rekening te houden met natuur en vogels op hun banen. Doe ook mee aan de Stern Birdieranking. Dat kan onder meer via de handige app van GOLF.NL voor meer golfplezier. Heb je die nog niet? Kijk hier voor meer informatie en downloadlinks. 

lees meer

Wie speelt waar? Week 29


Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

19 - 22 Major, 147ste Open Championship, Carnoustie Golf Links, Carnoustie, Schotland. Prijzengeld: $ 10.250.000 Leaderboard

19 - 22 PGA Tour,  Barbasol Championship, Keene Trace Golf Club,  Nicholasville,  Kentucky. Prijzengeld: $ 3.500.000 Leaderboard

19 - 22 Challenge Tour, Le Vaudreuil Golf Challenge, Golf PGA France du Vaudreuil, Frankrijk. Prijzengeld: € 210.000  Leaderboard

19 - 22 Symetra Tour, Danielle Downey Credit Union Classic, Brook-Lea Country Club, Rochester, New York. Prijzengeld: $ 150.000 Leaderboard

19 - 21 ProGolf Tour, Zell am See Kaprun Open, Golfclub Zell am See, Kaprun, Oostenrijk. Prijzengeld: € 30.000  Leaderboard

18 - 20 Alps Tour, Alps de Las Castillas, Leon Golf Club, Spanje. Prijzengeld: € 48.000  Leaderboard

18 - 21 Amateurs, Zwitserleven Dutch Junior Open, Golfclub Toxandria, Molenschot. Leaderboard

18 - 21 Amateurs, Belgian International Ladies & Men’s Amateur Championship, Royal Antwerp GC. Leaderboard

19 - 22 Major,  147ste Open Championship, Carnoustie Golf Links, Carnoustie, Schotland. Prijzengeld: $ 10.250.000

De eerste editie van The Open Championship werd gespeeld in 1860, deze week zijn we toe aan aflevering 147 van het Brits Open. Voor de achtste keer is Carnoustie Links het strijdtoneel. De baan wordt algemeen beschouwd als de moeilijkste van alle banen die gebruikt worden voor The Open. Carnoustie is lang met smalle fairways en genadeloze bunkers. De grote vraag is hoe de baan zich deze week gaat houden. Door het droge en warme weer zijn de fairways kurkdroog en blijven de ballen rollen. ‘De fairways zijn sneller dan de greens’, zei Tiger Woods na een eerste inspectie van de baan. Brandt Snedeker, niet bepaald een longhitter, sloeg tijdens een oefenrondje op hole 18 een drive van 390 meter. Diverse spelers vonden met hun afslag zelfs de Barry Burn die voor de green van de slothole stroomt. 

De voorspelling is dat de wind zich redelijk koest gaat houden. Carnoustie op z’n makkelijkst dus? Dat valt nog te bezien. De bal mag dan tientallen meters rollen, op harde fairways stuit een iets scheef geslagen bal ook sneller in de rough, in een van de gevreesde potbunkers of in de Barry Burn, de smalle waterhindernis die door de baan kronkelt en op de helft van de holes in meer of mindere mate in het spel komt. Lengte van de tee is op iedere golfbaan een voordeel, maar nu Carnoustie zo hard speelt lijkt controle over de balvlucht en slim spelen van veel groter belang.

Tiger is terug

Tiger Woods speelde zich op die manier in 2006 naar zijn laatste van drie overwinningen in The Open. De baan van Royal Liverpool (Hoylake) was geel en kurkdroog en Woods gebruikte in 72 holes maar één keer de driver. Met een uitgekiend game plan en veelal ijzers van de tee speelde Tiger zich naar de overwinning. Woods zal ongetwijfeld een vergelijkbaar strijdplan klaar hebben om Carnoustie deze week te tackelen. Titelverdediger is Jordan Spieth die vorig jaar op Royal Birkdale ten onder leek te gaan in de laatst ronde maar met subliem golf op de slotholes toch Matt Kuchar van zich af schudde.

Drama in 1999

Het laatste Brits Open op Carnoustie was in 2007, Padraig Harrington won in een play-off van Sergio Garcia. Onvergetelijk was het Open op Carnoustie in 1999. Jean van de Velde had op de tee van hole 18 een voorsprong van drie slagen. De Fransman stapelde de ene course management-fout op de andere en stond met opgestroopte broekspijpen in het water van de Barry Burn vertwijfeld naar zijn bal te staren. Na een triple-bogey 7 kwam Van de Velde nog wel in een play-off maar de winst ging naar de Schot Paul Lawrie die de laatste ronde met tien slagen achterstand was begonnen. Zo bizar als in 1999 gaat het 147ste Open deze week waarschijnlijk niet eindigen, maar dat een Open op Carnoustie altijd voor drama zorgt dat staat vast.

Lyle 07:35

De R&A, de organisator van het Brits Open, houdt vast aan alle spelers laten starten vanaf hole 1. Dat betekent lange dagen met heel veel mooi golf. Sandy Lyle, winnaar in 1985, mag het bal donderdag om 07.35 Nederlandse tijd openen. 

Televisie: Ziggo Sport Golf do en vr 07:30 - 21:30 za 11:00- 21:00 zo 10:00 – 20:00. Het Brits Open wordt ook heel wat uren op het open kanaal van Ziggo uitgezonden, kijk hier. De BBC zendt alle dagen om 21.00 uur hoogtepunten uit. 

Leaderboard

19 - 22 PGA Tour,  Barbasol Championship, Keene Trace Golf Club,  Nicholasville,  Kentucky. Prijzengeld: $ 3.500.000

Een toernooi dat natuurlijk volop in de schaduw staat van het Brits Open. Om toch nog wat publiciteit te genereren heeft LPGA-speelster Brittanny Lincicome een invitatie gekregen van de sponsor. De Amerikaanse wordt de vierde vrouw die speelt in een officieel toernooi van de PGA Tour.

Leaderboard

19 - 22 Challenge Tour, Le Vaudreuil Golf Challenge, Golf PGA France du Vaudreuil, Frankrijk. Prijzengeld: € 210.000 

Na tegenvallende resultaten afgelopen week op Sardinië hopen de Nederlanders op betere resultaten in het land van de wereldkampioen voetbal. Daan Huizing, Maarten Lafeber, Reinier Saxton, Lars van Meijel, Jurrian van der Vaart en Darius van Driel komen aan de start.

Leaderboard

19 - 22 Symetra Tour, Danielle Downey Credit Union Classic, Brook-Lea Country Club, Rochester, New York. Prijzengeld: $ 150.000

Anne van Dam miste afgelopen week roemloos de cut op de Symetra Tour. De Arnhemse krijgt deze week een nieuwe kans in Rochester.

Leaderboard

18 – 21 Amateurs, Zwitserleven Dutch Junior Open, Golfclub Toxandria, Molenschot.

De 34ste editie van dit prestigieuze toernooi voor internationale toptalenten. Voorbeschouwing Topjeugd op Toxandria.

Leaderboard

lees meer

Luiten volgende week polsoperatie


Joost Luiten wordt volgende week geopereerd aan zijn linkerpols. De revalidatie gaat naar verwachting drie tot vier maanden duren.

Een operatie en drie tot vier maanden revalideren, Joost Luiten had het natuurlijk liever anders gezien. Toch zegt de 32-jarige golfer vooral opgelucht te zijn. ‘De afgelopen weken heb ik keurig rust gehouden, de pols volledig ontzien maar de pijn werd niet minder. Dan slaat de twijfel soms toe en ga je aan het slechtste scenario denken. Gelukkig blijkt dat heel erg mee te vallen en is het doelloos wachten nu ook voorbij.’ De pijn in de pols van Luiten komt door een verdikking van het bot. Door overbelasting over een periode van jaren heeft het bot bij zijn pols extra calcium aangemaakt en is er een verdikking ontstaan. Luiten: ‘Als ik mijn pols beweeg raken de pezen die verdikking en dat zorgt voor de irritatie en de pijn.’

Pijnvrij

Richard Koch, de chirurg die Luiten tien jaar geleden ook succesvol opereerde aan zijn pols, gaat de beste golfer van Nederland komende dinsdag opnieuw opereren. ‘Volgens Koch is het geen spannende ingreep,’ zegt Luiten. ‘Hij haalt de verdikking weg, dat kan binnen een kwartier al gedaan zijn. Vervolgens moet het bot wel de tijd krijgen om te herstellen.’ Daar staat volgens Luiten drie tot vier maanden voor. Dat betekent dus geen KLM Open dit jaar. ‘Heel vervelend dat ik het KLM Open moet missen, maar het is nu zaak helemaal fit te worden. Ik neem na de operatie de tijd om volledig te herstellen, richt me voor een terugkeer op de Tour ook niet op een bepaald toernooi. Het belangrijkste is dat er niets ernstigs mis is met mijn pols. Na de operatie kan ik normaal gesproken weer jaren pijnvrij spelen.’

Carrière

Luiten, die in februari in Oman voor de zesde keer won op de European Tour, heeft vaker gekampt met blessures aan zijn linkerpols. In 2008 en 2009 stond hij langdurig aan de kant en werd er zelfs gevreesd voor zijn carrière. Na een succesvolle operatie kon hij vanaf 2010 weer fulltime spelen op de European Tour. In maart van dit jaar moest de 32-jarige golfer zich vanwege zijn pols terugtrekken voor het Dell Match Play, een World Golf Championship. Na een spuit in de pols speelde Luiten vier toernooien maar voor het Italiaans Open moest hij zich eind mei andermaal terugtrekken.

 


lees meer

Zo sla je uit een divot


In de fairwaymaand juli helpt GOLF.NL je met instructievideo's en tips over het kort gemaaide gras heen. In een nieuwe video laat PGA professional Geert Frohn zien hoe je een bal uit een divot slaat.

Blij word je er niet van, een perfecte drive slaan en je bal vervolgens aantreffen midden op de fairway, niet op mooi gras, maar in een divot omdat een speler voor je de plag niet heeft teruggelegd. Even slikken, maar geen paniek, een slag uit een divot is prima te doen zolang je maar niet gaat scheppen om de bal de lucht in te helpen. Wat wel werkt? Bekijk de video boven in de Player en je hoeft nooit meer bang te zijn voor een divot.

GOLF.NL heeft juli uitgeroepen tot fairwaymaand. Meer weten? 

Lees onder meer het artikel Alles wat je moet weten over fairways. En bekijk hieronder een video over slaan van kort gras op de fairway.  lees meer

© 2016 Panthera Golftrolleys - Volg ons op :    

Top