GOLF.NL nieuws

Ga jij naar de grootste golfbeurs van Europa?


Nieuwsgierig naar de golftrends van 2019? Van 22 tot en met 24 februari vindt in Düsseldorf de 21ste editie van Rheingolf plaats. Net als afgelopen jaren draait de grootste golfbeurs van Europa om vier hoofdthema's: testen, informeren, shoppen en reizen.

Voor het eerst zal Nederland als golfbestemming gepromoot worden op de Rheingolf Messe in Düsseldorf. 18 Nederlandse banen zullen in het 'Holland House of Golf' actief aanwezig zijn om Nederland als golfbestemming te promoten.

Er zijn vier aanbieders van golfartikelen waar je tegen veelal speciale beursaanbiedingen je slag kunt slaan. Daarbij staan de nieuwe golfkledingcollecties voor het nieuwe golfseizoen 2019 centraal.

De nieuwste golfproducten van de belangrijkste grote golfmerken kunnen in vijf grote indoor driving ranges getest worden. Rheingolf Top-Partner Callaway Golf heeft een complete eigen zone. 

26 verschillende reisbestemmingen maken Rheingolf het grootste golfreisbureau van Europa. Bij veel stands, zoals Golf in Oostenrijk, Mallorca en de provincie Limburg, worden specialiteiten aangeboden. 

Ook als je instructie interessant vindt moet je naar Rheingolf, want in de speciale Golf Campus krijg je "Tips and Tricks" van professionals om je golfspel te verbeteren. 

Kijk voor alle informatie en het overzicht van beursexposanten op rheingolf.net en Facebook.

lees meer

Fleetwood en zijn putter van $13


Als je deze week naar golf op tv gaat kijken, let dan eens op Tommy Fleetwood. De Engelsman heeft niet alleen een vrij oude putter in zijn tas, maar vooral een hele goedkope: $13.

Vanaf donderdag spelen de pro's van de PGA Tour op Riviera CC het Genesis Open (klik hier voor de preview in 'Wie speelt waar?'). De Europese Ryder Cup held Tommy Fleetwood speelt meer in Amerika dit jaar en de geliefde speler vertrouwt sinds een paar weken op een opvallend goedkope putter: de DFX 2-ball blade van Odyssey. De putter verscheen voor het eerst in 2007 en is een model dat nu niet meer te koop is. 

De putter is pakweg 12 jaar oud, en dat is goed te zien aan de prijs. In Amerika kan je de putter via eBay voor niet meer dan 13 dollar op de kop tikken. (Als je in Nederland zoekt op eBay zie je dat je de puttter voor een paar tientjes in huis hebt). 

Fleetwood verving een aantal weken geleden zijn Odyssey White Hot Pro #3 nadat hij als titelverdediger in Abu Dhabi 42ste werd en in Dubai als 16de eindigde.

Waarom is het zo opvallend? Tourspelers kunnen spelen met het materiaal wat ze willen. In aanloop naar een toernooi op de tour zijn alle merken vertegenwoordigd op de driving range en putting green. Het nieuwste materiaal staat voor ze klaar om uit te kiezen. Sinds Nike geen clubs meer maakt staat Fleetwood nergens onder contract voor zijn materiaal. Het maakt hem misschien wat vrijer in zijn keuze, maar dan nog is het opmerkelijk dat de golfer kiest voor een putter uit 2007. 

Hoe Fleetwood aan de putter is gekomen is onduidelijk. De putter was nog niet helemaal naar wens voor Fleetwood, dus liet hij zijn caddie - voor wat extra hulp bij het oplijnen - met een zwarte stift een streep zetten (recht door het midden van de twee ballen, zie foto boven).

10 miljoen euro met een putter van 39 dollar

Natuurlijk zijn er meer voorbeelden van tourspelers die met goedkoop materiaal spelen - en daar heel veel succes mee hebben. Een van de beste voorbeelden is Jim Furyk, die in 2010 het Tour Championship en de FedEx Cup wist te winnen met een tweedehands (!) putter. Furyk had de putter een week eerder voor niet meer dan 39 dollar uit een rek gepakt bij een golfwinkel. In dat geval ging het om de 'Sophia' van het merk Yes! Een goede koop als je bedenkt dat Furyk een week later ruim 10 miljoen euro verdiende met 'Sophia' in zijn tas.  

 

'If it ain't broke, don't fix it'

Tiger Woods gebruikte voor al zijn 14 majors een Scotty Cameron putter. Zijn eerste - de Masters in 1997 - won hij met een zwarte Scotty Cameron, de Newport Teryllium TeI3 om precies te zijn. Sinds 1999 speelt hij met een ander model:  een custom made Newport 2. Hij won er 13 majors mee. Na een periode met de Nike Method putter, die qua ontwerp heel erg op de Newport lijkt, is zijn vertrouwde 'Scotty' weer terug in de tas.  

Ook een speler als Steve Stricker - alom beschouwd als een uitstekende putter - is al heel lang trouw aan zijn Odyssey White Hot #2 uit 2003. Nog een beroemd voorbeeld - en dit keer geen putter - is de houten-3 van Henrik Stenson. De Callaway Diablo Octane uit 2010 gaat maar niet uit de tas van de Zweedse majorwinnaar.  

Ken jij nog meer goede voorbeelden of speel je zelf met hele oude of goedkope clubs? Stuur een mail naar redactie@golf.nl.

Meer foto's van de putter van $13 die Tommy Fleetwood deze week gebruikt tijdens het Genesis Open:

lees meer

Recordprijs voor Luiten en collega’s


Joost Luiten en zijn collega’s op de European Tour kunnen aan het einde van het seizoen meer dollars dan ooit incasseren. De winnaar van het slottoernooi in Dubai krijgt liefst drie miljoen.

De European Tour heeft de verdeling van het prijzengeld in de drie laatste Rolex Series toernooien  van het seizoen aangepast. In een vandaag uitgebracht persbericht wordt nogal ronkend gesproken over ‘The largest first prize in the history of tournament golf.’ Toegegeven, daar is niets aan gelogen. De winnaar van het DP World Tour Championship, het jaarlijkse slottoernooi in Dubai, krijgt namelijk een cheque van drie miljoen dollar. Afgelopen november moest winnaar Danny Willett het nog doen met 1,33 miljoen. Ook de eerste prijs van de twee voorafgaande toernooien, het Turkish Airlines Open en de Nedbank Golf Challenge in Zuid-Afrika, is flink opgetrokken.  De winnaar in Turkije krijgt twee miljoen dollar (was in 2018 1,16 miljoen) en wie als eerste eindigt in de Nedbank Golf Challenge incasseert 2,5 miljoen dollar (in 2018 nog 1,25 miljoen).

70-60-50

Dat klinkt heel mooi, en het is ook mooi voor de winnaars, maar er zit wel een flink addertje onder het gras van de fairways. Het totale prijzengeld voor de drie toernooien blijft namelijk gelijk aan dat in 2018: Dubai DP World acht miljoen, Nedbank Challenge 7,5 miljoen en het Turkish Airlines Open zeven miljoen. Wat wel anders wordt is het aantal beschikbare plaatsen in de drie slottoernooien: de top 70-van de Race to Dubai kwalificeert zich voor  Turkije, in Zuid-Afrika komt een week later de top 60 aan de start en om het slottoernooi in Dubai voor de drie miljoen dollar hoofdprijs te kunnen spelen moet je na Zuid-Afrika in de top 50 staan. In de drie slottoernooien zijn ook extra punten te verdienen voor de Race to Dubai: 9.000 punten voor de winnaar in Turkije, 10.000 in Zuid-Afrika en 12.000 in Dubai. 

Wereldtoppers verleiden

Ook de verdeling van de bonus pool is aangepast. In 2018 kreeg de top 10 van de Race to Dubai een leuke eindejaarsuitkering, aan het einde van dit seizoen wordt alleen de top 5 nog extra beloond. De winnaar van de Race to Dubai wordt met twee miljoen dollar wel rijkelijker beloond dan Francesco Molinari in 2018 met 1,25 miljoen. 

Keith Pelley, de baas van de European Tour, hoopt met al deze veranderingen vooral meer wereldtoppers te verleiden de grote toernooien van de European Tour te spelen. Het is natuurlijk afwachten of dat ook echt gaat gebeuren.


lees meer

Jacht op Bernardus op naakte man


Actueel nieuws over banen en clubs.

Schade op Bernardus na zoektocht

Bij een jacht op een naakte man op Golfbaan Bernardus in Cromvoirt is de baan ernstig beschadigd. 'Er wordt gesproken over tienduizenden euro's', zegt het Brabants Dagblad.

Het dagblad en andere lokale media melden dat er maandagochtend vroeg gezocht werd naar een naakte man die op de golfbaan was gespot. Bij de zoektocht werden buggies gebruikt. De agenten reden met de golfkarretjes over de greens, die kwetsbaar waren vanwege een temperatuur rond het vriespunt. Sommige greens zouden flink zijn beschadigd.

schade op greens van Bernardus

'Meerdere politie-eenheden, een helikopter en een speurhond werden ingezet', zegt het Brabants Dagblad. 'Volgens bronnen stonden de greenkeepers de dag na het voorval met tranen in hun ogen.' Op omroepbrabant.nl zegt superintendent Niall Richardson: 'De schade is groot. We zijn nog steeds bezig met het repareren.'

De politie van Den Bosch op Instagram: 'Aangezien het vroor buiten en dus stervens koud was, maakten wij ons zorgen om het welzijn van de man. Vandaar de grote zoekactie.' De man werd niet gevonden.

Else Arendsen de Wolff overleden

Op 10 februari, na een kort ziekbed, is op 100-jarige leeftijd Else Arendsen de Wolff overleden. Het echtpaar Arendsen de Wolff verrichtte meer dan 20 jaar werk voor de NGF en als dank daarvoor werd een nationale wedstrijd naar hen vernoemd: de Arendsen de Wolff Trofee. Deze mixed greensome stableford-wedstrijd werd in 1989 voor het eerst gehouden en in 2018 voor het laatst. Elk jaar organiseerden de clubs een voorronde en streden de beste koppels in een nationale finale om de trofee. Else Arendsen de Wolff-Exalto, in 1974 de eerste vrouwelijke referee in Nederland, verrichtte de afgelopen jaren de prijsuitreiking en deed dat ook nog op 14 oktober 2018 op de Amsterdamse Golf Club, samen met NGF-voorzitter Willem Zelsmann. 

Pro op Winterswijk de beste van het land

Lee Chapman, verbonden aan Golf & Country Club Winterswijk, is voor het tweede jaar op rij bekroond als de beste golfprofessional van Nederland. Dat is bekendgemaakt op het Nationale Golf Congres in Spant in Bussum. Chapman scoorde het best in Players 1st, een enquêteprogramma waarin golfers gevraagd wordt om de baan, het clubhuis en de golfprofessional van een golfclub beoordelen.

Achterhoeknieuwswinterswijk.nl meldt dat Chapman al 20 jaar verbonden is aan de golfbaan in Gelderland. Gevraagd naar zijn motivatie voor het vak zegt Chapman op de website: 'Mijn drive en passie is altijd geweest om een van de meest vooruit lopende golfprofessionals te zijn. Het werken als coach en het samenwerken met de leerlingen aan de verbetering van de golfswing gaven en geven mij meer voldoening dan zelf goed kunnen spelen.'

G&CC Winterswijk speelt op een 18-holes baan nabij de Duitse grens.

Auto strandt in bunker van de Edese

Lokale media melden dat er zaterdagavond 2 februari een auto in een bunker van de Edese Golf Club Papendal is geëindigd. Het gebeurde in een gebied op de 18de waar een bunker wordt gerenoveerd en heide wordt geplant.

De auto werd uitgebrand aangetroffen. De automobilist was verdwenen en het is nog onduidelijk wat er gebeurd is. Het lijkt er op dat de auto via een tijdelijke werkingang op de baan kon komen. Volgens de voorzitter van de club ging het om een auto die gebruikt wordt bij wegraces. 

Marius van Exel van de onderhoudsploeg zegt op Omroep Gelderland dat er flinke schade is: 'De auto is behoorlijk over de baan gereden, en de hulpdiensten moesten er ook overheen.' Bekijk hieronder een nieuwsvideo van Omroep Gelderland van 3 februari.

Op de baan bij Ede wordt een deel van de baan beplant met heideplaggen die zijn afgegraven op de Doorwerthse heide, eigendom van Natuurmonumenten. De heidegrond wordt geschonken door Natuurmonumenten. De organisatie wil de heide graag vernieuwen om zo ruimte te geven aan nieuwe vegetatie. Zo wordt de heide op een creatieve manier hergebruikt.
lees meer

Wie speelt waar? Week 7


Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

14 – 17 februari, European Tour, ISPS Handa World Super 6 Perth, Lake Karrinyup CC, Perth, Australië. Prijzengeld A$ 1.600.000 Leaderboard

14 – 17 februari, PGA Tour, Genesis Open  Riviera CC,  Pacific Palisades,  Californië. Prijzengeld: $ 7.400.000 Leaderboard

13 – 15 februari, ProGolf Tour, Open Palmeraie Country Club 2019, Palmeraie Country Club en The Tony Jacklin Casablanca. Prijzengeld: € 30.000 Leaderboard

15 – 17 februari, Sunshine Ladies Tour, Dimension Data Ladies Pro-Am, George Golf Club, George. Prijzengeld: 500.000 Rand Leaderboard

13 – 16 februari, Amateurs, 89th Portuguese International Amateur Championship, Montado Golf Resort. Leaderboard. Met Thom Hoetmer en Felix van Dijk (Piet Hein Bakkenes staat nog op de reservelijst).  

Mis nooit wat: klik hier voor alle leuke golfweetjes en -tips in onze nieuwsbrief!

14 – 17 februari, European Tour, ISPS Handa World Super 6 Perth, Lake Karrinyup CC, Perth, Australië. Prijzengeld A$ 1.600.000

De derde editie van dit Super 6 toernooi. De eerste drie dagen wordt er gewoon strokeplay gespeeld. Na 36 holes is er een cut en gaat de top 65 door. Na de derde ronde blijven er 24 spelers over die in partijtjes matchplay over zes holes gaan uitmaken wie de winnaar wordt. De eerste acht spelers na ronde 3 krijgen een bye in de eerste matchplay ronde. Als partijen gelijk eindigen valt de beslissing op een speciale shootout hole, een korte versie van de slothole.

Thomas Pieters

Het deelnemersveld is niet bijster sterk. Joost Luiten speelt volgende week weer in het WGC Mexico Championship. De Belgen Nicolas Colsaerts en Thomas Pieters zijn er wel bij in Australië. Voor Pieters is dat een flinke stap terug. De afgelopen twee jaar speelde hij als top 50 speler op de wereldranglijst nog op de PGA Tour tussen de wereldtoppers in het Genesis Open (zie onder), maar na een mindere periode is de Antwerpenaar teruggezakt naar plek 79 op de wereldranglijst en is hij voorlopig aangewezen op de kleinere toernooien van de European Tour.   

Televisie: Ziggo Sport Golf: do, vr, za 06:00 – 10:00 zo 04:00 – 10:00  

Leaderboard

14 – 17 februari, PGA Tour, Genesis Open  Riviera CC,  Pacific Palisades,  Californië. Prijzengeld: $ 7.200.000 

Het Genesis Open wordt het tweede toernooi voor Tiger Woods in 2019. Eind januari werd Woods gedeeld twintigste in het Farmers Insurance Open. Zijn beste spel bewaarde Tiger voor de laatste ronde. De winnaar van tachtig toernooien op de PGA Tour maakte op zijn laatste acht holes vijf birdies voor een 67. Als de 43-jarige Amerikaan die vorm kan meenemen deze week kan hij wellicht voor het eerst winnen in het Genesis Open (gespeeld sinds 1926 en begonnen als het LA Open). Twaalf keer speelde Tiger op Riviera maar verder dan twee tweede plaatsen in 1998 en 1999 kwam hij niet. Tussen 2007 en 2017 speelde Woods dit toernooi niet, vorig jaar keerde hij terug, vooral ook omdat hij met zijn Foundation betrokken is bij de organisatie, maar een succes werd het niet want Tiger miste de cut.

Sergio Garcia

Justin Rose en Brooks Koepka, de nummers 1 en 2 van de wereld zijn er niet bij, maar er staat een veld om van te smullen met zes spelers uit de top 10 van de wereld. Phil Mickelson die maandag de AT&T Pro Am op Pebble Beach won, besloot vorige week na het missen van de cut in Phoenix toch het Genesis Open te spelen. Het wordt het 599ste toernooi van Lefty op de PGA Tour. Sergio Garcia is er ook bij en de Spanjaard zal ongetwijfeld herinnerd worden aan zijn wangedrag tijdens de Saudi International.

Longhitters

Riviera is een klassieke parkbaan die hoog staat op de lijstjes van golfbaanarchitecten – en van heel veel topspelers. Beroemd is hole 6, de par-3 met de bunker in het midden van de green. Hole 10 is met 288 meter een van de beste driveable par-4 holes in de wereld. Je ziet hier eagles maar ook kleine drama’s. Lengte is op iedere baan een voordeel, maar zuiver zijn van de tee is belangrijker op Riviera. Je moet de bal vooral twee kanten op kunnen 'shapen' om de fairways en veelal kleine greens goed aan te kunnen spelen. En wie kan dat als geen ander? Bubba Watson inderdaad, hij won het toernooi in 2014, 2016 en vorig jaar. 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 20:00 - 24:00 za 19:00 - 24:00 zo 19:00 - 00:30

Leaderboard

Shapen met Bubba in het Genesis Open van 2018...


Anne van Dam: geen Australian Open

Na de teleurstelling van het missen van de cut afgelopen week in het Vic Open, een nieuwe tegenvaller voor Anne van Dam. De 23-jarige Arnhemse ging er vanuit dat ze het Australian Open kon spelen, maar ze kwam niet verder dan de reservelijst. Van Dam speelde daarom een kwalificatiewedstrijd om alsnog een startbewijs af te dwingen maar dat liep met +6 ook niet goed af. Gelukkig is het seizoen op de LPGA nog heel lang...

Dewi Weber

Beter nieuws was er voor landgenote Dewi Weber die in haar eerste jaar als professional vooral op de Symetra Tour zal spelen, het circuit onder de LPGA dat ook wel de “Road to the LPGA” wordt genoemd. Op het vorige week bekend gemaakte schema voor 2019 staat een recordaantal van 24 toernooien met in totaal vier miljoen dollar prijzengeld. De top-10 van de jaarranglijst aan het einde van het seizoen verdient speelrecht op de LPGA in 2020. Het eerste toernooi is het SKYiGolf Championship in Florida dat 7 maart begint.

Speelkalender Symetra Tour 2019

Pasqualle Coffa

Een andere Nederlandse rookie bij de pro's, Pasqualle Coffa, speelt momenteel in Zuid-Afrika op de Sunshine Ladies Tour, deze week de Dimension Data Ladies Pro-Am.
Coffa heeft een nieuwe website die er mooi uitziet en ze schrijft wekelijks 'stories of my life on Tour'. 

Leaderboard

Challenge Tour

De Challenge Tour heeft het schema voor 2019 nog altijd niet officieel gepubliceerd, misschien omdat het aantal toernooien wat tegenvalt. De spelers op de Challenge Tour hebben al wel een schema gekregen en GOLF.NL mocht even meegluren. In totaal prijken er vooralsnog 23 toernooien op de kalender. Bij vier weken staat TBC, To Be Confirmed, dus de hoop is dat er in die weken toernooien komen. Het rijk gedoteerde Kazachstan Open is van de kalender verdwenen en voor het slottoernooi, de Challenge Tour Grand Final, is nog geen baan of locatie ingevuld. Zeker is dat het eerste toernooi begin april (4-6) wordt gespeeld, het Jordan Mixed Open. 

Alps Tour

Nog een weekje wachten, dat begint het nieuwe seizoen op de Alps Tour, het circuit waarop flink wat Nederlandse pro’s actief zijn. Het eerste toernooi is het Ein Bay Open in Egypte dat 19 februari van start gaat.

Schema Alps Tour 2019

lees meer

Mickelson na zege nr 17 van de wereld


Phil Mickelson staat na een vijfde zege in de AT&T Pebble Beach Pro-Am weer in de top 20 van de wereld. Joost Luiten, die afgelopen week niet actief was, is een plaatsje gezakt in de world rankings.

PGA Tour

In de afgelopen dagen zorgde slecht weer voor oponthoud in de AT&T Pebble Beach Pro-Am en het toernooi werd maandag pas voltooid. Phil Mickelson stond na vier dagen en 70 holes op -18. Alleen de Engelsman Paul Casey (-15 na 69 holes) kon hem nog inhalen. Mickelson maakte het karwei maandag af en won met -19, drie slagen voorsprong op runner-up Casey. Hij boekte zijn 44ste zege op de PGA Tour en zijn vijfde zege in het jaarlijkse toernooi dat onder meer op Pebble Beach Golf Links wordt gespeeld. De 48-jarige Amerikaan won eerder in 1998, 2005, 2007 en 2012. 

Mickelson is op de wereldranglijst gestegen van plaats 29 naar 17. Hij staat al ruim 25 jaar aaneen in de top 50 van de Official World Golf Ranking. Het US Open wordt dit jaar op Pebble Beach gehouden. Mickelson won vijf majors maar het US Open zat daar nog niet bij.

Eindstand Pebble Beach Pro-Am.

European Tour

Het Vic Open in Australië van afgelopen week is gewonnen door de Schot David Law. Hij is op de wereldranglijst gestegen van de 376ste naar de 209de plaats. De Belg Nicolas Colsaerts werd gedeeld achtste in de wedstrijd op 13th Beach GC. Tegelijk met het Vic Open voor mannen werd het Vic Open voor vrouwen gespeeld; bekijk hieronder een samenvatting van de slotdag. 

Loading the player...

De Tour blijft in Australië voor de ISPS Handa World Super 6 Perth. Het toernooi wordt gespeeld op Lake Karrinyup CC in Perth.

Eindstand Vic Open.

De Nederlanders in de top 1000 van de wereldranglijst

Joost Luiten speelde afgelopen week niet. De week ervoor werd hij gedeeld zesde in het Saudi International. In de Race to Dubai is de 33-jarige Nederlander nummer acht. Op de wereldranglijst is Luiten gezakt van plek 67 naar 68. Luiten start op 21 februari in het World Golf Championship-Mexico Championship.

 • 68 (67) Joost Luiten
 • 362 (355) Daan Huizing
 • 474 (468) Darius van Driel
 • 747 (741) Wil Besseling 
 • 809 (872) Robbie van West
 • 927 (924) Reinier Saxton

België in de top 1000

 • 79 (77) Thomas Pieters
 • 142 (141) Thomas Detry
 • 186 (190) Nicolas Colsaerts
 • 637 (623) Christopher Mivis

Vrouwen

Anne van Dam miste afgelopen week op één slag de cut in het Vic Open, een wedstrijd van de LPGA Tour (lees hier meer). Ze is vier plaatsen gezakt op de wereldranglijst. Pasqualle Coffa deed vorige week in Zuid-Afrika mee aan een teamwedstrijd van de Shunshine Tour, het Serengeti Team Championship. Coffa en de Zuid-Afrikaanse Shawnnelle de Lange werden gedeeld tweede (lees een verslag op pasquallecoffa.com).

De Nederlandse speelsters in de top 1500 van 11 februari:

 • 78 (74) Anne van Dam 
 • 1011 (1012) Pasqualle Coffa

De Belgische speelsters in de top 1500 van de wereldranglijst:

 • 400 (389) Laura Gonzalez Escallon
 • 460 (461) Manon de Roey
 • 576 (575) Fanny Cnops
 • 594 (591) Chloe Leurquin
 • 941 (941) Leslie Cloots
 • 1204 (1204) Clarisse Louis

Olympische Spelen

Anne van Dam staat op de kwalificatieranglijst voor de Olympische Spelen in Tokyo per 5 februari op de 24ste plaats. Joost Luiten staat op de 28ste plaats. 

De Nederlandse amateurs

De Nederlanders in de top 500 van de wereldranglijst van 6 februari: 

 • 162 (163) Jerry Ji
 • 252 (248) Koen Kouwenaar
 • 272 (274) Kiet van der Weele
 • 404 (410) Rodi Vlasveld
 • 411 (416) Nordin van Tilburg
 • 416 (420) Mats Markovits
 • 441 (445) Stan Kraai
 • 448 (453) Bob Geurts

Romy Meekers en Zhen Bontan werden ruim een week geleden gedeeld 17de in het Portugees Amateur. Anouk Sohier, Lauren Holmey, Daniëlle Modder en Mayka Hoogeboom misten de cut in dit kampioenschap op Montado Golf Resort.

 • 99 (101) Romy Meekers
 • 144 (148) Zhen Bontan
 • 423 (415) Anouk Sohier

Wereldranglijsten voor golfers met een beperking (3 februari)

Nederlanders in de top 100 van de WR4GD Gross Ranking (bruto strokeplay tot hcp 18,4)
 • 25 (25) Daphne van Houten 
 • 36 (36) Mari Berkers 
 • 48 (48) Willem-Aart Vlug
 • 56 (56) Hans van Elven
 • 66 (66) Marcella Neggers
 • 67 (67) Tineke Loogman
 • 69 (69) Levi Maxim Verwoert
 • 81 (81) Pieter Overweg
 • 89 (89) Richard Kluwen
 • 92 (92) Bob-Jan Dietrich
Nederlanders in de top 50 van de WR4GD Net Ranking (netto strokeplay tot hcp 18,4)
 • 24 (24) Tineke Loogman 
 • 43 (43) Richard Kluwen 
 • 47 (47) Daphne van Houten
Nederlanders in de top 50 van de WR4GD) Stableford Rankings (stableford voor hcp 18,5-54)
 • 4 (4) Jurgen Boon 
 • 8 (8) Richard Kluwen
 • 17 (17) Monique Kalkman 
 • 25 (25) Tom Versluys 
 • 31 (31) Leon Emmen 

Links

Wereldranglijst mannen.
Wereldranglijst vrouwen.
Kwalificatieranglijsten Olympische Spelen.
European Tour Race to Dubai.
PGA Tour FedEx Cup Standings.
World Amateur Golf Ranking.
Ladies European Tour Money List.
LPGA Race to CME Globe.
Wereldranglijsten voor golfers met een beperking.
Hoe werkt de wereldranglijst?

lees meer

Julia en Joost Luiten in een battle!


Zonder schroom daagde Julia haar idool en topgolfer Joost Luiten uit. Hoe liep de Challenge af?

Julia en Joost ontmoetten elkaar vorige week voor een Challenge in het kader van de #PlayUnified campagne van Special Olympics. De actie is erop gericht om sporters met en zonder verstandelijke beperking letterlijk dicht bij elkaar te brengen. Door samen te sporten, kun je samen een positieve sportervaring delen.
Veertien topsporters zeiden volmondig ja tegen de Challenge, onder wie Olympisch zwemkampioen Femke Heemskerk, turnheld Epke Zonderland en de Olympisch schaatskampioenen Ireen Wüst en Kjeld Nuis.


Op de hoogte blijven van al het leuke nieuws over golf? Meld je aan voor de nieuwsbrief!


Nu was het de beurt aan Joost Luiten. Hij nodigde Julia uit op een van zijn vaste trainingslocaties, Seve Golfcenter in Rotterdam. Julia bereidt zich voor de Special Olympic World Games in Abu Dhabi (14-21 maart). Hoe de Challenge afliep, zie je in de video.
De actie #PlayUnified is inmiddels breed opgepakt. In de Tweede Kamer werd zelfs al gesproken om #PlayUnified op te nemen in het beleid van de Minister van VWS.
Meer weten over de campagne? Alle uitdagingen zijn te volgen en te ondersteunen via www.playunified.nl.

lees meer

Banen bereiden zich voor op het seizoen


Deze maand staat op GOLF.NL een goede voorbereiding op het seizoen centraal. Wat doen clubs en banen in voorbereiding op het golfseizoen?

Wat gebeurt er allemaal op een golfbaan en -club in voorbereiding op het golfseizoen? Geen beter persoon om dat aan te vragen dan Arnoud de Jager. Hij is oud-greenkeeper, oud-voorzitter van de Nederlandse Greenkeepers Associatie, oud-directeur van Golfsociëteit de Lage Vuursche, mede-initiatiefnemer van de Vereniging van Golfclubmanagers en nu mede-eigenaar van Golfpark de Biltse Duinen, een 9-holes par-3 baan in Bilthoven.

Wat doen greenkeepers in de winter? 
Arnoud de Jager: 'In de winter voeren greenkeepers renovatiewerkzaamheden uit, bijvoorbeeld aan bunkers, tees, paden. En ze repareren zaken als verzakkingen. In de winter wordt ook gesnoeid. Greens en tees moeten veel licht en lucht hebben om gezond te blijven. De bunkerranden worden gestoken zodat de bunkers er weer goed uitzien en resterend herfstblad en takken worden uit de baan gehaald. De greenkeepers doen verder in de winter veel machine-onderhoud zodat alles in het nieuwe jaar weer goed werkt. De wintermaanden zijn ook een goede periode om onderhoud aan de faciliteiten te plegen, bijvoorbeeld aan de range en het clubhuis, of om de afslagmatten op de range te vervangen. Het is wel goed om te weten dat de greenkeepers in de zomer lange dagen maken. In de winter maken ze hun vrije uren op.' 

Je kunt hier in april nog geen Augusta-greens verwachten

Wat doen de greenkeepers de komende weken in voorbereiding op het golfseizoen?
'De onderhoudsploeg kan pas echt iets gaan doen als het gras gaat groeien. Bij sommige banen staat verticuteren al voor maart op de agenda maar dat is te vroeg in het jaar. Verticuteren is het met messen doorsnijden van de viltlaag die zich op een natuurlijke wijze in de bodem vormt. Maar je wilt dit soort grof onderhoud niet te vroeg in het jaar uitvoeren, want als het gras nog niet groeit kan het ook nog niet herstellen. Met het koude voorjaar dat we tegenwoordig vaak hebben groeit er in maart nog niks, en in april vaak ook nog niet. Greenkeepers moeten dus geduld betrachten en golfers ook! Greenkeepers kunnen wel vroeg in het seizoen de greens met de hand maaien. Daardoor verwijder je kleine grastopjes. De greens kunnen dan ook met een zware roller gerold worden. Daardoor worden ze alweer iets sneller en zal de bal weer beter rollen. Maar de greens kunnen meestal pas weer in mei echt aangepakt worden, als de bodemtemperatuur steady op 12 graden komt. Op dat moment gaan greenkeepers zwaardere bewerkingen doen om de greens beter te maken, bijvoorbeeld verticaal maaien. Hierbij wordt met verticaal snijdende units de viltlaag kapot gesneden en verwijderd. Belangrijker voor de speler: na verticaal maaien ben je af van liggend gras dat voor een trage balrol zorgt. De greenkeepers kunnen in mei ook weer in maaihoogte zakken. Er is dan weer gras om mee te werken en zo worden de greens langzaam maar zeker weer beter en betrouwbaarder.' 

De greens kunnen meestal pas weer in mei echt aangepakt worden, als de bodemtemperatuur steady op 12 graden komt

Geduld hebben dus?
'Ja, je kunt hier in april nog geen Augusta-greens verwachten. Je hebt met het klimaat te maken en dat is in Nederland heel anders dan in Georgia. Maar in april en mei worden de Nederlandse greens weer heel snel mooier en beter. De kwaliteit verschilt natuurlijk wel per baan, veel hangt af van de ambities van een golfbaan.'  

Wat doet een club in voorbereiding op het seizoen?
'In de winter wordt de wedstrijdkalender en de agenda met evenementen gemaakt, die is aan het begin van het nieuwe jaar klaar. In de winter maak je ook een nieuwe menukaart voor het begin van het seizoen. Wij veranderen de menukaart overigens vier keer per jaar. En natuurlijk wordt het terras klaargemaakt voor de eerste warme dagen.'

Hoe zorgt een club er voor dat er ook in de winter leven in de brouwerij is?
'Dat kan op allerlei manieren. Goede horeca speelt een belangrijke rol. We trekken in de zomer mensen door onze tennisbanen en in de winter met onze fitnessruimte, vergaderfaciliteiten en de verlichte drivingrange. Verder zorgen trainingen van competitieteams ook voor veel aanloop in de winter. En je trekt mensen met evenementen zoals borrels, fitnesstrainingen en bijeenkomsten waarbij de nieuwe regels worden uitgelegd. Wij organiseren ook thema-avonden met goede gastsprekers.'

Je bent 1 november 2018 mede-eigenaar geworden van de in 1996 geopende golfbaan. Hoe gaat het?

'Mijn compagnon Gerdo Kuenen en ik lopen met ons team rond met bezems, emmers sop en de verfkwast en we pakken elke vierkante meter van de baan en het clubhuis aan. Stapje voor stapje knappen we alles op en iedereen wordt daar erg enthousiast van. Met vrijwilligers van de club hebben we in januari de hele baan opgeruimd. We zijn de looproute naar het clubhuis en de eerste tee aan het verleggen, die ingang wordt veel mooier en beter want je stapt straks vanaf de parkeerplaats meteen in de sfeer van ons park. We hebben verder ook een nieuwe kok die met veel energie aan de gang is gegaan. We hebben een toegankelijke kaart en fietsers en wandelaars zijn ook welkom voor koffie met appeltaart of lunch of diner. We werken allemaal heel hard. Ik doe ook koffiediensten en ik ga straks ook weer ouderwets greenkeepen. We snakken naar het voorjaar! Het doel is om onze goede naam te verstevigen. In 2016 werd Biltse Duinen door GOLF.NL als mooiste par-3 baan bestempeld en we willen dat etiket weer verdienen.'

lees meer

Van Dam mist cut in Vic Open


Anne van Dam speelde een veel betere tweede ronde in het Vic Open in Australië maar de beste Nederlandse golfster overleefde de cut net niet.

LPGA-rookie Anne van Dam vocht voor wat ze waard in de tweede ronde van het ISPS Hande Vic Open. De 23-jarige Arnhemse moest na een teleurstellende eerste ronde in 76 (+4) slagen veel terrein goed maken om de cut te halen. Van Dam kwam een heel eind maar een ronde in 70 slagen (-3) op de Creek Course van de 13th Beach Club was net niet voldoende. Van Dam, die vier birdies maakte en een bogey, kwam na 36 holes uit op +1, een slag te veel om het weekend te mogen spelen. 

Het Vic Open is het tweede toernooi dit jaar voor Van Dam. Begin januari speelde ze het Fatima Bint Mubarak Ladies Open in Abu Dhabi. In die wedstrijd van de Ladies European Tour werd ze gedeeld derde. Het Vic Open is haar eerste wedstrijd op de LPGA Tour in 2019. 

In het ISPS Handa Vic Open spelen mannen en vrouwen tegelijk een eigen toernooi. Na een flight van de vrouwen start een mannenflight en zo gaat het om en om verder. De eerste twee dagen speelt iedereen een ronde op de Beach Course en Creek Course. In het weekend wordt alleen op Beach gespeeld. 

Van Dam veroverde vorig jaar in de Qualifying School van de LPGA Tour een kaart voor het Amerikaanse circuit. Ze zal in 2019 voornamelijk wedstrijden van de LPGA spelen. Op de jaarranglijst van de Ladies European Tour van 2018 eindigde Van Dam op de tweede plaats. Ze won vorig jaar twee toernooien van de LET. Op de wereldranglijst bezet Van Dam de 74ste plaats.

Leaderboard vrouwen.

Later meer

Lees ook een voorbeschouwing in Wie speelt waar - week 6.

Anne van Dam deed voorafgaand aan het toernooi mee aan een Battle of the Sexes (Dimitrios Papadatos, James Nitties, Jason Scrivener tegen Van Dam, Stephanie Na en Tiffany Joh):

Vic Open European Tour

Het Vic Open voor de mannen is onderdeel van de European Tour. 

Leaderboard mannen.

Sunshine Ladies Tour

Pasqualle Coffa, recent pro geworden, deed eerder deze week mee aan het Serengeti Team Championship van de Zuid-Afrikaanse Sunshine Ladies Tour. Het team van Coffa en de Zuid-Afrikaanse Shawnelle de Lange werd gedeeld tweede. Een week werd Coffa gedeeld 14de in het Canon SLT Open van de Sunshine Ladies Tour.

Eindstand.

lees meer

Revolutie in puttershafts: Odyssey Stroke Lab


Met een volledig nieuwe gewichtsverdeling denkt Odyssey het geheim te hebben gevonden voor het holen van meer putts. De shaft in de Stroke Lab putters, die bestaat uit meerdere materialen, moet zorgen voor meer consistentie in je puttingstroke - en dus een beter resultaat op de greens.

Volgens Odyssey zijn putters door de jaren heen flink veranderd. En dan met name het totale gewicht van een putter. Austie Rollinson, head designer bij Odyssey, zocht het uit: een putter in 1975 woog zo'n 295 gram; een hedendaagse (Odyssey) putter weegt ongeveer 360 gram. Een stijging van 20%. En dat maakt uit.

Instabiliteit

'De swing weight is gestegen van gemiddeld D-8 naar F-2, en dat is flink', zegt Sean Toulon van Odyssey over de opvallende stijging. 'Tegelijkertijd zijn golfers in die tijd niet beter geworden in het putten. Zelfs op de tour is daar geen sprake van. We zijn gaan kijken wat er aan de hand zou kunnen zijn, en de belangrijkste reden voor het gebrek aan verbetering is dat de stroke niet consistent is. Wij denken dat dat weleens met het gewicht te maken zou kunnen hebben. Het putterhoofd is zo zwaar en dominant geworden dat golfers de putter niet meer onder controle hebben. De shafts zijn flexibeler geworden, en in combinatie met een lichtere grip en een zwaarder clubhoofd zorgt dat voor instabiliteit.'Stroke Lab

De oplossing van dit probleem zit volgens Odyssey in de shaft. 'Als het gaat om het gewicht wordt de shaft vaak vergeten', zegt Toulon. 'De nieuwe Stroke Lab shaft die wij hebben ontwikkeld bestaat uit meerdere materialen en is 40 gram lichter. De tip van de shaft is van staal en het andere deel van graphite. Deze 40 gram hebben we verplaatst naar de grip (30 gram) en naar het clubhoofd (10 gram).'

Het idee van Stroke Lab uitgelegd in een korte video:

Counterbalance

Volgens Odyssey zorgen deze aanpassingen voor een betere balans en een meer vloeiende samenwerking tussen putter en speler. 'Het zorgt voor meer consistentie in de stroke. De lengte van de backswing (21% verbetering) en de stand van het clubblad is ook constanter.'    

Het idee van counterbalance is natuurlijk niet nieuw, ware het niet dat Odyssey het heeft gedaan met een lichtere shaft om het totale gewicht gelijk te houden (vergeleken met een standaard Odyssey putter). Andere counterbalanced putters hebben ook meer gewicht in het clubhoofd en de grip, maar met een standaard shaft is het totale gewicht hoger, wat volgens Odyssey zorgt voor de problemen in 'consistency'.

EXO

Naast de Stroke Lab lijn (10 verschillende modellen: 6 mallets, 4 blades) hebben de EXO (6 modellen) en Toulon (9 modellen) putters ook de Stroke Lab shaft. De putters uit de EXO-lijn zijn gemaakt van verschillende materialen en zijn daarmee  vooral gericht op vergevingsgezindheid als je de bal op de teen of de hiel van het clubblad raakt. Net als in de Stroke Lab lijn hebben de EXO putters een White Hot Microhinge Insert voor een optimale rol. 

Toulon

Onder de paraplu van Odyssey is Toulon het high-end merk. In deze exclusieve lijn - ontworpen door Sean Toulon - is extra aandacht gegaan naar het gevoel dat kenmerkend is voor een uit staal gefreesde putter. De putters hebben een 'charcoal smoke' finish. 

#1 Putter

Odyssey had in 2018 meer overwinningen op de professionele Tours dan de twee grootste concurrenten (TaylorMade & Titleist) samen. Het gaat dus goed met het puttermerk, dat onderdeel is van Callaway. Sinds kort is Callaway de Official Sponsor van de European Tour. Zo hebben de spelers met een Odyssey putter in de tas een logo achter hun naam staan op het leaderboard. Joost Luiten speelt sinds kort ook met een Stroke Lab putter van Odyssey, om precies te zijn de V-Line:

Productinformatie

Stroke Lab: €259,-  R-Ball, 2-Ball Fang,  €279,- (verkrijgbaar vanaf 8 februari)

EXO: €399,- (verkrijgbaar vanaf 29 maart)

Toulon: €449,- (verkrijgbaar vanaf 1 maart)

Bij alle modellen kan er gekozen worden uit lengtes van 33, 34 en 35 inch en verschillende hosels (voor face balance of toe hang). Grips: pistol of oversize.

Meer weten en alle modellen bekijken? odysseygolf.com

lees meer

Van Dam maakt 76 (+4) in Vic Open


Anne van Dam is het Vic Open in Australië begonnen met een ronde in 76 slagen (+4). De Nederlandse speelster staat daarmee op de gedeelde 143ste plaats.

LPGA-rookie Anne van Dam speelde in januari haar eerste wedstrijd van het nieuwe jaar, het Fatima Bint Mubarak Ladies Open in Abu Dhabi. In die wedstrijd van de Ladies European Tour werd ze gedeeld derde. Het Vic Open dat donderdag is begonnen is Van Dams tweede wedstrijd van het jaar en haar eerste wedstrijd op de LPGA Tour in 2019. 

Door haar eerste ronde in 76 slagen (+4) wordt het moeilijk voor Van Dam om de cut te halen want ze staat op de 143ste plaats. Na twee ronden gaat de top-60 door (de cut is nu -1). Na dag drie is er een tweede schifting: alleen de beste 35 plus ties spelen ronde vier. 

De Nederlandse maakte een 8 op de par-5 tweede hole van de Beach Course van 13th Beach Club. In het vervolg van de ronde maakte ze twee birdies maar ook een dubbele bogey. Ze besloot de eerste ronde met een bogey op de par-5 18de.

In het ISPS Handa Vic Open spelen mannen en vrouwen tegelijk een eigen toernooi. Na een flight van de vrouwen start een mannenflight en zo gaat het om en om verder. De eerste twee dagen speelt iedereen een ronde op de Beach Course en Creek Course. In het weekend wordt alleen op Beach gespeeld. 

Felicity Johnson uit Engeland gaat aan de leiding. Ze maakte 65 (-8) op de Creek Course van 13th Beach Club. De Belgische Manon de Roey is na een ronde 67 (-5) op de Beach Course gedeeld vijfde. 

Van Dam veroverde vorig jaar in de Qualifying School van de LPGA Tour een kaart voor het Amerikaanse circuit. Ze zal in 2019 voornamelijk wedstrijden van de LPGA spelen. Op de jaarranglijst van de Ladies European Tour van 2018 eindigde Van Dam op de tweede plaats. Ze won vorig jaar twee toernooien van de LET. Op de wereldranglijst bezet Van Dam de 74ste plaats.

Leaderboard vrouwen.

Lees ook een voorbeschouwing in Wie speelt waar - week 6.

Anne van Dam deed voorafgaand aan het toernooi mee aan een Battle of the Sexes (Dimitrios Papadatos, James Nitties, Jason Scrivener tegen Van Dam, Stephanie Na en Tiffany Joh):

Vic Open European Tour

Het Vic Open voor de mannen is onderdeel van de European Tour. De Australiër Nick Flanagan gaat na de eerste ronde aan de leiding. Hij ging rond in 62 slagen (-10). De Belg Nicolas Colsaerts is gedeeld 14de.

Leaderboard mannen.

Sunshine Ladies Tour

Pasqualle Coffa, recent pro geworden, deed eerder deze week mee aan het Serengeti Team Championship van de Zuid-Afrikaanse Sunshine Ladies Tour. Het team van Coffa en de Zuid-Afrikaanse Shawnelle de Lange werd gedeeld tweede. Een week werd Coffa gedeeld 14de in het Canon SLT Open van de Sunshine Ladies Tour.

Eindstand.

lees meer

Anne over Joost, Joost over Anne


Anne van Dam is met afstand onze beste vrouwelijke golfer, Joost Luiten is al jaren de beste bij de mannen. Hoe denkt Anne over Joost en wat vindt Joost van Anne?

Anne van Dam en Joost Luiten kennen elkaar redelijk goed. De 23-jarige Van Dam en de tien jaar oudere Luiten treffen elkaar met enige regelmaat op golfdagen van hun gemeenschappelijk sponsor Audi. Van Dam en Luiten komen niet bij elkaar over de vloer, maar ze appen zo nu en dan wel. GOLF.NL stelde Anne en Joost vijf vergelijkbare vragen.

Joost, wat vind je van Anne?

Luiten: ‘Ik denk dat Anne alles in zich heeft om uit te groeien tot een top-20 speelster van de wereld en misschien wel meer. De power die zij heeft, de afstand met haar drives, dat hebben heel weinig vrouwen. Anne moet denk ik nog beter uitvinden hoe ze die power optimaal kan benutten. Ze maakt voor mijn gevoel nog net te veel fouten, kostbare dubbel-bogeys. Daarom is het heel goed dat ze op de LPGA Tour met een ervaren Tourcaddie gaat werken, die kan haar behoeden voor die dure fouten. Anne staat nog maar aan het begin van haar carrière, ze kan nog zo veel beter. Ja, Ik zie haar zeker majors winnen. Ze slaat de bal zo ver, als ze haar drives op de fairway krijgt kan ze bal zo’n beetje naar de green gooien. Golf wordt dan een heel stuk makkelijker hoor.’

Anne, wat vind je van Joost?

Van Dam: ‘Wat Joost doet is indrukwekkend, zes keer winnen op de European Tour is ontzettend knap. En dit jaar is hij ook weer geweldig begonnen. In november heb ik nog een paar holes meegelopen met Joost toen hij in Dubai speelde (DP World Tour Championship, red). Joost is als golfer heel erg constant. Ik ben zelf ook een goede driver van de bal, dus daar ben ik niet heel snel van onder de indruk. Maar als je ziet hoe geweldig Joost de lange ijzers slaat, met de juiste spincontrole altijd pin high op de green, dan geef je jezelf ontzettend veel birdiekansen. Nee, ik vind niet dat Joost genoeg waardering krijgt in Nederland. We hebben sowieso een lastige sportcultuur; of je wordt de hemel in geprezen of het is helemaal niets. Bij mij is iedereen nu positief, maar stel dat ik in mijn eerste toernooien dit jaar op de LPGA Tour een paar cuts mis, dan wordt er ongetwijfeld gezegd dat ik het op dat hogere niveau niet kan. Mensen oordelen vaak heel snel en heel hard. Zelf zit ik gelukkig anders in elkaar.’

Anne van Dam: 'Ik zou het super leuk vinden tijdens de Olympische Spelen in een landenwedstrijd met Joost te spelen.' 

Hoe zouden jullie het vinden samen als team in een mix-toernooi te spelen?

Luiten: ‘Dat zou ik erg leuk vinden en ik denk dat we ook een heel goede kans zouden maken! Misschien dat we samen kunnen spelen tijdens de Olympische Spelen, dat zou helemaal mooi zijn. Er gaan geruchten dat er in 2020 in Tokio niet meer 72 holes individueel Strokeplay wordt gespeeld, maar dat ze voor een andere spelvorm gaan kiezen, wellicht een mix van mannen en vrouwen. Ik ben daar heel erg voor, want in 2016 in Rio leek het golftoernooi te veel op de gewone toernooien die we het hele jaar al spelen. Bij de Olympische Spelen is het veel leuker om als team uit te komen voor Nederland. Als dat samen met Anne is, zou ik dat helemaal mooi vinden.’

Van Dam: ‘Ik zou het super leuk vinden tijdens de Olympische Spelen in een landenwedstrijd met Joost te spelen. Als je als Nederlanders een team vormt, is er heel snel sprake van een goede chemie, je komt toch uit dezelfde cultuur. Ik denk ook dat we een heel sterk team zouden vormen. De constantheid van Joost en mijn verre drives, dat lijkt me een perfecte combi.’

Joost, sla je je drives verder dan Anne?

Luiten: ‘Als ik een goede drive sla denk ik dat ik net wat verder kom, maar veel zal het niet schelen. Anne is een paar centimeter langer dan ik, die lengte helpt haar om veel snelheid te ontwikkelen. Heeft Anne 108 mijl per uur clubheadspeed? Ik zit tussen de 113 en 115. Ik zou een longdrive wedstrijdje normaal gesproken moeten winnen, maar ik moet mijn drive niet uit de hiel slaan, dan heb ik een probleem...’

Anne, Joost denkt dat hij net wat verder slaat dan jij…

Van Dam lachend: ‘Dat hoop ik ook voor Joost anders zou het een beetje sneu voor hem zijn toch!? Er zijn trouwens wel mannen op de European Tour die ik er uitsla, dat weet ik zeker.’

Joost Luiten: ‘Als je kijkt naar wat de vrouwen op topniveau er voor moeten doen en laten dan worden ze zeker onderbetaald.'


Worden vrouwen in topgolf onderbetaald?

Van Dam: ‘Absoluut, als je het vergelijkt met de mannen is het verschil nog steeds enorm. In de top is het niveau bij de vrouwen net zo hoog en de concurrentie net zo groot als bij de mannen, zeker op de LPGA Tour. Als ik een vrouw een 3-wood van 175 meter op een meter van de hole zie slaan, vind ik dat waanzinnig knap. Een mannelijke Tourspeler die ver slaat pakt voor die afstand een ijzer-7. Het golf is heel anders, maar wat de speelsters op de LPGA Tour doen is net zo knap als wat de mannen doen. De prijzengelden op de LPGA Tour gaan ieder jaar wel omhoog, maar het verschil met de mannen is nog steeds heel groot. Over een paar jaar moeten de prijzengelden gelijkgetrokken zijn, zeker in de majors, in tennis is dat ook gebeurd.’

Luiten: ‘Als je kijkt naar wat de vrouwen op topniveau er voor moeten doen en laten dan worden ze zeker onderbetaald. Maar dat komt vooral omdat er onvoldoende aandacht is voor vrouwengolf, het is te weinig op televisie en dus minder interessant voor sponsors. Ik begrijp dat het op de LPGA Tour de laatste jaren de goede kant op gaat maar zolang de interesse in damesgolf achterblijft, blijven de prijzengelden ook achter.’

Je mag voor 2019 één golfwens doen voor jezelf?

Van Dam: ‘Dan kies ik voor meedoen om de winst in een major. Ik wil natuurlijk het liefst winnen, maar in mijn eerste jaar LPGA een kans hebben om te winnen in een major zou al heel mooi zijn. Ik kan dit jaar alle vijf de majors spelen en in basis moeten de moeilijkere banen waar het vooral om ballstriking gaat mij het beste liggen.’

Luiten: ‘Ik heb veel mooie wensen, maar als je in een jaar een toernooi wint, doe je het sowieso goed. Het liefst win ik natuurlijk een major of een ander groot toernooi, maar iedere overwinning is goed. Hopelijk win ik vroeg in het seizoen zodat ik snel op zoek kan naar de tweede overwinning. Op de wereldranglijst wil ik de top-50 in. In de maanden dat ik door mijn polsblessure niet kon spelen heb ik veel terrein verloren, dat moet ik zo snel mogelijk goed gaan maken (dat lukt aardig want Luiten staat inmiddels op plek 67). Het komt altijd weer op hetzelfde neer: gewoon goed spelen, dan gaat de rest vanzelf.’
lees meer

Ophef over nieuwe regels


De afgelopen weken bepaalden de (nieuwe) regels een groot deel van het golfnieuws. Een overzicht van regelincidenten.

Ruim een maand geleden zijn de nieuwe regels ingevoerd. De meeste nieuwe regels bevallen goed, maar één van de nieuwe regels heeft tot grote protesten geleid en is voorlopig teruggedraaid. 

Het betreft regel 10.2b die handelt over hulp van een caddie (of een partner in een foursome, greensome of best ball). Volgens de nieuwe regel mag je caddie of partner niet achter jou op de speellijn staan totdat je je slag hebt gemaakt. Dit geldt overal: niet alleen op de tee of fairway maar ook op de green.

De Chinees Li Haotong kreeg in januari, in de slotronde van het Abu Dhabi Championship, twee strafslagen omdat hij deze regel volgens de referees overtrad. Het gebeurde bij zijn laatste putt en de Chinees werd door de overtreding 12de in plaats van derde. Maar het was betwistbaar of Haotong en zijn caddie de regel echt overtraden (bekijk de video hieronder).

De straf voor Haotong werd extra onredelijk gevonden omdat de winnaar van het toernooi, Bryson DeChambeau, zeer langzaam speelde. Veel Tourspelers en fans vonden dat de referees DeChambeau hadden moeten bestraffen voor slow play - en niet Haotong voor zijn twijfelachtige overtreding van regel 10.2b.

Het incident met Haotong leidde tot een ruzie tussen de European Tour en de regelinstanties. Eerst kwam de baas van de European Tour, Keith Pelley, met een boze verklaring dat de straf voor Haotong onredelijk was. Daarna volgde een verklaring van de regelinstantie R&A waarin de beslissing van de referees verdedigd werd.

Het bleef niet bij het incident met Li Hatong. Afgelopen week in het Waste Management Open werd ook Danny McCarthy bestraft voor een overtreding van regel 10.2b. Hij kreeg twee strafslagen maar haalde desondanks de cut. Het incident met McCarthy leidde tot veel protest en dat is begrijpelijk als je de video hieronder bekijkt. 

Na de straf voor McCarthy waren de PGA Tour en de European Tour de omstreden rulings over hulp van caddies beu. Ze hebben diezelfde dag de R&A en USGA onder druk gezet om de regel te heroverwegen en dat is gelukt. De Tours mogen regel 10.2b voorlopig milder interpreteren waardoor een geval als dat van McCarthy niet bestraft wordt. De twee strafslagen voor McCarthy zijn teruggetrokken. De R&A en USGA hebben aangekondigd dat ze zich gaan buigen over een verbeterde regel 10.2b.

Andere regelincidenten

Er waren in de afgelopen week nog meer regelincidenten die het golfnieuws domineerden. 

De waterbal van Rickie Fowler

Op hole 11 in de slotronde van het Phoenix Open sloeg Rickie Fowler de bal in het water. Na een drop aan de waterzijde ging hij de green bekijken en op dat moment rolde zijn gedropte bal in het water. Fowler moest opnieuw droppen, met een strafslag, en maakte een triple bogey. Ondanks deze score won hij het toernooi.

In de oude regels had Fowler dezelfde keuzes gehad: de bal die in het water gerold was spelen zoals hij lag of droppen met een strafslag. Maar ook dit is een incident dat vanwege de regelmodernisering ophef veroorzaakt want sinds de invoering van de nieuwe regels is er volgens sommigen een zekere 'inconsistentie'. In de nieuwe regels is de regel voor een bewogen bal op de green veranderd. Als de bal op de green is gemarkeerd en daarna beweegt door 'andere oorzaken' (bijvoorbeeld wind), dan moet je de bal zonder straf terugplaatsen. Maar buiten de green, als de bal wegrolt nadat hij gedropt is, is dat niet zo en veel golfers vinden die inconsistentie onredelijk. 'Waarom op de green wel en daarbuiten niet?' is hun vraag. Maar je kunt daar tegenin brengen dat het onredelijk is om een situatie met een gemarkeerde bal op de green te vergelijken met een ongemarkeerde bal buiten de green.

De diskwalificatie van Sergio Garcia

De Spanjaard Sergio Garcia werd na ronde drie van het Saudi International gediskwalificeerd vanwege serieus wangedrag (regel 1.2a). Uit frustratie beschadigde hij enkele greens met zijn putter. De Spanjaard kwam met de volgende verklaring: 'Ik respecteer de beslissing. Ik heb een paar greens beschadigd en bied daarvoor mijn excuses aan. Ik heb mijn medespelers laten weten dat het nooit weer zal gebeuren.'

De diskwalificatie van Garcia heeft niets met de nieuwe regels te maken maar heeft wel tot een felle discussie geleid. Volgens veel golfers en analisten moet de Spanjaard geschorst worden. Men vindt dat hij er met diskwalificatie te gemakkelijk vanaf komt, omdat de Spanjaard in het verleden ook wangedrag vertoonde. Zo spuugde hij in 2007 uit woede in een cup. De dag voordat hij gediskwalificeerd werd ploegde Garcia een bunker om met een club (video onder).

De rots van Brooks Koepka

Tot slot een interessant en leuk regelincident. In de tweede ronde van het Saudi International sloeg Brooks Koepka een afzwaaier waarna zijn bal achter een grote rots kwam te liggen. Fans kwamen de Amerikaan helpen en duwden de rots opzij. Mag dat? Ja, het mag zowel volgens de oude als de nieuwe regels, omdat de rots een los natuurlijk voorwerp is. 

Het geval met Koepka leek sprekend op een geval met Tiger Woods twintig jaar geleden. Toeschouwers haalden toen voor Woods een grote rots weg.


Heb je je nog niet verdiept in de nieuwe golfregels? De 25 belangrijkste nieuwe regels vind je hier golf.nl/regels2019.

lees meer

Nieuwe voorjaarsmodellen Duca del Cosma


Duca del Cosma stond eind januari voor de tweede keer in Orlando op de PGA Merchandise Show. De schoenen en kledingsponsor van het KLM Open heeft grootse plannen voor 2019.

Eerste spikeless schoen

Op de grootste golfbeurs ter wereld is het zien en gezien worden. Dan scheelt het als je een goed verhaal hebt. Het merk Duca del Cosma, dat in 2004 door Baldovino Mattiazzo werd opgericht en een paar jaar geleden werd gekocht door Frank en Caroline van Wezel, heeft zo'n verhaal. In het oprichtingsjaar was het namelijk het eerste merk dat met een ‘spikeless’ golfschoen op de markt kwam. 

'Fans van het merk weten dat heel goed en we werden daar op de PGA Show ook regelmatig op aangesproken', vertelt Caroline van Wezel. 'We hebben inmiddels zo'n 150 verschillende golf & lifestyle schoenen in onze collectie, met en zonder spikes. De PGA Merchandise Show is voor ons de ultieme gelegenheid om Duca del Cosma en onze golfschoenen aan de wereld te laten zien', zegt Van Wezel over de beurs waar het Italiaanse golfdesignmerk voor het tweede jaar op rij aanwezig was. 'Het is fijn om te zien dat er nog een fan-base bestaat van Duca del Cosma en dat we nu, nadat we in 2016 het merk hebben overgenomen, weer met nieuwe soft spikes golfschoenen komen.'

Kubana

Dit voorjaar verschijnen er zes verschillende Duca del Cosma soft spike herenmodellen. 'Voor dames hebben we vijf modellen met soft spikes', vertelt Van Wezel. 'Deze modellen staan nog niet op de website maar druppelen nu binnen vanuit onze fabrieken. Wat echt nieuw is voor 2019 is de comeback van de spikes. Alle Duca del Cosma schoenen zijn gemaakt van hoogwaardig leer, maar er is ook de nodige technologie gebruikt voor de prestatie op de golfbaan.'
 
Een van de succesvolle modellen van Duca del Cosma is de KUBA, die voor heren aankomend voorjaar in nieuwe kleuren (foto onder) te koop zal zijn. Geïnspireerd op de KUBA is er voor dames de nieuwe KUBANA. Naast roze/wit - de modekleur voor het voorjaar (zie hoofdfoto boven dit bericht) - is deze ook in navy/zilver en wit/rood/groen te koop.

'We slaan dit jaar onze vleugels verder uit vanuit het pittoreske Vreeland en gaan ons merk in 2019 groots lanceren in Maleisië, Singapore en Japan. Verder hebben we dit jaar nieuwe distributeurs in Australië, Nieuw Zeeland en India. Dat we dat met een klein, maar zeer enthousiast team voor elkaar kunnen boksen, daar zijn we trots op,' aldus Van Wezel.

Meer weten? www.ducadelcosma.com

lees meer

Wie speelt waar? Week 6


Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

7 – 10 februari, European Tour, ISPS HANDA Vic Open, 13th Beach Club, Geelong, Victoria, Australië. Prijzengeld $ 1.500.000 Leaderboard

7 – 10 februari, LPGA Tour, ISPS HANDA Vic Open, 13th Beach Club, Geelong, Victoria, Australië. Prijzengeld $ 1.500.000 Leaderboard

7 – 10 februari,  PGA Tour, AT&T Pebble Beach Pro-Am, Pebble Beach Golf Links, Spyglass Hill Golf Club, Monterey Peninsula Country Club, Californië.  Prijzengeld $ 7.600.000 Leaderboard

3 – 5 februari,  ProGolf Tour, Open Prestigia 2019, Prestigia Golfclub, Casablanca, Marokko. Prijzengeld: € 30.000. Leaderboard

5 en 6 februari, Sunshine Ladies Tour, Serengeti Team Championship, Serengeti Estates. Met Pasqualle Coffa. Prijzengeld: 100.000 Rand Leaderboard

Mis nooit wat: klik hier voor alle leuke golfweetjes en -tips! 

7 – 10 februari, European Tour,  ISPS HANDA Vic Open, 13th Beach Club, Geelong, Victoria, Australië. Prijzengeld $ 1.500.000  

7 – 10 februari, LPGA Tour,  ISPS HANDA Vic Open, 13th Beach Club, Geelong, Victoria, Australië. Prijzengeld $ 1.500.000  

Na haar mooie derde plaats vier weken terug in Abu Dhabi op de Ladies European Tour speelt Anne van Dam deze week op de LPGA Tour. Niet in de VS, maar in Australië. En in een bijzonder toernooi. In het ISPS Handa Vic Open spelen de mannen en de vrouwen namelijk samen. Niet tegen elkaar of met elkaar maar wel op dezelfde twee banen. Na een flight van de vrouwen start een mannenflight en zo gaat het om en om verder. Uiteraard slaan de vrouwen van andere tees af dan de mannen.

Groter en rijker

Vorig jaar werd het Vic Open georganiseerd door de Ladies European Tour en het mannentoernooi door de PGA of Australia. Nu hebben de grotere en rijkere LPGA Tour en de European Tour het concept omarmd. De LPGA Tour organiseert het vrouwentoernooi samen met de LPGA Australia Tour en de European Tour werkt samen met de PGA Tour of Australasia. Er komen in totaal 312 mannen en vrouwen aan de start. De eerste twee dagen speelt iedereen een ronde op de Beach en de Creek courses, in het weekend wordt er alleen op Beach gespeeld. Door de grootte van het veld is er twee keer een cut. Na twee ronden gaat de top-60 door. Na dag drie is er een tweede schifting: alleen de beste 35 plus ties spelen ronde vier. De 13th Beach GC ligt, de naam zegt het, dicht bij de zee en de wind kan het de mannen en vrouwen flink lastig maken. 

Gelijk prijzengeld

Het totale prijzengeld van drie miljoen dollar wordt keurig verdeeld: 1,5 miljoen voor de mannen en 1,5 miljoen voor de vrouwen. Met 1,5 miljoen dollar behoor je op de European Tour tot de kleinste toernooien en Australië is een eindje vliegen, het deelnemersveld is daarom zwak. Joost Luiten komt eind februari pas weer in actie tijdens het WGC Mexico Championship, daarna speelt hij ook in Oman en Qatar. Van de drie Belgen op de European Tour speelt deze week alleen Nicolas Colsaerts.

Bij de vrouwen is het deelnemersveld veel sterker want 1,5 miljoen dollar prijzengeld is in het damesgolf nog steeds een mooi bedrag. Titelverdedigster Minjee Lee, nummer 6 van de wereld, krijgt gezelschap van majorwinnaars Georgia Hall, Pernilla Lindberg, Karrie Webb, Brittany Lang, Paula Creamer en Morgan Pressel. Voor Anne van Dam wordt het een eerste mooie test dit jaar op de LPGA Tour, het circuit waar ze in 2019 voornamelijk zal spelen.

Hopelijk heeft Anne wel op tijd een deel van haar bagage terug…


Gelukkig heeft Anne haar clubs wel en met haar swing zit het zo te zien ook wel goed...


Het mannentoernooi is uitgebreid te zien op Ziggo Sport Golf (zie onder), live en meteen daarna op iets aantrekkelijkere tijden in een herhaling met Nederlands commentaar. Van het vrouwentoernooi zendt Ziggo woensdagavond van 22:00 tot 23:30 uur een samenvatting uit.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 05:00 - 08:00 za 03:00 - 09:00 zo 02:00 - 08:00

Leaderboard mannenLeaderboard vrouwen.

8 - 11 PGA Tour, AT&T Pebble Beach Pro-Am, Pebble Beach Golf Links, Spyglass Hill Golf Club, Monterey Peninsula Country Club, Californië. Prijzengeld  $ 7.400.000 

Geen Tiger Woods, die speelt volgende week weer in het Genesis Open, wel Dustin Johnson, Tommy Fleetwood, Phil Mickelson, Patrick Reed en Jordan Spieth als aansprekende namen in dit toernooi waarin de pro’s worden gekoppeld aan meer of minder bekende amateurgolfers uit de wereld van de sport, entertainment en het bedrijfsleven.

Wat in 1937 begon als een klein toernooitje van zanger, acteur en groot golfliefhebber Bing Crosby voor een aantal van zijn vrienden, groeide uit tot de Bing Crosby National Pro-Am. In 1947 werd het toernooi voor het eerst op Pebble Beach gespeeld. Eind jaren ’50 kwam 'The Crosby' op de nationale televisie. De beelden van topgolfers die samen speelden met bij het grote publiek geliefde celebrities droegen flink bij aan de popularisering van de golfsport in de VS.

Greenfee 525 dollar

Tegenwoordig heet het toernooi de AT&T Pebble Beach Pro-Am. De eerste drie dagen speelt iedereen een ronde op Pebble Beach, Spyglass Hill en Monterey Peninsula en de slotronde is op Pebble Beach, de openbare topbaan (greenfee vanaf 525 dollar) waar het US Open in juni voor de zesde keer gespeeld gaat worden.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 21:00 - 01:00 za 19:00 - 24;00 zo 19:00 - 00:30

Leaderboard

Kijk en luister hoe Bing Crosby in 1960 de uitzending van de vierde ronde van de National Pro Am zingend introduceert...

 

Challenge Tour

Surprise, surprise, maar ook nu is het schema van de Challenge Tour nog niet bekend gemaakt. Naar verwachting zal het eerste toernooi eind maart of begin april gespeeld gaan worden. De NGF heeft de wedstrijdkalender 2019 al eerder bekendgemaakt. De finale van de Hoofdklasse Competitie wordt in 2019 gespeeld op Stippelberg (25-26 mei). Het Nationaal Open wordt gespeeld op de Hilversumsche (4-7 september). 

Wedstrijdkalender NGF 2019

lees meer

Luiten nummer 67 van de wereld


Na een gedeeld zesde plaats in het Saudi International is Joost Luiten nummer 67 op de wereldranglijst.

European Tour

Joost Luiten eindigde afgelopen zondag voor de tweede keer dit seizoen in de top 10. In het Saudi International werd hij gedeeld zesde (lees hier meer). In de Race to Dubai is de 33-jarige Nederlander geklommen van plek acht naar zeven. Op de wereldranglijst boekte hij veel winst: Luiten is gestegen van plaats 78 naar plek 67. Hij is nu verzekerd van een plaats in het World Golf Championship dat eind februari wordt gehouden (lees Luiten in de grote toernooien in 2019). 

Dustin Johnson, de winnaar in Saoedi-Arabië, blijft nummer drie op de wereldranglijst. Johnson boekte zijn 20ste zege wereldwijd. Justin Rose, die de cut miste, blijft nummer 1.

Eindstand Saudi International.

PGA Tour

Rickie Fowler won afgelopen zondag het Waste Management Phoenix Open op TPC Scottsdale in Arizona, ondanks een onfortuinlijke triple bogey in zijn slotronde. Op de par-4 elfde sloeg de Amerikaan in het water. Na een drop aan de waterkant ging hij de green bekijken. Op dat moment rolde de gedropte bal in het water en dat betekende dat hij opnieuw moest droppen met een extra strafslag (bekijk de video hieronder). Maar een slotronde in 74 slagen was goed genoeg voor een overwinning met twee slagen voorsprong. Branden Grace werd tweede en Justin Thomas derde.

Fowler boekte zijn zesde zege op de Amerikaanse PGA Tour en is op de wereldranglijst zes plaatsen gestegen. Hij is nu nummer acht van de wereld.

Eindstand Phoenix Open.

De Nederlanders in de top 1000 van de wereldranglijst

 • 67 (78) Joost Luiten
 • 355 (351) Daan Huizing
 • 468 (469) Darius van Driel
 • 741 (735) Wil Besseling 
 • 872 (865) Robbie van West
 • 924 (921) Reinier Saxton

België in de top 1000

 • 77 (76) Thomas Pieters
 • 141 (144) Thomas Detry
 • 190 (189) Nicolas Colsaerts
 • 623  (617) Christopher Mivis

Vrouwen

Pasqualle Coffa is afgelopen week in haar eerste toernooi als prof, het Canon SLT Open van de Sunshine Ladies Tour, op de gedeelde 14de plaats geëindigd. Anne van Dam speelde afgelopen week niet maar doet deze week mee aan het Vic Open in Australië. De Nederlandse speelsters in de top 1500 van 4 februari:

 • 74 (75) Anne van Dam 
 • 1012 (1019) Pasqualle Coffa

De Belgische speelsters in de top 1500 van de wereldranglijst:

 • 389 (386) Laura Gonzalez Escallon
 • 461 (465) Manon de Roey
 • 575 (576) Fanny Cnops
 • 591 (595) Chloe Leurquin
 • 941 (941) Leslie Cloots
 • 1204 (1204) Clarisse Louis

Olympische Spelen

Anne van Dam staat op de kwalificatieranglijst voor de Olympische Spelen in Tokyo per 5 februari op de 24ste plaats. Joost Luiten staat op de 28ste plaats. 

De Nederlandse amateurs

De Nederlanders in de top 500 van de wereldranglijst van 30 januari: 

 • 163 (177) Jerry Ji
 • 248 (268) Koen Kouwenaar
 • 274 (290) Kiet van der Weele
 • 410 (412) Rodi Vlasveld
 • 416 (418) Nordin van Tilburg
 • 420 (423) Mats Markovits
 • 445 (451) Stan Kraai
 • 453 (458) Bob Geurts

Romy Meekers en Zhen Bontan werden afgelopen zaterdag gedeeld 17de in het Portugees Amateur, maar dat resultaat is nog niet verwerkt in de wereldranglijst. Anouk Sohier, Lauren Holmey, Daniëlle Modder en Mayka Hoogeboom misten de cut op Montado Golf Resort.

 • 101 (107) Romy Meekers
 • 148 (156) Zhen Bontan
 • 415 (413) Anouk Sohier

Wereldranglijsten voor golfers met een beperking (3 februari)

Nederlanders in de top 100 van de WR4GD Gross Ranking (bruto strokeplay tot hcp 18,4)
 • 25 (25) Daphne van Houten 
 • 36 (36) Mari Berkers 
 • 48 (48) Willem-Aart Vlug
Nederlanders in de top 100 van de WR4GD Net Ranking (netto strokeplay tot hcp 18,4)
 • 24 (24) Tineke Loogman 
 • 43 (43) Richard Kluwen 
 • 47 (47) Daphne van Houten
Nederlanders in de top 50 van de WR4GD) Stableford Rankings (stableford voor hcp 18,5-54)
 • 4 (4) Jurgen Boon 
 • 8 (8) Richard Kluwen
 • 17 (17) Monique Kalkman 
 • 25 (25) Tom Versluys 
 • 31 (31) Leon Emmen 

Links

Wereldranglijst mannen.
Wereldranglijst vrouwen.
Kwalificatieranglijsten Olympische Spelen.
European Tour Race to Dubai.
PGA Tour FedEx Cup Standings.
World Amateur Golf Ranking.
Ladies European Tour Money List.
LPGA Race to CME Globe.
Wereldranglijsten voor golfers met een beperking.
Hoe werkt de wereldranglijst?


lees meer

Zesde plaats Luiten in Saoedi-Arabië


Dankzij een geweldige laatste ronde in 63 slagen (-7) is Joost Luiten gedeeld zesde geworden in de Saudi International. De winst ging naar Dustin Johnson.

Joost Luiten begon de laatste ronde van het Saudi International met een bogey. Daarna ging de beste golfer van Nederland los met twee birdies en een eagle op de par-5 vierde hole van de Royal Greens Golf & Country Club. Dankzij nieuwe birdies op hole 7 en 9 ging Luiten uit in slechts dertig slagen. 

Op hole 10 moest de 33-jarige golfer de tweede bogey van de ronde noteren, maar meteen volgden er birdies op hole 11 en 12. Na vijf opeenvolgende pars besloot Luiten in stijl met een birdie op de par-5 slothole. Hij tekende voor een 63 (-7) en met zijn totaal van -11 eindigde de Nederlander op de gedeelde zesde plaats. 

'63 altijd goed'

Volgens Luiten had er een nog lagere score ingezeten dan de 63, misschien zelfs wel een 59. ‘Ik speelde vandaag erg goed. Helaas maak ik twee onnodige bogeys en mis ik een aantal goede kansen op birdie, anders had het een echt heel lage ronde kunnen zijn. Op hole 1 mis ik de green van zeventig meter midden fairway, dat mag natuurlijk niet gebeuren. En op hole 10 maak ik een onnodige 3-putt. Zonder die fouten had er misschien wel een 59 mogelijk geweest want ik liet nog veel kansen op de greens liggen, putts van twee, drie meter voor birdie die net niet vielen.'

'Maar goed, een 63 op zondag is natuurlijk altijd prima. Ik heb dit toernooi iets te veel schoonheidsfoutjes gemaakt om voor de overwinning mee te doen, maar alles bij elkaar was het gewoon een heel goede week’, aldus Luiten die 80.752 euro verdiende en in de Race to Dubai geklommen is naar plek zeven. Dat betekent dat hij eind februari in Mexico het World Golf Championship kan spelen (lees Luiten in de grote toernooien in 2019).

Winst Johnson

De winst op de Royal Greens Golf & Country Club ging naar Dustin Johnson. De Amerikaan kwam in de slotronde tot 67 slagen en met een totaal van -19 bleef hij Haotong Li twee slagen voor. Door de zege neemt Johnson op de wereldranglijst de tweede plaats over van landgenoot Brooks Koepka. De derde plaats in Saoedi-Arabië was voor Engelsman Tom Lewis. 

Leaderboard. Race to Dubai.

lees meer

Luiten stijgt niet in Saoedi-Arabië


Joost Luiten is op dag drie van het Saudi International niet geklommen in het klassement. De Nederlander ging rond in 69 slagen (-1).

Joost Luiten begon de derde dag van het Saudi International als nummer 18 in  het klassement. De 33-jarige Nederlander maakte op de eerste negen een bogey (op de par-4 tweede) en een birdie (de par-4 zevende). Op hole 10 en 11, een par 4 en een par 3, maakte Luiten birdie maar hij moest een bogey noteren op de par-3 16de van de Royal Greens Golf & Country Club. Na 54 holes is Luiten gedeeld 27ste.

'Het was een dag met kleine foutjes', zei Luiten over zijn derde ronde. 'Een ijzer-9 van midden fairway op hole 2 sloeg ik het water in. Ik maakte op hole 4, een par 5, een 3-putt voor par. Op 16, waar ik bogey maakte, maakte ik een 3-putt van 7 meter afstand. Intussen miste ik korte putts voor birdie op 3 en 17 van anderhalve meter.'

'Ik maakte wel goede birdies op 7 - na een wedge op 1,5 meter - en op 10 - na wederom een goede wedge, op 2,5 meter - en op 11. Op die par sloeg ik een goede ijzer-8 naar binnen op een meter van de vlag. De foutjes zorgden ervoor dat ik vandaag niet de aansluiting heb gepakt met de top 10, maar het staat nog redelijk dicht op elkaar dus morgen alles geven.'

Luiten werd twee weken geleden derde in het Abu Dhabi HSBC Championship. Vorige week in de Dubai Desert Classic miste hij geplaagd door maagklachten de cut. Op de wereldranglijst bezet de Nederlander de 78ste plaats, in de Race to Dubai is hij nummer acht.

Johnson

Dustin Johnson, de nummer drie van de wereld, was na dag twee eerste en is na moving day gedeeld eerste. De Chinees Haotong Li is door een mooie ronde 62 (-8) op -16 gekomen. Hij maakte vier eagles waarvan drie op een par 4. De Amerikaan Johnson ging zaterdag rond in 65 slagen.

De Engelsman Tom Lewis maakte zaterdag ook 62 slagen. Lewis staat met -11 totaal op de derde plaats, met vijf slagen achterstand op de leiders.

De Spanjaard Sergio Garcia werd gediskwalificeerd vanwege serieus wangedrag (regel 1.2a). Uit frustratie beschadigde hij enkele greens met zijn putter. De Spanjaard kwam met de volgende verklaring: 'Ik respecteer de beslissing. Ik heb een paar greens beschadigd en bied daarvoor mijn excuses aan. Ik heb mijn medespelers laten weten dat het nooit weer zal gebeuren.'

Leaderboard. Race to Dubai.

Lees ook Wie speelt waar? Week 5.

lees meer

PING lanceert G410 driver


Volgens velen was de G400 driver van PING uit 2017 een van de beste drivers ooit gemaakt. Een jaar later komt PING met de opvolger: G410, de eerste PING driver die met gewichtjes is af te stellen.

Bijna alle merken - behalve PING - deden het al: verplaatsbare gewichtjes waarmee je de zwaartepunt (CG) eigenschappen van de driver kunt aanpassen. Met de komst van de G410 driver komt daar verandering in.

De G400-lijn uit 2017 was een zeer succesvolle voor PING. Met name de G400 Max driver, die later in 2018 uitkwam, was een grote hit. Er zijn veel spelers op de tour die nog steeds met dit model (en de G400 LST) spelen. Weinig drivers produceerde zoveel stabiliteit en balsnelheid, ook als je het midden van het clubblad even niet wist te raken.    

Alleen als het werkt

Waarom duurde het zo lang voordat PING een driver ontwikkelde waar je met gewichtjes het zwaartepunt (CG) aan kan passen? Zeker voor het fijn afstellen van een driver - bijvoorbeeld door een fitter - is het handig. 

De reden voor de terughoudenheid is simpel, en typisch PING. Het merk staat er om bekend alleen iets te doen als het ook echt werkt en iets toevoegt. Geen marketing, maar prestaties. 

Een verstelbare driver ging volgens het merk altijd ten koste van vergevingsgezindheid en balsnelheid. PING zegt dat ze met de G410 de fijne afstelling én de afstand kunnen bieden die je mag verwachten van een driver.  

In de G410 Plus zijn er drie posities voor de gewichtjes van wolfraam: draw, neutral en fade. Het verschil in spreiding (van links naar rechts) tussen de draw en fade setting is volgens PING 20 yards (iets meer dan 18 meter). In de G410 SFT (Straight Flight Technology) is het gewicht gefixeerd in de hiel waardoor het clubhoofd makkelijker kan sluiten, speciaal voor spelers die vechten tegen een slice. Het T9S+ gesmede clubblad uit de G400 komt terug in de G410. Het clubblad is flexibel en dun, het recept voor hoge balsnelheden.  

Fitting op tour-level 

PING President John K. Solheim zegt het volgende over de eerste PING driver met gewichtjes: 'Onze nieuwe technologie waarmee je gewichtjes kan verplaatsen zorgt dat je profiteert van de voordelen van custom CG locaties zonder dat je inlevert op MOI (vergevingsgezindheid) en balsnelheid, iets wat je wel altijd zag bij andere drivers waarbij je gewicht kan verplaatsen. We geven golfers met dit systeem fitting mogelijkheden op tour-level.'

PING heeft in de G410 de loft en lie opties in een lichtgewicht hosel uitgebreid naar 8 settings (loft: 0, +1⁰, +1.5⁰, -1⁰, -1.5⁰, lie: 1⁰, 2⁰, en tot 3⁰ flat) waarmee je de balvlucht nog fijner kan afstellen.

Fairwaywoods, hybrides en crossover

Naast de nieuwe G410 driver komt PING in de G410-lijn ook met fairwaywoods, hybrides en een nieuwe crossover. Net als bij de driver gaat het om snelheid en meer mogelijkheden voor fijne afstelling in balvlucht. 

'Door alle vooruitgang in techniek zijn golfers verder gaan slaan met de driver en ijzers. Het is dan belangrijk dat je geen grote 'gaten' in je afstanden krijgt', aldus Solheim over het doel van de G410 fairwaywoods, hybrides en crossovers. 'We hebben alles van een houten 3 die weinig spint, een crossover (ijzer) 2 tot een hybride 6.' 

Om maximale afstand te garanderen zijn de clubs uitgerust met clubbladen van C300 maragingstaal. Het is een van de sterkste en flexibele legeringen die er zijn (vaak gebruikt in de ruimtevaart).
  
Door een laag zwaartepunt en extra gewicht aan de zijkanten zijn de G410 fairwaywoods stabiel en vergevingsgezind. In de hybrides (zie foto onder) is extra wolfraam achterin het clubhoofd geplaatst voor een hoge lancering. Net als in de driver hebben de fairwaywoods (verkrijgbaar in Standaard, SFT en LST - low spin - model) en hybrides een aanpasbare hosel waarmee loft en lie kan worden aangepast.   

In de G410 crossover, die veel weg heeft van een ijzer, heeft extra gewicht (30 gram) in de teen voor maximale vergevingsgezindheid. 

G410 ijzers: vergevingsgezindheid in compacter model 

De G410 ijzer is de tiende versie van de G-ijzerlijn van PING. Kort samengevat is de G410 een 'distance' ijzer in een compact jasje. Het grootste verschil met de voorganger - de G400 ijzer - is het iets kleinere formaat. De G410 is misschien compacter, maar biedt volgens PING minstens zoveel vergevingsgezindheid. Dankzij COR-Eye technologie is het clubblad op een groter oppervlak flexibel, wat zorgt voor de afstand.

Vergeleken met de G400 ijzers hebben de G410 ijzers 10% minder off-set (de afstand tussen de voorkant van de hosel en de leading edge van het clubblad). De lengte van het clubhoofd is ook iets kleiner en dat zorgt - net als de aanpassing van de hoeveelheid off-set - voor een strakkere look.  

Door het verplaatsen van gewicht naar de teen en de hosel is de MOI (vergevingsgezindheid) in de G410 ijzers met 8% toegenomen.  In de G410 ijzerlijn zitten ook vier wedges: pitching wedge, U (gap) wedge, sand wedge en lob wedge. De G410 ijzers hebben een hydropearl finish die ook werd gebruikt in de Glide 2.0 wedges.

Productinformatie

G410 Driver
G410 Plus: 9⁰, 10.5⁰ & 12⁰
G410 SFT: 10.5⁰ 
Standaard shaft: PING Alta CB (counter-balanced) Red 55 (SR, R, S, X)
Shaft opties (zonder extra kosten): PING Tour 65, 75 (R, S, X), Mitsubishi Tensei CK Orange 60 (R, S, X), Project X Evenflow Black 75 (5.5, 6.0, 6.5)
Standaard grip: Golf Pride Tour Velvet 360 in six sizes (Blue -1/16", Red -1/32", Aqua -1/64", White Std., Gold +1/32", Orange +1/16")
€499

IJzers: 4-9, PW, UW, SW, LW
Standaard shaft opties: PING AWT 2.0 (R, S, X), Alta CB Red (counter-balanced) powered by AWT (SR, R, S)
Shaft opties (zonder extra kosten): True Temper Dynamic Gold 105 (R300, S300), True Temper Dynamic Gold (S300, X100), True Temper Dynamic Gold 120 (S300, X100), Project X LZ (5.0, 5.5, 6.0, 6.5), True Temper XP95 (R300, S300), Nippon Pro Modus Tour 105 (S, X), KBS Tour (R, S, S+, X)
€150,- (staal), €162,- (graphite) per club

Fairwaywoods: 3W (14.5⁰), 5W (17.5⁰), 7W (20.5⁰), 9W (23.5⁰), 3 LST (14.5⁰), 3 SFT (16⁰), 5 SFT (19⁰), 7 SFT (22⁰)
€319,-

Hybrides: 2H (17⁰), 3H (19⁰), 4H (22⁰), 5H (26⁰), 6H (30⁰) 
€259,-

Crossover: 2 (17⁰), 3 (20⁰), 4 (23⁰)
€259,-

Meer weten? ping.com

De innovaties in de nieuwe PING G410 driver in een kort filmpje:

lees meer

Luiten op plek 18 in Saoedi-Arabië


Joost Luiten is na de tweede ronde van het Saudi International gedeeld achttiende. Aan kop gaat de Amerikaan Dustin Johnson na een geweldige ronde 61.

Joost Luiten speelde de tweede ronde van het Saudi International in de middag in moeilijke omstandigheden. De wind ging flink tekeer op de Royal Greens Golf & Country Club en de vlaggen waren op veel holes lastig in de hoeken weggestoken. Luiten knokte zich naar een ronde 71 (+1) en staat met -3 na 36 holes op de gedeelde achttiende plaats

De 33-jarige Nederlander maakte drie birdies en vier bogeys. Volgens Luiten hadden dat twee of drie bogeys moeten zijn. 'Voor mijn gevoel had ik een of twee slagen beter kunnen scoren vandaag. Er stond een bak wind waardoor het wel heel lastig spelen was, maar op hole 11 mis ik een heel korte putt en op hole 15 en 16 kies ik eigenlijk twee keer de verkeerde club. Maar de clubkeuze was ook gewoon heel lastig vanmiddag met die wind en de greens zijn langzaam en hobbelig, dan ga je gewoon bogeys maken.' 

Luiten besloot de tweede ronde wel met een birdie op de par-5 slothole. 'Ik sloeg met de wind in de rug een drive van zeker 320 meter. Een goede ijzer-4 er achteraan rechts op de green en twee putts voor birdie. Dat was een lekker einde. Dustin Johson (zie onder) staat wel heel ver weg, maar met een goede derde ronde morgen kan ik zeker weer aansluiting krijgen met de top.'

Luiten werd twee weken geleden derde in het Abu Dhabi HSBC Championship. Vorige week in de Dubai Desert Classic miste hij geplaagd door maagklachten de cut. Op de wereldranglijst bezet de Nederlander de 78ste plaats, in de Race to Dubai is hij nummer acht.

Johnson 61

Dustin Johnson speelde in de ochtend een geweldige ronde op de Royal Greens Golf & Country Club. De nummer twee van de wereld maakte tien pars, zeven birdies en een eagle voor een 61 (-9). Een nieuw baanrecord op de pas in april 2018 geopende baan die grenst aan de Rode Zee. Johnson had in 984 ronden als pro nooit lager gescoord dan 62.

Met -11 heeft de Amerikaan drie slagen voorsprong op de Chinees Haotong Li en de Zuid-Afrikaan Zander Lombard. Bryson DeChambeau, zondag winnaar in Dubai, staat na twee ronden 68 met -4 op de gedeelde twaalfde plaats. Thomas Pieters, na de eerste ronde alleen aan kop met -7, had het in de wind moeilijk en zakte na een ronde 74 terug naar plek achttien. De Amerikaan Brooks Koepka (nummer twee in de world rankings) staat met -1 op de gedeelde 47ste plaats.

MC Rose 

Het toernooi raakte ook een paar grote namen kwijt en de meest in het oog springende was die van Justin Rose. De nummer 1 van de wereld, naar verluidt voor een miljoen dollar startgeld naar Saoedi-Arabië gelokt, miste met +2 de cut. Ook Henrik Stenson en Lee Westwood zijn er in het weekend niet meer bij.   

Leaderboard. Race to Dubai.

Lees ook Wie speelt waar? Week 5.

De Britse YouTube-golfer en teaching pro Mark Crossfield daagde Joost Luiten in Dubai uit voor een matchplay-potje over drie holes:

lees meer

© 2016 Panthera Golftrolleys - Volg ons op :    

Top