GOLF.NL nieuws

Sterke start Luiten in Abu Dhabi


Joost Luiten kende in het Abu Dhabi HSBC Championship een veelbelovende start van het seizoen. Rory McIlroy speelde ook uitstekend en gaat aan de kop.

Luiten reisde begin vorige week al af naar de golfregio om nog een paar dagen te kunnen trainen in Dubai. Met frisse zin begon hij vandaag op de Abu Dhabi GC aan zijn seizoen, waarin hij zichzelf weer nieuwe doelen heeft gesteld. De start, wel een paar uur later dan gepland vanwege dikke mist in de ochtend, was in ieder geval veelbelovend. Toen het spel wegens invallende duisternis werd stilgelegd, stond Luiten met -3 keurig op de gedeelde tiende plaats. De 35-jarige Nederlander liep met een heerlijk gevoel van de baan af, want op zijn laatste hole van de dag, de par-5 tweede, maakte hij eagle.

Bonus

"Mijn tweede slag met de 3-wood eindigde op de rand van de green, een meter of vijf van de hole en ik maakte de putt. Die eagle was natuurlijk een lekkere bonus. Ik speelde sowieso goed in lastige omstandigheden want het waaide hard. Op hole 17 maakte ik een putt voor birdie van een meter of zes en ik had nog wel een paar kansen maar die putts vielen net niet. Maar dit is gewoon een heel goede start", aldus Luiten die de bogeys van de kaart hield en morgenochtend om 07:40 begint aan het restant van zijn eerste ronde. "Hopelijk is er dan geen mist en kunnen we gelijk beginnen."

McIlroy leider

In de ochtendronde toen de omstandigheden met minder wind een stuk makkelijker waren, hadden Rory McIlroy en Tyrrell Hatton al behoorlijk huisgehouden. De Noord-Ier had er duidelijk zin in op de Abu Dhabi Golfclub en kwam na 18 holes zonder kleerscheuren en acht birdies rijker binnen. Met een ronde in 64 slagen bleef hij Tyrrell Hatton, winnaar van al drie Rolex Series-toernooien, een slag voor. Ook Hatton bleef bogeyvrij maar maakte slechts drie birdies. De overige vier slagen 'winst' boekte hij met twee eagles.

Leaderboard

 
  

lees meer

Titleist introduceert nieuwe Pro V1


De nummer 1 golfbal op de tour kon volgens Titleist nog beter. Het ballenmerk presenteert de volledig vernieuwde Pro V1 en de ProV1x.

Grofweg elke twee jaar komt Titleist met een nieuwe versie van het vlaggenschip van het bedrijf: de Pro V1 en Pro V1x. De premium golfballen - nog steeds #1 op de tours - hebben voor 2021 een nieuwe kern gekregen.

De nieuwe 2.0 process core in de Pro V1 (en de dual core in de Pro V1x) zorgt voor extra afstand, en belangrijker, consistentie in afstand. Daarnaast hebben ook de tussenlaag en de buitenlaag een upgrade gekregen. De nieuwe tussenlaag - Titleist noemt het de casing layer - zorgt voor minder spin bij de lange slagen en is overgenomen van de succesvolle Pro V1x Left Dash, een bal die slechts beperkt online beschikbaar was. 

Nog nooit was de urethaan buitenlaag van een Pro V1 zo zacht en zo goed in staat om te spinnen bij het korte spel, maar de grootste verandering is te vinden in het nieuwe dimple-ontwerp in die buitenlaag. Het is voor het eerst sinds 2011 dat het ontwerp volledig op de schop ging. De Pro V1 heeft 388 dimples (de vleugels van een golfbal) en de Pro V1x 348. Volgens Titleist zorgen de nieuwe dimplepatronen voor meer afstand zonder dat het ten koste gaat van controle op de green en het zachte gevoel. 

"Het kost jaren - we zijn bijna een decennium bezig geweest met deze ontwerpen - maar deze toewijding in onderzoek zorgt ervoor dat elke bal is geoptimaliseerd om zo ver en efficiënt mogelijk te vliegen", aldus Mike Madson, Titleist R&D’s Director of Aerodynamics & Research Engineering.

Verschil Pro V1 en Pro V1x

 • De nieuwe Pro V1 geeft de beste combinatie van snelheid, spin en snelheid voor de meeste golfers. De Pro V1 vliegt lager dan de Pro V1x met een meer penetrerende balvlucht en heeft een zeer zacht gevoel.
 • De nieuwe Pro V1x heeft een hogere balvlucht en meer spin vergeleken met de Pro V1. De Pro V1x voelt ook iets harder aan.

Op Tour

De volgende wereldtoppers hebben de nieuwe bal al in de tas: Justin Thomas (Pro V1x), Tony Finau (Pro V1), Adam Scott (Pro V1x), Scottie Scheffler (Pro V1) en Cameron Smith (Pro V1x).

De nieuwe Pro V1 en Pro V1x zijn vanaf 27 januari verkrijgbaar. Naast wit (nummers 1-4, 5-8) zijn de ballen ook in high optic yellow (nummers 1-4) te koop. 

Prijs 
€ 59,99 per dozijn

Meer weten?
titleist.com

lees meer

'Wat betaal jij voor je rondjes golf in 2021?'


Worden de starttijden in Nederland eerlijk verdeeld nu deze door corona schaars zijn geworden? Daar gaat het over in aflevering 9 van Podje Golf, waarin Gerard Louter en Sietse Herrema spreken met Jeroen Stevens, de directeur van de NGF.

In aflevering 9 van 'Podje Golf' spreken Gerard Louter en Sietse Herrema met Jeroen Stevens, de directeur van de Nederlandse Golf Federatie. Wat kost een rondje golf eigenlijk? Gaat corona iets veranderen aan de verschillende lidmaatschappen die er zijn? Worden de starttijden wel eerlijk verdeeld en doet de 'calculerende golfer' er verstandig aan lid te worden worden van een club? Ook in de show: Joost Luiten reageert op de kritiek van Maarten Lafeber, het golfgeluid en natuurlijk een column van Ibtihal Jadib. Luister nu aflevering 9 van 'Podje Golf'!

'Win golfballen met het golfgeluid!'

Luister nu aflevering 9 van 'Podje Golf'!

'Podje Golfis te beluisteren via jouw favoriete streamingsdiensten (zie klikbare logo's hieronder). Vergeet niet te abonneren/volgen om geen aflevering te missen en een melding te krijgen als er een nieuwe aflevering online staat!

Stel vragen!

Luister de podcast en schroom niet om een vraag te stellen, je oordeel en/of suggesties te geven. Dat kan via podje@golf.nl. We beloven dat de luisteraar wordt gehoord en zijn of haar mening zeker in de uitzendingen terug te horen zal zijn!

lees meer

Degelijkheid troef in PING G425


PING introduceert met G425 een compleet nieuwe lijn: drivers, fairwaywoods, hybrides, crossovers en ijzers. De golfclubs zijn gericht op golfers van alle niveaus die zoeken naar extra vergevingsgezindheid en de degelijkheid van een PING club.

Geen grote beloftes, maar in jaarlijkse kleine stapjes steeds betere clubs bouwen. Dat is PING, en de nieuwe G425 lijn - drivers, fairwaywoods, hybrides, crossovers en ijzers - vormt daarop geen uitzondering.PING President John K. Solheim vat de 'geen-fratsen-filosofie' samen: "Onze filosofie is dat we geen nieuw product introduceren tenzij het meetbaar beter is dan de voorganger. De G425-lijn overtreft de norm op zowel prestaties als uiterlijk."

In de eerste week met de nieuwe G425 driver won de nummer 9 van de wereld, Tyrrell Hatton (de Engelsman tekende deze week een nieuw sponsorcontract) in oktober direct het BMW PGA Championship. Even later werd ook het U.S. Women's Open gewonnen met de driver. In totaal heeft de G425 driver al zes zeges opgeleverd. De clubs zijn dus al even op de markt, maar vanaf nu ook verkrijgbaar in Europa. 

Max

In de nieuwe lijn is de G425 Max driver het standaardmodel en geschikt voor de grootste groep golfers. Nog nooit ontwierp PING een driver met een hogere moment of inertia (MOI), oftewel vergevingsgezindheid. Naast de Max is er een LST (Low Spin Technology) en SFT (Straight Flight Technology) versie. 

In de Max zit een gewicht van 26 gram dat verplaatst kan worden (neutral, draw, fade). Volgens PING is de nieuwe G425 Max - in elke configuratie - 14 procent vergevingsgezinder dan de voorganger.

Vergevingsgezindheid

De term vergevingsgezindheid komt talloze keren voorbij, zeker in deze tijd waarin veel clubmerken hun nieuwe lijn presenteren. Veel golfers denken dat vergevingsgezindheid iets zegt over het gemak waarmee je de bal recht slaat. Dan hebben we slecht nieuws voor je, want een afwijking naar links of naar rechts is vooral het gevolg van een (slechte) swing, en daar kan de golfclub weinig aan doen. Als je de bal niet altijd op de sweetspot, het meest stabiele punt van het clubblad, raakt kunnen moderne clubs je wel helpen met iets anders: afstand. Hoe dat zit? Als je de bal niet zo goed raakt, dus op de teen of hiel van het clubblad, heb je baat bij een zo stabiel mogelijk clubblad. Een stabiele club met veel moment of inertia (een moeilijk woord voor vergevingsgezindheid) zorgt voor behoud van balsnelheid dankzij een stabiele golfclub en PING is daar heel goed in.

LST

De LST - voor de betere speler met een behoefte aan spinreductie - heeft iets minder volume (445cc) en een gewicht van 17 gram om de balvlucht aan te passen. 

SFT

Als je je drives vaak rechts mist (bijvoorbeeld door een slice) is de SFT van 460cc de beste keus. Het tungstengewicht van 23 gram achterin verplaatst het zwaartepunt meer richting de hiel voor het beperken van je slice (volgens PING bedraagt de correctie ten opzichte van de Max zo'n 25 yards, oftewel bijna 23 meter). De swing weight  (D1) is wat lager en helpt ook bij de correctie van de balvlucht. 

Een paar PING innovaties komt terug in elk model:

 • Turbulators op de kroon voor een betere aerodynamica (zie onder)
 • T9S+ Forged Face voor een hogere balsnelheid

 

 • Interne ribstructuur voor beter geluid
 • Aanpasbare hosel voor loft (+/-1.5 graden) en lie (tot 3 graden flat)

G425 Fairwaywoods, hybrides en crossover

In de G425 fairwaywoods en hybrides zijn er twee technologieën die de boventoon voeren. De Facewrap Technology die voor een deel ook de kroon en zool beslaat, zorgt voor meer balsnelheid. Om spin consistent te houden (PING noemt het Spinsistency) heeft het clubblad een complexe bolling. Laag op het clubblad - de plek waar de meeste golfers missen met fairwaywoods en hybrides - is er ter compensatie 2.5 graden meer loft. Zowel de fairwaywoods als de hybrides hebben een aanpasbare hosel voor loft (+/-1.5 graden) en lie (tot 3 graden flat).
Op de kroon van de G425 hybrides zitten deze keer geen turbulators, maar wel drie stipjes om het oplijnen makkelijker te maken: 

 

G425 ijzers

En dan de ijzers, de categorie waar PING ook uitblinkt. De grootste vernieuwing is de Variable Face Thickness (VFT) die PING heeft toegepast op een ijzer.

Normaliter is dit iets wat je alleen ziet in metal woods, maar PING gebruikt het in deze ijzers om golfers afstand te geven zonder de loft al te veel omlaag te gooien (het zogenaamde loft-jacking). Volgens PING zorgt het ook voor een hogere balvlucht zodat de bal stopt op de green.

 

Ondanks de vergevingsgezindheid (3 procent meer MOI dan G410) is de G425 is iets compacter. Alle ijzers hebben een hydropearl finish voor betere prestaties uit de rough en in de regen en de groeven van de PW, UW, SW en LW zijn gefreesd voor meer controle en gevoel op en rond de green. 

Voor nog meer mogelijkheden om het gat tussen de lange clubs in de tas op te vullen heeft PING de crossover.

De nieuwe G425 crossover heeft een dun clubblad en eigenschappen die zorgen voor een hoge balvlucht en zachte landing op de green (iets wat doorgaans veel moeilijker is met een 'normale' ijzer-2, -3 of -4). De hydropearl finish zorgt voor betere prestaties in de regen en met de nieuwe zwarte 'stealth' looks valt de club zeker op in je tas.

PING & Arccos

In de clubs van PING zit tegenwoordig standaard een Arccos-sensor in de grip. Golfers die een set kopen van vijf of meer G425 ijzers krijgen acht extra sensoren en negentig dagen proefabonnement van de Arccos Caddie App. Als je een G425 driver fairwaywood, hybride of crossover koopt krijg je voor twintig dollar veertien gratis sensoren en het proefabonnement van negen dagen.

Specificaties, prijzen en beschikbaarheid

Drivers
Max: 9º, 10.5º, 12º
LST: 9º, 10.5º
SFT: 10.5º
Prijs € 499

Fairwaywoods
Max: 14.5° (3), 17.5° (5), 20° (7) en 23.5° (9)
LST: 14.5° (3)
SFT: 16° (3), 19° (5) en 22° (7)
Prijs €349

Hybrides
17° (2), 19° (3), 22° (4), 26° (5), 30° (6) en 34° (7)
Prijs €289

IJzers
4-9, PW, UW, SW en LW in Standard, Power Spec en Retro Spec lofts. 
Prijs €154 (staal) en €166 (graphite) per club

Crossover
18º (2), 20º (3) en 22.5º (4)
Prijs €259

Meer weten? 
pingg425.com

lees meer

TaylorMade lanceert SIM2


Met de nieuwe SIM2 drivers en fairwaywoods borduurt TaylorMade voort op het succes van SIM. De verbeterde SIM2 moet nog meer vergevingsgezindheid, snelheid en afstand opleveren.

Net Hollywood: na de kaskraker SIM komt SIM2. Het plot in de sequel is grotendeels hetzelfde. Zo zijn de drie letters in de nieuwe TaylorMade ongewijzigd: shape in motion. De afkorting slaat op de asymmetrische vorm van de zool van de driver - TaylorMade noemt het de Inertia Generator - die moet zorgen voor betere aerodynamica en dus meer snelheid. Kleine kanttekening: dit levert vooral iets op als je een heel hoge swingsnelheid hebt. 

Forged Ring Construction

De grootste technologische vernieuwing in SIM2 is de opvallend blauwe 'Forged Ring Construction' aan de achterkant van de driver. Deze ring is van licht, sterk titanium en is gefreesd. Het gewicht dat met deze ring is bespaard (net als de kroon en zool van koolstof) is nog verder naar achter gebracht in de Inertia Generator - een gewichtje van 16 gram (24 gram in Max en 22 gram in Max•D). Waarom? Met meer gewicht achterin is een driver doorgaans vergevingsgezinder en is het makkelijker om de bal te lanceren.

 

3 x SIM

Ook als het gaat om het slagvlak is er volgens TaylorMade progressie geboekt. Door de binnenkant van het clubblad met een machine te frezen is de dikte van het clubblad niet over het hele blad hetzelfde. Uit data blijkt dat de mishits zich vooral voordoen laag op de hiel en hoog in de tee. Op die plekken is het clubblad dunner zodat de bal wat verder vliegt als je de bal niet op de sweetspot raakt. 

Net als vorig jaar bestaat de SIM2-lijn uit drie modellen: SIM2, SIM2 Max & SIM2 Max•D. Vergeleken met de oude lijn hebben alle SIM2-modellen een groter clubblad en dat zorgt ook voor meer moment of inertia (vergevingsgezindheid). Vergeleken met de standaard SIM2 heeft de SIM2 Max een iets groter profiel.

 

De SIM2 Max•D is nog een stukje groter en daarmee dus ook wat vergevingsgezinder. Daarnaast heeft de driver een draw bias, oftewel slicers hebben baat bij de gewichtsverdeling (meer in de hiel) van deze driver.

Misschien wel het meest opvallende aan de nieuwe lijn is het ontbreken van een verschuifbaar gewicht. De vraag is of clubfitters daar blij mee zullen zijn, maar volgens TaylorMade heeft de eerdergenoemde productiemethode (het frezen van de binnenkant van het blad) ervoor gezorgd dat de weight track niet is teruggekomen. De loft is natuurlijk nog wel af te stellen en met drie verschillende modellen is er nog genoeg te kiezen voor verschillende type golfers. 

Geen schroeven in het blad

De speed injected twistface van de SIM komt terug in de 2, maar zit wel op een andere plek. De substantie in het clubblad wordt nu ingespoten in de teen van de driver. TaylorMade beweert dat elke golfer op deze manier een driver heeft die wat betreft balsnelheid tegen de grens aanzit van wat is toegestaan. 

Fleetwood naar TaylorMade

Eind 2020 maakte TaylorMade een aantal wijzigingen bekend in de stal: Jason Day en Jon Rahm hebben het schip verlaten en Tommy Fleetwood is aan boord gehaald. Naast Tiger Woods, Dustin Johnson, Rory McIlroy, Collin Morikawa en Matthew Wolff zit de Engelse professional nu dus bij Team TaylorMade.


Specificaties, prijzen en beschikbaarheid

SIM2: 8, 9 en 10.5 graden
SIM2 Max: 9, 10.5 en 12 graden
SIM2 Max•D: 9, 10.5 en 12 graden

Er is ook een damesmodel met de lichte Aldila NV Ladies shaft (45 gram).

Prijs € 529

Fairwaywoods, hybrides en ijzers

Naast een driver lanceert TaylorMade ook SIM fairwaywoods, hybrides en ijers. De SIM2 fairwaywoods zijn er ook in drie verschillende modellen: SIM2 Titanium, SIM2 Max en SIM2 Max•D. De SIM2 Titanium is wat compacter (170cc) terwijl de Max (190cc) en Max•D (195cc) iets groter zijn. De V Steel-technologie in de fairwaywoods zorgt voor een betere interactie met de grond.

De hybrides of rescues zoals TaylorMade de vervangers voor de lange ijzers noemt, hebben ook een upgrade gekregen. De lijn is uitgebreid naar twee modellen: de SIM2 Rescue en SIM2 Max Rescue. De eerstgenoemde lijkt qua vormen meer op een ijzer en is verbeterd met de hulp van Dustin Johnson en Rory McILroy (die met de SIM Rescue voor het eerst een hybride in hun tas hadden). De Max is wat groter en daarmee wat makkelijker te slaan.

Last but not least: TaylorMade lanceert ook een nieuwe SIM2 ijzerlijn. In de nieuwe lijn - bestaande uit de SIM2 Max en SIM2 Max OS ijzers - zit polymeer verwerkt in de cavity (uitholling) van hiel tot teen. Volgens TaylorMade zorgt dit cap back design voor meer stabiliteit en dus afstand. Het ECHO Damping System gaat ongewenste vibraties te lijf en zorgt voor het zachte gevoel. De OS-versie is nog iets groter en behoort daarmee tot de super game improvement categorie.

Specificaties, prijzen en beschikbaarheid

SIM2 Titanium: 13.5°, 15° en 19°.
Prijs € 419

SIM2 Max: 15°, 16.5°, 18°, 21° en 24°.
SIM2 Max•D: 16, 19° en 22°.
Prijs €319

SIM2 Rescue: 17°, 19.5° en 22°.
Prijs €299

SIM2 Max Rescue: 19°, 22°, 25°, 28° en 31°.
Prijs € 259

SIM2 Max ijzers: 4-PW (7 ijzers)
SIM2 Max OS ijzers: 4-PW (7 ijzers)
Prijs  €999 (staal), €1.149 (graphite)

Alle clubs uit de nieuwe SIM2 lijn zijn verkrijgbaar vanaf 19 februari 2021. 

Meer weten? 
taylormadegolf.eu

lees meer

Valt er wat te juichen in nieuw golfjaar?


Donderdag begint in Abu Dhabi het nieuwe seizoen van de European Tour. Waar kunnen we ons vooral op verheugen dit jaar en wat verwachten we van de Nederlandse mannen? Gerard Louter laat zijn licht schijnen over wat er komen gaat.

Ruim een maand geleden maakte de European Tour het speelschema voor 2021 bekend. Gevreesd werd voor een nogal schrale kalender. Dat viel met 42 toernooien alleszins mee. Topgolfers zijn net mensen, die willen altijd meer, maar ook over de prijzengelden valt eigenlijk niet te klagen. Zeker als je bedenkt dat de coronacrisis nog lang niet is uitgewoed. Als alle toernooien doorgang vinden, dan wordt het met de Ryder Cup, het Olympisch golftoernooi en alle gebruikelijke toernooien een fantastisch golfjaar.

Status Besseling

Ondanks een geweldig 2020 (68ste plaats in de Race to Dubai) kan Wil Besseling deze week niet spelen in het Abu Dhabi Championship. Helaas voor Besseling besloot de European Tour al vroeg in het jaar vanwege Covid-19 en het schrappen van een flink aantal toernooien de rankings ‘te bevriezen’, promotie was dus niet aan de orde. De Tour heeft – geheel terecht – golfers als Besseling die zich met beperkte speelrechten wisten te kwalificeren voor het finaletoernooi in Dubai wel enigszins beloond met een speciale categorie; per toernooi zijn er drie startplekken beschikbaar. Waarom Besseling deze week dan niet kan aantreden in Abu Dhabi? Laurie Canter, Wilco Nienaber en Marcus Armitage begonnen 2020 ook met beperkte speelrechten en zijn in de Race to Dubai 2020 vóór de Nederlander geëindigd. Daarom vist Besseling nu net achter het net. Ook volgende week in Dubai en de week erop in Saoedie-Arabië moet Besseling toekijken. Zuur, maar er komen vanaf maart (Oman Open) kansen genoeg.

Het verwachtingspatroon rond Besseling zal wel totaal anders zijn nu hij zich, in ieder geval voorlopig even, de beste golfer van Nederland mag noemen. Vorig jaar kon de 35-jarige Noord-Hollander vrijuit spelen, de druk zal nu een stuk groter zijn. Als Besseling van tee tot green net zo goed is als in 2020 (met 73,99 procent geraakte greens de nummer 1 in Greens in Regulation) en zijn korte spel wat verbetert, dan wordt het een nog veel fraaier seizoen dan vorig jaar en heeft hij in 2022 de toernooien voor het uitzoeken.

Luiten: chippen de sleutel

Als golf in Nederland een volkssport was zoals voetbal, dan zou er afgelopen jaar op maandochtenden bij de koffieautomaten op kantoren – we negeren het thuiswerken in verband met corona voor het gemak even - uitvoerig en heerlijk slap geouwehoerd zijn over het chippen van Luiten. “Zag je die geflufte chip van Joost gisteren op televisie, dat doe ík zelfs beter!” Luiten heeft al een tijd een serieus probleem met het chippen, hij geeft dat zelf ook ruiterlijk toe. Volgens de geboren Bleiswijker is het geen kwestie van een verkeerde techniek – NGF-bondscoach Maarten Lafeber vindt van wel, luister naar de podcast Podje Golf (zie onder) - maar is het een mentaal probleem. Boven de bal staan die naast de green in wat hoger gras ligt en dan een niet te onderdrukken stemmetje in je hoofd horen: “nu niet in het gras hakken…” En dan gebeurt natuurlijk juist dat waar je voor vreesde. Veel amateurgolfers zullen het herkennen. Hopelijk hoort Luiten dat soort gekmakende stemmetjes in zijn hoofd niet, maar dat hij achter de bal staat met het gevoel “deze chip gaan we effe uitholen”, lijkt ook niet aan de orde.

 

“Ik zal niet de beste chipper van de wereld te worden, maar dat hoeft ook niet als ik mijn lange spel weer op het vertrouwde niveau krijg”, zegt Luiten. De beste chipper van de wereld is inderdaad niet nodig, maar een van de allerslechtste op de European Tour zoals afgelopen jaar (de Britse golfcommentatoren zijn wat dat betreft pijnlijk dodelijk in hun opmerkingen), kan ook niet als Luiten zijn doelstellingen voor 2021 (top-20 Race to Dubai, top-70 wereldranglijst) wil halen. 

Terugvallen

Vorig jaar was Luiten van tee tot green absoluut niet slecht, maar wel minder sterk dan we van hem gewend zijn: Greens in Regulation 32ste (in 2019 vijfde), Driving 57ste (in 2019 veertiende). Dit jaar zal Luiten ongetwijfeld weer ouderwets sterk zijn met het lange spel.  Maar hoe goed je ook bent, af en toe een green missen is onvermijdelijk. Een oeroude wet in topgolf: een slecht short game werkt door in alle onderdelen van het spel. De golfer die weet dat de green missen niet meteen tot een noodsituatie leidt, de overtuiging heeft dat als zijn bal in de buurt van de green eindigt hij toch wel par kan maken, staat op de fairway heel wat zelfverzekerder achter de bal dan de golfer die, bewust of onbewust, denkt: green missen is rampscenario. Echt briljante chippers zijn er niet zo heel veel, maar iedere topgolfer moet op z’n minst kunnen terugvallen op een degelijk kort spel. Dat kon Luiten, anders had hij tussen 2011 en 2018 niet zes keer gewonnen op de European Tour. Daarna is met ieder minder goed geraakt chipje het vertrouwen afgebrokkeld, is de twijfel erin geslopen.  Een paar weken geleden bij een terugblik op het seizoen zei Luiten tegen Golf.nl: “Chippen is bij mij vooral een kwestie van vertrouwen, de laatste toernooien ging het gelukkig al weer stukken beter.” Dat stemt hoopvol, want beter chippen is voor Luiten zo goed als zeker de sleutel naar nieuwe successen.

Kijk hieronder naar een openhartig interview met Joost Luiten aan de vooravond van het seizoen

Van Driel en Van Meijel

Lars van Meijel en Darius van Driel eindigden in hun eerste jaar op de European Tour respectievelijk op plaats 154 en 157 in de Race to Dubai. Normaliter betekent dat verlies van de Tourkaart. Maar vanwege het bevriezen van de rankings krijgen de twee Nederlandse Tour-rookies een herkansing. Na de luxe van een leerjaar zonder zorgen om kaartverlies, is er nu wel sprake van promotie-degradatie. De opdracht is daarom duidelijk: in de top 115 eindigen van de Race to Dubai, anders verliezen de mannen hun speelrecht en wacht de gang naar de Qualifying School. 

De Majors

Vorig jaar geen Brits Open, het US Open in oktober en de Masters in november. Dit jaar, als alles een beetje meezit, weer gewoon vier majors op de normale data. De Masters dus in de traditionele aprilweek en Augusta National kondigde onlangs aan zelfs toeschouwers te willen binnenlaten, al zal het “een gelimiteerd aantal” zijn. Het USPGA Championship wordt in mei gespeeld op de Ocean Course van Kiawah Island. Waarom we dat vermelden? In 2012 behaalde Joost Luiten op die baan in het USPGA een 21ste plaats, nog altijd zijn beste prestatie in een major. Luiten wil dat toernooi natuurlijk heel graag weer spelen, maar om zich te kwalificeren moet hij wel richting top-100 van de wereldranglijst (hetzelfde geldt trouwens voor Besseling…).

Rolex Series

De European Tour kondigde in 2017 met nogal wat bombarie de Rolex Series aan, zeven toernooien met minimaal zeven miljoen dollar prijzengeld. De hoop was dat veel wereldtoppers die rijk gedoteerde toernooien zouden spelen. Dat viel nogal tegen want in Amerika heeft een regulier toernooi van de PGA Tour (bijna) evenveel prijzengeld of zelfs meer. Dit jaar staan er vier Rolex Series op de kalender. Het prijzengeld van het Abu Dhabi HSBC Championship, Standard Investments Schots Open en het BMW PGA Championship is wel verhoogd naar acht miljoen dollar, het afsluitende DP World Tour Championship in Dubai kent nu zelfs een prijzenpot van negen miljoen.

KLM Open 1 miljoen euro…

Het KLM Open was in 2020 een van de achttien toernooien op de European Tour die vanwege de coronacrisis werden geannuleerd. Dit jaar staat het kampioenschap van 16 tot en met 19 september op de kalender, uiteraard weer op Bernardus Golf. Opvallend: het prijzengeld bedraagt ‘slechts’ een miljoen euro. De miljarden staatssteun voor de luchtvaartmaatschappij zijn vooralsnog niet naar het grootste golftoernooi van Nederland gegaan en dat is misschien maar beter ook...

lees meer

Wie speelt waar? Week 3


Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

21 – 24 European Tour, Abu Dhabi HSBC Championship, Abu Dhabi GC, Abu Dhabi. Prijzengeld: $8.000.000 Leaderboard

21 – 24 PGA Tour, The American Express, PGA West, La Quinta, Californië. Prijzengeld: $6.700.000 Leaderboard

21 – 24 LPGA, Diamond Resorts Tournament of Champions, Four Seasons Golf & Sports Club Orlando, Lake Buena Vista, Florida. Prijzengeld: $1.200.000 Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

21 – 24 European Tour, Abu Dhabi HSBC Championship, Abu Dhabi GC, Abu Dhabi. Prijzengeld: $8.000.000 

Het 50ste seizoen van de European Tour wordt deze week afgetrapt in Abu Dhabi. Al met al is de Tour weer tot een volle, 42 toernooien tellende kalender gekomen, te beginnen met een drieluik in het Midden-Oosten. Dat het prijzengeld in dollars staat aangegeven verraadt dat er veel geld te verdienen is, het HSBC Championship is namelijk onderdeel van de Rolex Series en dus één van de belangrijkere events ieder golfjaar. Daarom is het zaak om er in ‘de zandbak’ meteen te staan.

Kijk hieronder naar een interview met Joost Luiten aan de vooravond van het seizoen.

Luiten miste nog nooit cut

Ook voor Joost Luiten, maar dat kunnen we hier doorgaans wel aan hem overlaten. Bij negen deelnames op de Abu Dhabi Golf Club miste hij nog nooit de cut, met een derde plaats in 2019 als beste resultaat. “Om weer toernooien te gaan winnen moet het op alle fronten beter”, erkende Joost, en daar heeft hij de nodige maatregelen voor getroffen. Hij wil terug naar de top-100 van de wereldranglijst en dat moet gaan gebeuren met de ervaren Jason Hempleman (voorheen o.a. gecaddied voor Colin Montgomerie en Francesco Molinari) aan de tas. Tevens is Joost terug bij zijn oude puttingcoach Rob Mouwen en is hij door Duca del Cosma helemaal ‘in het nieuw’ gestoken.

Thomas & McIlroy

De Rolex Series-status heeft ook dit jaar weer de nodige toppers aangetrokken. Justin Thomas is samen met Rory McIlroy de grote blikvanger. ‘JT’, die recent herhaaldelijk door het stof moest na een homofobe uitspraak gedaan te hebben na een gemiste putt, heeft dit jaar al een derde plaats staan op Hawaii en is dus in vorm. Met Tyrrell Hatton is er nog een derde top-10 speler in het veld, andere grote namen zijn Matthew Fitzpatrick, tweevoudig winnaar Tommy Fleetwood, Christiaan Bezuidenhout, Justin Rose en titelverdediger Lee Westwood. De 47-jarige ballstriker won vorig jaar op deze lange baan, gekenmerkt door het uit de kluiten gewassen clubhuis met de valk, waarmee hij de basis legde voor zijn eindoverwinning in de Race to Dubai.

Nieuwe hoofdsponsor voor Besseling!

Voor de andere Nederlanders op de European Tour (Wil Besseling, Darius van Driel en Lars van Meijel) is het nog wat langer wachten tot de seizoenstart. Dat weerhield Besseling er deze week echter niet van een mooi nieuwtje naar buiten te brengen. Hij heeft een nieuwe hoofdsponsor weten te strikken, namelijk Tetherow. Dit is een golfresort gelegen in de Amerikaanse staat Oregon en volgens Wil een echte ‘bucketlist-ervaring’. Grondlegger van de ‘uitdagende’ golfbaan is Chris van der Velde, in 2006 bondscoach van het Nederlands team waarmee Besseling aan de zijde van Joost Luiten en Tim Sluiter wereldkampioen werd! “Ik vind het heel waardevol om onze samenwerking op een nieuwe wijze te vervolgen”, aldus de beste Nederlandse golfer van het afgelopen seizoen. Dat gevoel is wederzijds: “Wil is een groot talent en wij vinden het fantastisch om bij te kunnen dragen aan de volgende stappen in zijn golfcarrière.”

Hou GOLF.nl deze week in de gaten voor diverse voorbeschouwingen met Joost Luiten en natuurlijk iedere wedstrijddag een verslag!

Televisie: Ziggo Sport Golf: do 07:00-09:30 & 12:00-14:00, vr 08:00-14:00, za 09:00-14:00, zo 08:00-14:00

Leaderboard

21 – 24 PGA Tour, The American Express, PGA West, La Quinta, Californië. Prijzengeld: $6.700.000 

The American Express (voorheen Bob Hope Classic), het is mede vanwege het pro-am format altijd een geliefde stop op de PGA Tour. Dit jaar wordt door de pandemie echter afgezien van deelname van amateurs en daar komt nog bij dat ditmaal niet drie, maar ‘slechts’ twee banen gebruikt worden op PGA West: de Stadium Course en de Nicklaus Tournament Course.

De hoogst geplaatste speler op de startlijst was Jon Rham, maar de Spanjaard heeft zich om onbekende redenen teruggetrokken. In de Coachella Valley verschijnt Brooks Koepka wel aan de start. De viervoudig majorwinnaar uit Florida kampte vorig seizoen met aanhoudend blessureleed en wist geen toernooi te winnen, wat hem op de wereldranglijst deed afzakken van plek 1 naar 12. Naast dit tweetal zijn ook Patrick Cantlay, Patrick Reed, Matthew Wolff en Francesco Molinari erbij in Californië, om er maar een paar te noemen.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do t/m zo 21:00-01:00

Leaderboard

21 – 24 LPGA, Diamond Resorts Tournament of Champions, Four Seasons Golf & Sports Club Orlando, Lake Buena Vista, Florida. Prijzengeld: $1.200.000

Zeven holes. Zolang duurde de zenuwslopende play-off op maandag vorig jaar. Gaby López rekende uiteindelijk met een birdie af met Nasa Hataoka, nadat Inbee Park eerder al was afgehaakt. Hoewel Anne van Dam natuurlijk ook voor dit jaar startrecht heeft, moet zij nog een maandje extra wachten totdat haar derde volle LPGA-seizoen een halfuurtje verderop begint op thuisbaan Lake Nona. In het Tournament of Champions mogen, zoals de naam al suggereert, namelijk alleen de 25 kampioenen van de twee voorgaande seizoenen meedoen. Een aantal met name Aziatische toppers ontbreekt weer, speelsters als Brooke Henderson, Danielle Kang, Lexi Thompson, Georgia Hall en Sophia Popov spelen wel. Parallel aan het hoofdtoernooi strijden vijftig (oud-)topsporters en andere celebrities ook nog om een prijzenpot van 500 duizend dollar. 

Leaderboard

Wanneer start welke tour?

De rest van de Nederlandse topgolfers moet nog even wachten op de start van het seizoen. Maar voor je het weet vliegt en rolt de bal ook weer op de Challenge Tour, Alps Tour en de andere circuits.

• European Tour: 21 januari, Abu Dhabi HSBC Championship
• LPGA: 21 januari, Tournament of Champions (nog zonder Anne van Dam)
• Challenge Tour: 11 februari, Dimension Data Pro-Am
• Alps Tour: 23 maart, Springt Series Italy 1
• Kalenders Symetra Tour, Pro Golf Tour, Ladies European Tour, LET Access en PGA Tour Latinoamérica nog niet bekend

Datums belangrijkste toernooien

Laten we hopen dat we dit jaar ook weer toernooien mét enthousiast en uitbundig publiek zien op de vijf continenten. Wat zijn de datums die je alvast in je agenda moet zetten?

• The Masters: 8-11 april
• The Open: 15-18 juli
• Olympische Spelen mannen: 29 juli tot 1 augustus
• Olympische Spelen vrouwen: 4-7 augustus
• Solheim Cup: 4-6 september
• KLM Open: 16-19 september
• Ryder Cup: 24-26 september

 

 

lees meer

Na 'loopt' met win op Hawaii naar 23


Met een rits aan kenmerkende 'walk-in' birdies, knokte Kevin Na zich in het Sony Open in Hawaii alsnog naar de winnende score. Hij liet zijn concurrenten stuk voor stuk teleurgesteld achter, op eentje na, en klimt naar plek 23 op de wereldranglijst. Voor Joost Luiten gaat het deze week weer beginnen.

De finale van het Sony Open in Hawaii werd een bloedstollende. Toen de laatste groep bij de slothole was gearriveerd, kon het nog alle kanten op. Een play-off met vier spelers (waarvan drie uit de laatste groep) was niet uit te sluiten, maar de kans was ook aanwezig dat leider in het clubhuis Chris Kirk direct met de winnaarscheque van 1,2 miljoen dollar aan de haal zou gaan. Alles was mogelijk, want hole 18 (par-5) van Waialae Country Club wordt gezien als lastigste hole op de PGA Tour om de fairway te raken. En dat bleek nog maar eens. Joaquin Niemann vond het zand, Brendan Steele en Kevin Na het hogere gras. Met name gedeeld leider Na deerde dat niet. Hij is één van de beste putters op Tour en liep er op de tweede negen de ene na de andere birdie in, om terug te komen van drie slagen achterstand. De 37-jarige Amerikaan won, voor Niemann (weer) en Kirk was het nét niet. Die laatste boekte echter een overwinning op zichzelf, door na geworsteld te hebben met drankproblemen en een depressie nu weer zijn volle speelrecht te hebben heroverd met deze tweede plaats op Hawaii.

Voor Na was het in zijn 18 seizoenen op de Tour (hij is pas 37!) zijn vijfde overwinning... en dat terwijl hij tijdens de coronabreak vorig jaar geen golfclub had aangeraakt. Bovendien zegevierde hij telkens in de laatste vier seizoenen. Het levert hem op de Official World Golf Ranking een sprong op van vijftien plekken, van 38 naar 23. Hij nadert zijn beste klassering (19) en heeft dit jaar natuurlijk zijn zinnen gezet op deelname aan de Ryder Cup, zoals zoveel van zijn concullega's. Ook Collin Morikawa won een plekje.

 • 1 (1) Dustin Johnson
 • 2 (2) Jon Rahm
 • 3 (3) Justin Thomas 
 • 4 (5) Collin Morikawa
 • 5 (4) Xander Schauffele
 • 6 (7) Rory McIlroy
 • 7 (6) Bryson DeChambeau
 • 8 (8) Webb Simpson
 • 9 (10) Tyrrell Hatton
 • 10 (9) Patrick Cantlay

   

  De Nederlanders in de top 1000 van de wereldranglijst 

  Deze week gaat ook het Nederlandse topgolfjaar van start. In het hoog aangeschreven Rolex Series-toernooi van Abu Dhabi hoopt Joost Luiten zijn seizoen een kickstart te geven. Op de wereldranglijst is hij afgezakt naar plek 167, dus er is werk aan de winkel. Eén van zijn gestelde doelen dit jaar is namelijk op de mondiale ranglijst terug te keren in de top-100. Joost is intussen al even in 'de zandbak' voor een optimale voorbereiding.
 • 167 (164) Joost Luiten
 • 171 (168) Wil Besseling
 • 298 (295) Darius van Driel
 • 467 (468) Lars van Meijel
 • 537 (532) Daan Huizing
 • 683 (685) Rowin Caron
 • 919 (911) Robbie van West
 • 944 (944) Lars Keunen 
 • België in de top 1000 

  • 81 (84) Thomas Pieters
  • 83 (82) Thomas Detry
  • 234 (231) Nicolas Colsaerts
  • 709 (708) Christopher Mivis

  Vrouwen

  Voor de kampioenen van de LPGA begint het nieuwe seizoen donderdag met het Tournament of Champions, daarvoor heeft Anne van Dam zich niet geplaatst. Zij werkt en leeft op Lake Nona in Orlando toe naar (hoogstwaarschijnlijk) het Gainbridge LPGA eind februari.

  1 (1) Jin-Young Ko
  2 (2) Sei Young Kim
  3 (3) Inbee Park
  4 (4) Nelly Korda
  5 (5) Danielle Kang
  6 (6) Brooke Henderson
  7 (7) Nasa Hataoka
  8 (8) Minjee Lee
  9 (9) Hyo-Joo Kim
  10 (10) Sung Hyun Park

 • 97 (97) Anne van Dam 
 • 472 (471) Dewi Weber
 • 1155 (1150) Pasqualle Coffa
 • 1293 (1289) Zhen Bontan
 • Olympische Spelen

  Vanwege het coronavirus is er afgelopen zomer een grote rode streep door de Olympische Spelen. Dat het event in Tokyo nu pas dit jaar wordt gehouden, heeft logischerwijs de nodige gevolgen voor de kwalificatieranglijst en reeds verzamelde punten. Daarom is besloten de huidige rankings te behouden en met een jaar te verlengen. Joost Luiten staat op de geschoonde ranglijst (maximaal twee spelers per land, vier voor de VS) 47ste, Wil Besseling vinden we op plek 48 terug. Volgens de eisen van NOCNSF moet een speler aan het einde van de kwalificatieperiode bij de top-36 staan en in de top-100 van de wereld. Anne van Dam is nu de nummer 32 bij de vrouwen.

  De Nederlandse amateurs (13 jan)

  • 79 (80) Nordin van Tilburg
  • 139 (138) Bob Geurts
  • 165 (167) Kiet van der Weele
  • 227 (226) Dario Antonisse
  • 240 (240) Jerry Ji
  • 463 (469) Stan Kraai
  • 676 (685) Benjamin Reuter
  • 787 (807) Thom Hoetmer
  • 964 (973) Ricky Sanders

   

  • 219 (226) Lauren Holmey
  • 251 (258) Anne-Sterre Den Dunnen
  • 284 (282) Romy Meekers
  • 377 (381) Noëlle Zoë Beijer
  • 393 (397) Marloes van den Brink
  • 501 (510) Anouk Sohier

  Wereldranglijsten voor golfers met een beperking (4 jan)

  Nederlanders in de top 100 van de WR4GD Gross Ranking (bruto strokeplay tot hcp 18,4)
  • 12 (12) Daphne van Houten 
  • 51 (51) Mari Berkers 
  Nederlanders in de top 100 van de WR4GD Net Ranking (netto strokeplay tot hcp 18,4)
  • 10 (10) Daphne van Houten
  • 52 (52) Tineke Loogman
  • 91 (91) Mari Berkers
  Nederlanders in de top 100 van de WR4GD) Stableford Rankings (stableford voor hcp 18,5-54)
  • 47 (47) Jurgen Boon 
  • 56 (56) Tom Versluys
  • 99 (99) Richard Kluwen

  Links

  Wereldranglijst mannen.
  Wereldranglijst vrouwen.
  Kwalificatieranglijsten Olympische Spelen.
  European Tour Race to Dubai.
  PGA Tour FedEx Cup Standings.
  World Amateur Golf Ranking.
  Ladies European Tour Money List.
  LPGA Race to CME Globe.
  Wereldranglijsten voor golfers met een beperking.
  Hoe werkt de wereldranglijst?

  Volg GOLF.NL op Instagram.

  lees meer

  'Mag deze putt-techniek?'


  Tweewekelijks komen hier de beste en leukste golfvragen aan bod! Deze keer beantwoorden we regelvragen over het lenen van clubs, de side-saddle-techniek en opteeën op de fairway! Heb je een vraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl of stuur ons een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram).

  'Mag ik in de baan clubs lenen van mijn medespeler?' - Henk van Galen via redactie@golf.nl

  In regel 4.1b (2) staat de regel dat je clubs niet samen mag gebruiken. Er zijn echter uitzonderingen voor spelvormen met een partner, waarbij het is toegestaan dat partners clubs samen mogen gebruiken mits het totaal aantal clubs waarover ze samen beschikken niet meer dan 14 is (Regel 22.5 en 23.7). In de praktijk hebben partners in bijvoorbeeld een greensome natuurlijk al heel snel samen meer dan 14 clubs in de tas; dat zou niet mogen. Als je gewoon een paar holes speelt met familie of vrienden dan kan je natuurlijk prima een club lenen van de ander, maar in een qualifying ronde of wedstrijd dus niet.

  Myrte Eikenaar, Teammanager Regels & Handicap NGF

  lees meer

  Epic is terug


  De Epic driver van Callaway is terug. In het bekende groene jasje hebben de Epic Speed drivers een verbeterd 'jailbreak A.I. speed frame' gekregen dat moet zorgen voor nog meer balsnelheid.

  Met Epic heroverde Callaway in 2017 de positie van marktleider als het gaat om drivers. Voor 2021 gaan ze qua kleur in ieder geval vier jaar terug want Epic groen maakt een comeback: 

  De nieuwe Epic Speed golfclubs van Callaway

  Tralies in een frame

  De kleur is dus hetzelfde, maar wat is anders? Het 'A.I. jailbreak speed frame'. De A.I. staat voor kunstmatige intelligentie die Callaway introduceerde in het clubblad van de Epic Flash (en verbeterde in de Mavrik): een supercomputer berekent hoe het clubblad gevormd moet zijn voor het beste resultaat.

  De nieuwe Epic Speed golfclubs van Callaway

  De grootste doorbraak in deze nieuwe lijn zit volgens Callaway in de tralies van het verbeterde jailbreak-systeem. Die nieuwe tralies - in de vorm van een frame - zorgen nu niet alleen voor verticale stabiliteit, maar ook voor horizontale en torsionele (= minder 'wringen') stabiliteit. De energieoverdracht van club naar bal zou door het nieuwe frame nog beter moeten zijn. Het ziet er als volgt uit:

  De nieuwe Epic Speed golfclubs van Callaway

  Aerodynamica

  Het Cyclone Aero clubhoofd (dat voor het eerst werd geïntroduceerd in de Mavrik) levert volgens Callaway een betere aerodynamica en hogere clubhoofdsnelheid op, zonder dat dit ten koste gaat van de vergevingsgezindheid.

  De nieuwe Epic Speed golfclubs van Callaway

  Gewichtsbesparing 

  Ook de 'triaxial carbon crown' is terug in de Epic Speed. Het carbonstaal, dat in drie lagen in een parallelle structuur is geweven, zorgt voor een gewichtsbesparing van 18 gram vergeleken met een titanium kroon.  

  De nieuwe Epic Speed golfclubs van Callaway

  MAX

  Naast de standaardversie is er een Max en een Max LS versie van de Epic Speed driver. De Max heeft een iets andere gewichtsverdeling in het clubhoofd wat zorgt voor extra vergevingsgezindheid. Met een schuivend gewicht van 17 gram aan de achterkant heeft de Max nog meer mogelijkheden om de gewenste balvlucht te optimaliseren (meer in de teen om een hoek tegen te gaan, of meer in de hiel om een slice tegen te gaan).  

  De nieuwe Epic Speed golfclubs van Callaway

  MAX LS

  Dan naar de Max LS, een volledig nieuw model dat gericht is op de lagere handicapper die op zoek is naar vergevingsgezindheid in een 'low-spin-driver'. In de afgelopen jaren was de Sub Zero altijd het low-spin-model, maar die is verdwenen. Als je graag een fade slaat (en daarnaast misschien te veel spin genereert) is dit het model voor jou. Net als in de Max heeft de Max LS ook een verstelbaar gewicht om de balvlucht aan te passen.

  De nieuwe Epic Speed golfclubs van Callaway

  Lofts

  Epic Speed: 9, 10.5 en 12 graden
  Epic Speed MAX: 9, 10.5 en 12 graden
  Epic Speed MAX LS: 9 en 10.5 graden

  Prijs € 549

  Fairwaywoods: Epic Speed & Epic Speed Max

  Naast drivers lanceert Callaway ook Epic Speed fairwaywoods, in twee verschillende modellen: Epic Speed en Epic Speed Max.

  De nieuwe Epic Speed golfclubs van Callaway

  De jailbreak-tralies zijn vernieuwd in beide modellen. De jailbreak A.I. velocity blades zorgen voor een stijver clubhoofd maar ook meer stabiliteit in de horizontale en torsionele richting. Dit zorgt voor meer balsnelheid over het gehele clubblad, dat voor elke fairwaywood anders ontworpen is met behulp van kunstmatige intelligentie.

  De nieuwe Epic Speed golfclubs van Callaway

  Het verschil tussen de twee modellen is dat de Max wat groter is en wat makkelijker te slaan is. Net als in het model van vorig jaar (Mavrik) is de leading edge wat lager zodat je de bal makkelijker de lucht in krijgt van de fairway. Met twee gewichtjes van 2 en 14 gram kan je deze fairwaywood - die ook in een 11-wood (25 graden!) te verkrijgen is - nog verder afstellen. 

  De nieuwe Epic Speed golfclubs van Callaway

  Lofts
  Standaard: 3+ (13.5 graden), 3 (15 graden), 4 (16.5 graden), 5 (18 graden) en 7 (21graden).
  Max: 3+ (13.5 graden), 3 (15 graden), 5 (18 graden), HVN (20 graden), 7 (21 graden), 9 (23 graden) en 11 (25 graden).

  Prijs € 329

  Alle clubs uit de nieuwe Epic Speed-lijn zijn verkrijgbaar vanaf 18 februari 2021. 

  Meer weten?
  callawaygolf.com

  lees meer

  Van Apex naar beter


  De succesvolle ijzerlijn Apex is volledig vernieuwd. Callaway heeft niet alleen flink wat verbeteringen doorgevoerd, maar ook compleet nieuwe modellen toegevoegd.

  De nieuwe Apex ijzer- en hybridelijn van Callaway voor 2021 bestaat uit maar liefst vijf verschillende modellen, die we hieronder voor je op een rij zetten. 

  Apex

  Met de succesvolle Apex creëerde Callaway een nieuwe categorie: 'forged distance'. Het zachte gevoel van gesmeed staal gecombineerd met technologie om alles aan afstand uit je swing te halen. Het clubhoofd van de Apex is dus gesmeed - van 1025 koolstofstaal - en heeft ondanks de looks van een 'Players' ijzer veel technologie onder de motorkap. In de nieuwe versie van de standaard Apex heeft Callaway namelijk voor het eerste kunstmatige intelligentie verwerkt in de Flash Face Cup. Het clubblad is zo vormgegeven dat de afstand en spin geoptimaliseerd is voor meer controle. Met behulp van wolfraam is het zwaartepunt zo geplaatst dat de Apex wat meer vergevingsgezindheid biedt (extra afstand bij mishits) en makkelijk te lanceren is. 

  € 1399 (7 ijzers, staal)
  € 1499 (7 ijzers, graphite)

  Apex Pro 

  Net als afgelopen jaren is de Pro-versie wat slanker en daarmee voor de betere speler (denk aan handicap 10 en lager, al zijn er altijd uitzonderingen). Ook dit ijzer is tot stand gekomen met kunstmatige intelligentie en wolfraam voor consistentie in spin en afstand door de hele set heen. 

  € 1399 (7 ijzers, staal)
  € 1499 (7 ijzers, graphite)

  Apex DCB

  DCB in de nieuwe Apex DCB staat voor Deep Cavity Back. Callaway wilde een nog grotere groep golfers bedienen met de Apex-lijn, en dus komt er een nieuw nog vergevingsgezinder model bij. Vergeleken met de standaard Apex is de DCB iets groter qua profiel met een bredere zool en iets meer gewicht onderin het clubhoofd om de golfbal makkelijker te lanceren, ook als je de bal wat lager op het blad raakt. 

  € 1399 (7 ijzers, staal)
  € 1499 (7 ijzers, graphite)

  Apex TCB

  De nieuwe Apex TCB is geïnspireerd door de tour (TCB staat voor Tour Cavity Back) en heeft veel weg van de X Forged CB ijzers (niet verkrijgbaar in Europa). De specificaties van de TCB - gesmeed van 1025 staal -  zijn wat klassieker met minder sterke lofts en een minder groot clubhoofd. De TCB is 'custom only', oftewel je moet je laten fitten voor deze speciale ijzers. De grootste 'transfer' in golf van dit jaar is de overstap van Jon Rahm naar Callaway. De Spanjaard heeft voorlopig deze Apex TCB ijzers in zijn tas. 

  € 1399 (7 ijzers, alleen in staal verkrijgbaar)

  Apex MB

  De pure blade in de Apex-lijn is natuurlijk de Apex MB. Dunne topline, kleine zool, minder sterke lofts oftewel alles wat je verwacht van een blade in deze 'Muscle Back'. In de nieuwe MB zit een opvallende schroef achter het clubblad waarmee het gewicht kan worden aangepast zonder dat daarmee de locatie van het zwaartepunt (CG) wijzigt.

  € 1399 (7 ijzers, staal)
  € 1499 (7 ijzers, graphite)

  Ook Apex hybrides

  Natuurlijk lanceert Callaway ook nieuwe Apex-hybrides. Net als voorgaande lijnen zijn er twee opties: de standaard Apex en de Apex Pro. Beide modellen hebben 'jailbreak' in het clubhoofd. De tralies zorgen voor meer stijfheid op de juiste plaats op het clubblad en dat zorgt voor extra balsnelheid. Net als in de gelijknamige ijzers is het clubblad (A.I. Flash Face) ontworpen met de hulp van kunstmatige intelligentie. De Pro-versie is er voor de wat betere speler die op zoek is naar een hybride met ijzer-looks. De standaardversie is wat groter en biedt wat meer vergevingsgezindheid en een hogere lancering. 

  €299 (Pro: 16, 20, 23, 26 graden loft. Standaard: 19, 21, 24, 27 graden loft.)

  De Apex-clubs (ijzers & hybrides) zijn vanaf 11 februari te koop.

  Meer weten? 
  eu.callawaygolf.com

  lees meer

  Wie speelt waar? Week 2


  Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

  14 – 17 PGA Tour, Sony Open in Hawaii, Waialae Country Club, Honolulu, Hawaii. Prijzengeld: $6.600.000 Leaderboard

  Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

  14 – 17 PGA Tour, Sony Open in Hawaii, Waialae Country Club, Honolulu, Hawaii. Prijzengeld: $6.600.000

  Na de door Harris English gewonnen jaaropener op Kapalua, blijft de PGA Tour nog een week in Hawaii hangen voor het Sony Open. De reis van Maui naar het noordelijker gelegen eiland Oahu is kort, maar toch zit er een wereld van verschil tussen de twee banen die de spelers moeten overwinnen in deze kleine ‘Hawaii swing’. De fairways van de Waialae Country Club zijn namelijk niet al te breed en worden omzoomd door palmbomen, maar de par-70 toeristenbaan speelt voor de pro’s niet lang en dus zijn er meer dan genoeg birdiekansen.

  Andere koek

  Vorig jaar was het echter andere koek. Met name in de beginfase van het toernooi bemoeilijkten de weergoden het spel aanzienlijk, wat uiteindelijk leidde tot het hoogste aantal slagen voor de winnaar in 15 jaar (269 voor ‘slechts’ -11). ‘Aussie’ Cameron Smith begon de week met bogey en triple bogey, om aan het einde van de rit Brendan Steele te verslaan na een verlenging en zijn eerste individuele triomf op de PGA Tour te vieren. 

  Eyecatchers

  Met tien golfers uit de top-25 van de wereld die hun opwachting zullen maken is het deelnemersveld een stuk minder sterk dan in het Tournament of Champions vorige week, maar nog altijd behoorlijk te noemen. Collin Morikawa, Webb Simpson, Patrick Reed, Daniel Berger en Viktor Hovland zijn de ‘eyecatchers’ op de entry list, waarop bijvoorbeeld ook de namen van Sergio Garcia, Kevin Kisner, oud-winnaar Ryan Palmer en Hideki Matsuyama prijken. Jimmy Walker won al twee keer op Waialae.

  Televisie: Ziggo Sport Golf: do t/m za 01:00-04:30, zo 00:00-04:00

  Leaderboard

  Wanneer start welke tour?

  'Europa' moet nog even wachten op de start van het seizoen. Maar voor je het weet vliegt en rolt de bal ook weer op de European Tour en niet voor het eerst in de 'zandbak' van Abu Dhabi. Zoals het het er nu naar uitziet is daar 'slechts' één Nederlander actief, Joost Luiten.

  • European Tour: 21 januari, Abu Dhabi HSBC Championship
  • LPGA: 21 januari, Tournament of Champions (nog zonder Anne van Dam)
  • Challenge Tour: 11 februari, Dimension Data Pro-Am
  • Kalenders Symetra Tour, Alps Tour, Pro Golf Tour, Ladies European Tour, LET Access en PGA Tour Latinoamérica nog niet bekend

  Datums belangrijkste toernooien

  Laten we hopen dat we dit jaar ook weer toernooien mét enthousiast en uitbundig publiek zien op de vijf continenten. Wat zijn de datums die je alvast in je agenda moet zetten?

  • The Masters: 8-11 april
  • The Open: 15-18 juli
  • Olympische Spelen mannen: 29 juli tot 1 augustus
  • Olympische Spelen vrouwen: 4-7 augustus
  • Solheim Cup: 4-6 september
  • KLM Open: 16-19 september
  • Ryder Cup: 24-26 september

   

   

  lees meer

  English met zege naar 17, Rory levert in


  Vanwege het coronavirus mochten ditmaal ook een aantal niet-kampioenen meedoen aan het Sentry Tournament of Champions, en daar heeft Harris English optimaal van geprofiteerd. Hij won na verlenging en bereikt plek 17 op de wereldranglijst. Bovenin waren er ook de nodige verschuivingen.

  En weer ging het op Hawaii tot het gaatje. De hele zondag bleef het spannend. Zou het Ryan Palmer, Joaquin Niemann, Harris English of toch 'gewoon' weer Justin Thomas worden, voor de derde keer in vijf jaar? De mondiale nummer 3 speelde zich met een aantal birdies in positie, maar kwam mede door een bogey op 17 één slag tekort voor het target dat Niemann eerder op -25 had gezet met de gedeelde beste ronde van de week (64 voor -9). De 22-jarige Chileen, de jongste deelnemer in het veld, wachtte de climax af aan een picknicktafel samen met Sergio Garcia. Toen English een weergaloze approach op de afsluitende par-5 op drie meter van de pin had gelegd voor eagle, ging Niemann toch maar wat putts oefenen. Dat bleek geen slecht idee, want de man uit Georgia miste en dus werden het extra holes. Daarin trok English alsnog aan het langste eind met up & down voor birdie, een handje geholpen door Niemann die zijn approach links van de green in het hoge gras sloeg en een par noteerde.

  Beloning na goed jaar

  Zo won de 31-jarige English na een droogte van ruim 7 jaar eindelijk zijn derde officiële event op de PGA Tour. Tussendoor had hij wel nog drie keer de QBE Shootout gewonnen aan de zijde van Matt Kuchar. English beloont zichzelf eindelijk voor een goed jaar in 2020, waaraan hij begon zonder volledig speelrecht en was afgezakt tot 369 op de wereldranglijst. Nu bereikt hij met 17 zomaar de hoogste positie uit zijn loopbaan. Xander Schauffele komt net als Collin Morikawa de top-5 binnen, wat ten koste gaat van bijvoorbeeld Rory McIlroy die niet naar Hawaii kwam. Dustin Johnson blijft nummer 1 en Justin Thomas de nummer 3. Laatstgenoemde kreeg de wind dit weekend van voren, toen hij na een gemiste putt een homofobe tekst uitsprak. Hier heeft hij inmiddels meermaals zijn excuses voor aangeboden.

  PGA doet golfbaan Trump in de ban

  De PGA Tour heeft bekendgemaakt dat het PGA Championship in 2022 niet op Trump National Golf Club in Bedminster (staat New Jersey) zal plaatsvinden. In het licht van de ernstige gebeurtenissen bij en in het Capitool in Washington D.C. is de organisatie van mening dat het toernooi op die locatie de reputatie van de PGA Tour te veel kan schaden. Later wordt bekendgemaakt waar het toernooi wel zal worden gespeeld. Het concern van Donald Trump is eigenaar van meerderde golfbanen in de VS en de wereld, onder meer ook in Schotland. Vorige week waren Trump en golf ook al negatief in het nieuws vanwege het feit dat de internationale golfsterren Annika Sörenstam (Zweden) en Gary Player (Zuid-Afrika) een dag na de rellen in het Capitool naar het Witte Huis kwamen om uit handen van Trump de Presidential Medal of Freedom te ontvangen.

   

 • 1 (1) Dustin Johnson
 • 2 (2) Jon Rahm
 • 3 (3) Justin Thomas 
 • 4 (6) Xander Schauffele
 • 5 (7) Collin Morikawa
 • 6 (5) Bryson DeChambeau
 • 7 (4) Rory McIlroy
 • 8 (8) Webb Simpson
 • 9 (9) Patrick Cantlay
 • 10 (10) Tyrrell Hatton

  De Nederlanders in de top 1000 van de wereldranglijst 

  Joost Luiten mag volgende week weer aan de bak in het sterk bezette Abu Dhabi HSBC Championship, voor de andere Nederlanders (onder wie Wil Besseling) is het nog wat langer wachten. Wellicht lukt het Luiten dan om weer wat plekken te winnen op de Official World Golf Ranking, want Besseling is hem inmiddels tot op vier plekken genaderd!
 • 164 (164) Joost Luiten
 • 168 (173) Wil Besseling
 • 295 (300) Darius van Driel
 • 468 (468) Lars van Meijel
 • 532 (540) Daan Huizing
 • 685 (687) Rowin Caron
 • 911 (907) Robbie van West
 • 944 (945) Lars Keunen 
 • België in de top 1000 

  • 82 (80) Thomas Detry
  • 84 (81) Thomas Pieters
  • 231 (231) Nicolas Colsaerts
  • 708 (709) Christopher Mivis

  Vrouwen

  Voor de kampioenen van de LPGA begint het nieuwe seizoen over tien dagen met het Tournament of Champions, daarvoor heeft Anne van Dam zich niet geplaatst. Zij werkt en leeft op Lake Nona in Orlando toe naar (hoogstwaarschijnlijk) het Gainbridge LPGA eind februari.

  1 (1) Jin-Young Ko
  2 (2) Sei Young Kim
  3 (3) Inbee Park
  4 (4) Nelly Korda
  5 (5) Danielle Kang
  6 (6) Brooke Henderson
  7 (7) Nasa Hataoka
  8 (8) Minjee Lee
  9 (9) Hyo-Joo Kim
  10 (10) Sung Hyun Park

 • 97 (97) Anne van Dam 
 • 471 (471) Dewi Weber
 • 1150 (1150) Pasqualle Coffa
 • 1289 (1289) Zhen Bontan
 • Olympische Spelen

  Vanwege het coronavirus is er afgelopen zomer een grote rode streep door de Olympische Spelen. Dat het event in Tokyo nu pas dit jaar wordt gehouden, heeft logischerwijs de nodige gevolgen voor de kwalificatieranglijst en reeds verzamelde punten. Daarom is besloten de huidige rankings te behouden en met een jaar te verlengen. Joost Luiten staat op de geschoonde ranglijst (maximaal twee spelers per land, vier voor de VS) 47ste, Wil Besseling vinden we op plek 49 terug. Volgens de eisen van NOCNSF moet een speler aan het einde van de kwalificatieperiode bij de top-36 staan en in de top-100 van de wereld. Anne van Dam is nu de nummer 32 bij de vrouwen.

  De Nederlandse amateurs (6 jan)

  • 80 (79) Nordin van Tilburg
  • 138 (138) Bob Geurts
  • 167 (167) Kiet van der Weele
  • 226 (226) Dario Antonisse
  • 240 (241) Jerry Ji
  • 469 (471) Stan Kraai
  • 685 (684) Benjamin Reuter
  • 807 (827) Thom Hoetmer
  • 973 (974) Ricky Sanders

   

  • 226 (230) Lauren Holmey
  • 258 (265) Anne-Sterre Den Dunnen
  • 282 (284) Romy Meekers
  • 381 (383) Noëlle Zoë Beijer
  • 397 (407) Marloes van den Brink
  • 510 (507) Anouk Sohier

  Wereldranglijsten voor golfers met een beperking (4 jan)

  Nederlanders in de top 100 van de WR4GD Gross Ranking (bruto strokeplay tot hcp 18,4)
  • 12 (12) Daphne van Houten 
  • 51 (51) Mari Berkers 
  Nederlanders in de top 100 van de WR4GD Net Ranking (netto strokeplay tot hcp 18,4)
  • 10 (10) Daphne van Houten
  • 52 (52) Tineke Loogman
  • 91 (91) Mari Berkers
  Nederlanders in de top 100 van de WR4GD) Stableford Rankings (stableford voor hcp 18,5-54)
  • 47 (47) Jurgen Boon 
  • 56 (56) Tom Versluys
  • 99 (99) Richard Kluwen

  Links

  Wereldranglijst mannen.
  Wereldranglijst vrouwen.
  Kwalificatieranglijsten Olympische Spelen.
  European Tour Race to Dubai.
  PGA Tour FedEx Cup Standings.
  World Amateur Golf Ranking.
  Ladies European Tour Money List.
  LPGA Race to CME Globe.
  Wereldranglijsten voor golfers met een beperking.
  Hoe werkt de wereldranglijst?

  Volg GOLF.NL op Instagram.

  lees meer

  Clubnieuws januari: "golf op maat aanbieden"


  Banen en clubs in het nieuws: januari 2021. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom.

  "Drukte op de golfbanen in Heemskerk en Spaarnwoude"

  De IJmuider Courant bericht over drukte op Noord-Hollandse golfbanen in januari. "Ik ben ook een coronagolfer’’, zegt een vrouw in het artikel dat alleen met een inlogcode volledig is te lezen.

  "Jonger publiek eist maatwerk"

  In het Brabants Dagblad staat een portret van Hans Schaap van Hollandsche Greenkeeping Maatschappij, die in 2018 dochterbedrijf Hollandsche Golfbaan Exploitatiemaatschappij oprichtte en nu niet alleen meer banen onderhoudt maar ook exploiteert. Waaronder Golfpark Loonsche Duynen, voorheen Efteling Golfpark. "We gaan golf op maat aanbieden”, zegt Joris Slooten, operationeel directeur van HGM en HGE. "Jonger publiek - dertigers, veertigers - (...) eist maatwerk. Dus kiezen we voor een gedifferentieerd lidmaatschap. Dat is eerlijker.”

  Leadingcourses haalt 2,5 miljoen euro groeikapitaal op

  Alle banen hebben te maken met Leadingcourses. Het boeking- en reviewplatform voor golfers heeft extra kapitaal verzameld en gaat inzetten "op verdere digitalisering". "“We zitten in een digitale transitie”, zegt CEO Ruben Meiland in een artikel van Business Insider. "Door de toenemende interesse voor golfen onder jongeren en de coronapandemie die online reserveren noodzakelijk maakt, gaat het nu sneller met digitalisering." Lees meer: businessinsider.nl.

  Hotelkamers op de baan in Weesp

  WeesperNieuws meldt dat de eigenaars van Golfbaan Weesp plannen hebben om 20 "golflodges" op het terrein te bouwen. “Eigenlijk zijn het hotelkamers van circa 23 vierkante meter.”

  Nog geen beslissing over uitbreiding The Duke

  Aanpassingen die golfbaan The Duke wil uitvoeren, stuiten op weerstand. Dtvnieuws.nl en bd.nl berichten hierover.

  In de loop van de maand volgt hier meer nieuws. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom: stuur een mail.

  lees meer

  'Doe dit om je nieuwe WHS-handicap te verlagen!'


  Wat kan jij doen om in 2021 je WHS-handicap te verlagen? De broers Richard en Robin Kind - allebei ex-tourpro en nu golfleraar - geven tips in een nieuwe aflevering van 'Podje Golf'.

  In de eerste aflevering van een nieuw jaar 'Podje Golf' spreken Gerard Louter en Sietse Herrema met de broers Richard (35) en Robin Kind (29). De ex-tourprofessionals zijn golfleraar - op de Haagsche en Leeuwenbergh -  en beantwoorden een aantal vragen. Hoe train je gericht? Wat kan je doen aan een slice? Moet je in de swing naar de bal blijven kijken? Een leerzame aflevering waarin de broers tips geven om je spel te verbeteren en je handicap te verlagen. Ook het golfgeluid en de column van Ibtihal Jadib zijn natuurlijk terug.

  'Verlaag je WHS-handicap met de tips uit de podcast!'

  Luister nu!

  'Podje Golfis te beluisteren via jouw favoriete streamingsdiensten (zie klikbare logo's hieronder). Vergeet niet te abonneren/volgen om geen aflevering te missen en een melding te krijgen als er een nieuwe aflevering online staat!

  Stel vragen!

  Luister de podcast en schroom niet om een vraag te stellen, je oordeel en/of suggesties te geven. Dat kan via podje@golf.nl. We beloven dat de luisteraar wordt gehoord en zijn of haar mening zeker in de uitzendingen terug te horen zal zijn!

  lees meer

  Wie speelt waar? Week 1


  Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

  07 – 10 PGA Tour, Sentry Tournament of Champions, Plantation Course at Kapalua, Kapalua, Hawaii. Prijzengeld: $6.700.000 Leaderboard

  Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

  07 – 10 PGA Tour, Sentry Tournament of Champions, Plantation Course at Kapalua, Kapalua, Hawaii. Prijzengeld: $6.700.000

  Het nieuwe topgolfjaar wordt traditioneel geopend op Hawaii. In het Tournament of Champions komen de tourspelers bij elkaar die het afgelopen kalenderjaar een toernooi van de PGA Tour wonnen. Althans, zo was het altijd. Vanwege de uitgedunde kalender in 2020 hebben nu ook de overige spelers die deelnamen aan het Tour Championship een uitnodiging ontvangen. Daardoor kwamen onder anderen Xander Schauffele (winnaar in 2019 en vorig jaar T2) en Hideki Matsuyama (drie keer meegedaan, driemaal top-5) alsnog in het veld.

  Stille Oceaan

  Decor is zoals gewoonlijk weer de Plantation Course, die wordt gekenmerkt door de prachtige vergezichten over de Stille Oceaan, veel hoogteverschillen en de grote fairways en greens. Een lange, omvangrijke renovatie in 2019 heeft de baan wat lastiger gemaakt, zoals te zien was aan de winnende score van vorig jaar (-14, eerder ging het vaker richting -25 of zelfs -30). Signature hole blijft 18, de 620 meter lange par-5.

  Wel DJ, geen Rory

  Justin Thomas kreeg de traditionele Hawaiiaanse lei (krans) vorig jaar voor de tweede keer omgehangen. Na drie extra holes ontdeed hij zich met een birdie van Patrick Reed, nadat Schauffele al eerder in de play-off was afgehaakt. Alle drie zijn ze er dit jaar weer bij, net als elf andere spelers uit de mondiale top-20. Onder de 42 starters bevindt zich ook Dustin Johnson. ’s Werelds beste golfer maakt voor het eerst sinds zijn dominante Masters-zege zijn opwachting en won op de Plantation Course al twee keer. Rory McIlroy en Tyrrell Hatton hebben afgezegd, net als de met corona besmette Jim Herman.

  Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 00:00-04:00, za en zo 22:00-02:00

  Leaderboard

  Wanneer start welke tour?

  'Europa' moet nog even wachten op de start van het seizoen. Maar voor je het weet vliegt en rolt de bal ook weer op de European Tour en niet voor het eerst in de 'zandbak' van Abu Dhabi. Zoals het het er nu naar uitziet is daar 'slechts' één Nederlander actief, Joost Luiten. De Bleiswijker maakte deze week bekend een nieuwe caddie te hebben gevonden in de Engelsman Jason Hempleman, die eerder de tassen van onder anderen David Howell, Richard Stern, Colin Montgomerie, Mikko Ilonen en Francesco Molinari droeg. Hempleman is de vervanger van Maarten Bosch, die na een jaar tot de conclusie kwam dat het tourleven te veel inbreuk maakte op zijn privéleven.

  Luiten maakte ook wereldkundig dat hij weer met Rob Mouwen gaat werken. De Nederlandse puttingcoach begeleidde Luiten ook in de jaren 2011 tot en met 2015. 'In die periode heb ik mijn beste golf gespeeld en mijn hoogste positie op de wereldranglijst behaald', aldus Luiten op zijn website.

  • European Tour: 21 januari, Abu Dhabi HSBC Championship
  • LPGA: 21 januari, Tournament of Champions (nog zonder Anne van Dam)
  • Challenge Tour: 11 februari, Dimension Data Pro-Am
  • Kalenders Symetra Tour, Alps Tour, Pro Golf Tour, Ladies European Tour, LET Access en PGA Tour Latinoamérica nog niet bekend

   

  Datums belangrijkste toernooien

  Laten we hopen dat we dit jaar ook weer toernooien mét enthousiast en uitbundig publiek zien op de vijf continenten. Wat zijn de datums die je alvast in je agenda moet zetten?

  • The Masters: 8-11 april
  • The Open: 15-18 juli
  • Olympische Spelen mannen: 29 juli tot 1 augustus
  • Olympische Spelen vrouwen: 4-7 augustus
  • Solheim Cup: 4-6 september
  • KLM Open: 16-19 september
  • Ryder Cup: 24-26 september

   

   

  lees meer

  Clubnieuws december: wateroverlast op banen


  Banen en clubs in het nieuws: december 2020. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom.

  Regen

  Omrop Fryslan bericht over de wateroverlast waar veel golfbanen in de tweede helft van december mee te maken hebben. "Een van de meest coronabestendige buitensporten, het golfen, kan niet meer bij alle clubs worden beoefend. Omdat er de afgelopen tijd veel regen is gevallen, zijn de golfbanen ondergelopen. De terreinen bij Leeuwarden en Oudemirdum zijn gesloten. En dat terwijl de sport juist in coronatijd zo populair werd."

  Golfpark Rotterdam krijgt nieuwe eigenaar

  Active Communications wordt de eigenaar van Landgoed de Poort NSW BV, beter bekend als Golfpark Rotterdam. John Scholte blijft als adviseur betrokken bij de golfbaan in aanbouw. Lees meer in de nieuwsbrief van Golfpark Rotterdam.

  Meer toerisme rondom Golfbaan Stippelberg

  Het gemeentebestuur van Gemert-Bakel gaat onderzoeken hoe de Bakelse Plassen naast golfers ook toeristen kan trekken. Het Eindhovens Dagblad meldt dit. Het besluit hangt samen met ontwikkelingen op Golfbaan Stippelberg waar een bestuur en een manager vervangen zullen worden door een raad van toezicht en een directeur.

  Jonge leden voor Sluispolder 

  Golfbaan Sluispolder heeft in 2020 ruim twee keer zoveel nieuwe leden geworven als in 2019. "Meest opvallend hierbij was dat ruim 40% van de nieuwe leden onder de 40 jaar is." Dat meldt het Alkmaars Dagblad in een artikel met de kop "Met afstand de veiligste sport".

  Schade op Golfbaan Weesp

  Vandalen die vorige maand vernielingen aanrichtten op de golfbaan in Weesp hebben bekend. Na het voorval is op het golfterrein camerabewaking geïnstalleerd. Voor meer: weespernieuws.nl.

  Ballendieven betrapt

  "De politie heeft twee mannen op de golfbaan van de Noord-Nederlandse Golf & Country Club betrapt op diefstal van een zak vol golfballen." Dat meldt oogtv.nl op 20 december.

  Hitland en goede doelen

  Dankzij de jaarlijkse goede-doelen-golfweek op Golfbaan Hitland worden er in december extra kerstpakketten bezorgd in Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel, Oud Verlaat en Zevenhuizen. Lees meer op gouweijsselnieuws.nl.

  Gulbergen blijft bestaan

  Golf de Gulbergen in Mierlo blijft voorlopig bestaan, laat eigenaar Attero weten aan het Eindhovens Dagblad.

  Jagers actief op voormalige golfbaan

  NH Nieuws meldt dat er jagers actief zijn op de voormalige Golfbaan Naarderbos. In het voorjaar, toen Nederlandse golfbanen gesloten waren als gevolg van de coronamaatregelen, gingen veel golfers oefenen op de verlaten baan.

  Golfmarathon op Friese banen

  Op 8 december hebben Foppe de Haan en Wiebe Wieling een nieuwe Elfstedentocht aangekondigd: de Golfelfstedentocht van 2021. Auke Hempenius gaat van 4 tot en met 6 juni spelen op alle banen in Friesland (11, 155 holes). Het betreft een benefietactie waarvan de opbrengsten naar het Foppe Fonds gaan.

  Eerder in 2020 worden op alle Friese banen kampioenschappen gespeeld. De prijs voor de winnaars is deelname aan een deel van de Golfelfstedentocht. Meer informatie: golfelfstedentocht.frl.

  The Duke past plannen aan

  Het Brabants Dagblad meldt dat Golfbaan The Duke een uitbreidingsplan aanpast als gevolg van bezwaren.

  "Positiever ingesteld"

  Het ANP schrijft over het goede golfjaar van tourprofessional Wil Besseling, lid van de Noordwijkse. Besseling: "Ik ben in 2018 drie maanden gaan werken in de bakkerij bij mij om de hoek. Het was een totaal andere wereld en dat was precies wat ik wilde. Ik heb in die maanden veel geleerd, ik kreeg een veel beter beeld van wie ik ben en waar ik sta in het leven, waar ik naartoe wil en hoe ik dat ga doen."

  "Iedereen welkom"

  Er zijn in Nederland ook banen waar je kunt spelen zonder een handicap. De par-3 baan van Galecop Golf is er daar eentje van. Op de website indebuurt.nl staat een artikel over Galecop Golf. Arthur Simons: “Bijna alle golfbanen vragen om een handicapregistratie voor je mag spelen. Op onze par-3-baan is iedereen welkom om de golfbeleving mee te krijgen.”

  Eerste top-10 plaats voor Van Meijel

  De Volkskrant sprak met Lars van Meijel, lid van de Eindhovensche Golf en The Dutch, over zijn leven als Tourprofessional in coronatijd.

  Steeds meer Vlamingen zijn gaan golfen

  Ook Vlaamse clubs profiteren van een grotere interesse in golf tijdens de lockdown, bericht sporza.be. "Golf Vlaanderen verwijst voor die opmerkelijke stijging naar de campagne #blijfsporten van Sporza en Sport Vlaanderen, maar het wijst ook op de nieuwe laagdrempelige formules, zoals Start to Golf, voordelige pakketten en gratis initiatielessen." Start to Golf is te vergelijken met Golfstart in Nederland.

  Marc Verneirt, secretaris-generaal bij Sport Vlaanderen: "Heel wat Vlamingen hebben onze sport tijdens de lockdown ontdekt, waardoor het stereotiepe beeld van golf als "dure en ontoegankelijke" doorprikt werd. Daar zijn we erg blij om."

  In de loop van de maand volgt hier meer nieuws. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom: stuur een mail.

  lees meer

  Wil Besseling: 'De toekomst is grenzeloos'


  2020 was het jaar van Wil Besseling. Na vele seizoenen ploeteren op de Challenge Tour pakte hij dit jaar zijn kans op de European Tour en boekte succes na succes.

  Voor het eerst in zijn lange carrière sloot hij het jaar af als beste golfer van Nederland. Niet meer dan logisch dat we Wil Besseling thuis opzochten in het Noord Hollandse Zwaag, natuurlijk met wat lekkers! Hoe heeft hij het ervaren en hoe verklaart hij zijn doorbraak in 2020? Bekijk de reportage van het bezoek van GOLF.NL aan Wil Besseling:

  Luister ook Podje Golf met bondscoach Maarten Lafeber, die ook praat over het goede jaar van Wil Besseling.

  lees meer

  Drone-catering de toekomst?


  Basketballegende Michael Jordan opende zijn eigen ‘members only’ golfbaan Grove XXIII - naar ‘Chicago Bulls nummer 23’ - waar hij de baancatering verzorgt met drones. Is dit de toekomst? We maakten een telefonisch rondje ‘langs de velden’ om de reacties te polsen.

  Op de foto de baan van De Drentsche gefotografeerd door een drone.

  In Amerika zit baancatering dieper in de golfcultuur verweven dan in Nederland. Op high-end-service-banen ontvangen horecamedewerkers fooi die soms per dag (of zelfs per delivery) hoger is dan een minimum maandsalaris. Toch rijden er op Nederlandse golfbanen - ook voor de coronaperiode aanbrak - al buggy’s rond om op bestelling of spontaan spelers van een versnapering te voorzien. We vinden zelfs live-cooking in cateringhuisjes. Gastvrijheid ten top en zonder twijfel altijd goed ontvangen. Nu dus baancatering met drones! Wat vinden golfers en golfbanen ervan?

  In dit filmpje is de drone-delivery te zien op Jordans’ Grove XXIII (gefilmd door een gast).

   

  De actuele beperkingen door corona en de verboden vlieggebieden voor drones buiten beschouwing latend, dromen we even van de mogelijkheden en de toekomst.

  Hoe denkt golfend Nederland over een broodje kaas plus warme chocolademelk op hole 8 of 13 geleverd door een drone?

  “Goed idee!”, zegt Mark Barneveld, “van mij mogen ze ook al eerder langskomen dan op hole 8! Ik moet natuurlijk wel voorkomen dat ik een wijntje bestel dat vervolgens mijn spel gaat beïnvloeden. Maar ik denk er vaak niet aan om zelf iets te eten mee te nemen, dit lijkt me superhandig dus! Je ziet dat drones een steeds grotere rol gaan spelen, dus waarom niet op de golfbaan? Ik ben voor!”

  Linde Korstjens zal een spontane bezorging met een drone een leuke verrassing vinden. “Zitten er dan ook marshmallows in de chocomelk? Dan is het helemaal compleet. Ik vind verrassingen en persoonlijk contact heel belangrijk. Dus als dat voor en na mijn ronde op en top in orde is, is bezorging met een drone wel echt een leuke toevoeging.”

  Jesse Pieket ziet het ook wel zitten “Ik vind het een toffe gadget, maar het zal voor mij niet dé hoofdreden zijn om een golfbaan daarom te bezoeken. Ik ga voor de totaalbeleving: de baan en omgeving vind ik belangrijker.” Jesse zit met zijn neus bovenop dergelijke technische ontwikkelingen, maar desondanks verwacht hij niet dat dit op korte termijn op een Nederlandse golfbaan te vinden is. 

  Marije van Gennip sluit zich daarbij aan. “Op Mallorca heb ik weleens middenin de baan lekker zitten lunchen, op het gemakje ‘wat de pot schaft’ voor een eenheidsprijs met een wijntje erbij. En daarna weer verder. Dan ben je echt een dag uit en hoef je nergens aan te denken, geen haast, dat kan in Nederland ook wel een niveau hoger. Zo’n drone zou grappig zijn om eens mee te maken, maar ik ga er niet voor omrijden.”

  Geerten Slump staat er minder om te springen. "Ik denk dat bezorging met een drone zelfs ten koste kan gaan van de service. Golf is een sociale, gezellige en persoonlijke sport en dan is het des te gezelliger als er iemand in een buggy rondrijdt met cateringservice. Dan maak je even een praatje en ga je weer verder. Het zal voor mij dus eerder een reden zijn om de golfbaan juist niet te bezoeken als er een drone rondvliegt."

  De toekomst of voorlopig toekomstmuziek?

  Coen Slothouber van Golfbaan The Dutch, waar baancatering hoog in het vaandel staat, wilde graag reageren. “Voor ons zou het bezorgen met drones zeker denkbaar zijn. Als het goed, snel en veilig beschikbaar komt, is dit zeker het overwegen waard. Hoewel drones onze horeca-toppers bij de baanhuisjes en in de catering-buggy niet snel zullen vervangen. Live-cooking in de baan is natuurlijk ook een geweldige beleving. Ik zie zeker toekomst in slimme digitale oplossingen die waarde toevoegen op de golfbanen.”

  Bernardus Golf & Memories ziet het in de toekomst wel zitten voor ludieke acties, "ik ga natuurlijk nu niet zeggen wat me te binnen schiet, maar ik heb wel ideeën om mensen te verrassen. We streven ernaar om iedere gast een unieke beleving te gunnen, 'we heten immers Bernardus Golf & Memories'. Het bourgondische en gezellige karakter willen we zeker behouden dus voor baancatering specifiek houden we het waarschijnlijk bij hoe we het nu doen, maar hoe dan ook het is stof tot nadenken voor ons team om de drone op een andere manier in te zetten" - aldus Mieke Stoffels-Ceulen.

  Don't try this! 

  Los van de no-fly-zones mag je het take-off gewicht van de drone niet zomaar veranderen, verzekeringstechnisch. Het apparaat kan zomaar onbestuurbaar worden. Daarnaast moet je volgens de regels altijd zicht houden op de drone. Wat je in video ziet is een high-end-drone die bestuurd moet worden door meerdere personen en de opleiding die je daarvoor moet hebben is vrij uitgebreid. De kans dat je dus een drone zult aantreffen op de Nederlandse golfbaan zal pas aanwezig zijn als er aan héél veel regels wordt voldaan.

  lees meer

  Lafeber: 'We zijn te verwend'


  In een lang eindejaarsinterview is Maarten Lafeber niet alleen zeer openhartig, maar ook kritisch. De 46-jarige bondscoach vertelt over zijn ervaringen met de Nederlandse toptalenten en hij geeft zijn mening over de potentie van Anne van Dam, het korte spel van Joost Luiten en de opmars van Wil Besseling.

  Als er één vraag is die vaak gesteld wordt als het gaat om het niveau van Nederlandse topgolf van de afgelopen jaren, is het deze: "hoe kan het dat Nederland het slechter doet dan kleinere golflanden als Italië en Denemarken?"

  'Die vraag krijgen we best vaak ja', zegt bondscoach Maarten Lafeber in aflevering 7 van 'Podje Golf' (zie onder om de podcast te luisteren). 'Als je kijkt naar het verloop van topamateurs naar professionals, hoe ze spelen op de tour, doen ze het beter dan wij. Joost (Luiten, red.) is een uitzondering omdat hij het ongelofelijk goed gedaan heeft. Hij is een vaste waarde op tour. Dat staat buiten kijf.'

  We zijn in Nederland best wel verwend

  'Ik ervaar dat het een heel stuk mentaliteit is', verklaart Lafeber. 'We zijn in Nederland best wel verwend. We vinden onszelf vrij snel goed. De landen die jullie noemen, ook Scandinavië, ze zijn wat meer down to earth, wat rustiger en wat meer bij de feiten. Er is een mooi woord voor: nederig. Wij praten al vrij snel over European Tour spelen. Ik had daar laatst een gesprek over met de spelers en speelsters van de oranjeselectie. Toen hadden we het ook over de tour. Vanuit de heren zijn er in de laatste 35 jaar maar vier spelers die een waarde zijn geweest op de European tour. Dat zijn Rolf Muntz, Robert-Jan Derksen, Joost Luiten en ik geweest. Daar bedoel ik niet mee één keer je tourkaart halen, maar minstens drie jaar op een tour zitten, daar je werk van maken en succes behalen. Dus het is niet zo makkelijk. Je moet daar heel diep voor kunnen gaan en heel veel voor laten.'

  Afstand

  Dat Bryson DeChambeau golf aan het veranderen is, is ook voor de 46-jarige golfer duidelijk, maar de zoektocht naar meer afstand kan volgens Lafeber ook averechts werken.

  'Ik had laatst een interessante discussie met Henrik (Stenson, red.)', vertelt hij. 'Het is heel interessant wat er de komende twee jaar gaat gebeuren. Er zijn spelers die verder wilden gaan slaan, en die hebben we nooit meer teruggezien. Kijk naar Matteo Mannassero. Er zijn jongens waar dat gewoon niet voor werkt. Mensen vergeten ook het hele plaatje bij Bryson DeChambeau eromheen. Hoe alles uitgedokterd is. Met trainers eromheen, en zelf is hij ook een heel slimme gast.'

  Lengte wordt heel belangrijk, maar je moet er niet in doorslaan

  'Ik denk dat je op de tour een gemiddelde carry (afstand zonder rol, red.) nodig hebt van minimaal 255 meter', zegt Lafeber over wat je moet hebben op de tour om succesvol te zijn. 'Als je naar de statistieken kijkt, zie je nog steeds dat de heel goede spelers, die grote toernooien winnen, best wel gemiddeld zijn qua afstand. Het zijn niet longhitters. Ja, als je kijkt naar de top 10 van de wereld, dan zitten de echte beukers er wel tussen. Maar vergeet ook niet hoe goed ze zijn binnen 120 meter. Lengte wordt heel belangrijk, maar je moet er niet in doorslaan.'

  Als je meer wilt horen van Maarten Lafeber over topgolf, Anne van Dam, Joost Luiten en Wil Besseling luister dan aflevering 7 van 'Podje Golf':
   

  Luiten

  Als het gaat om de beste golfer die Nederland ooit heeft gehad, Joost Luiten, is er vooral bewondering van Lafeber. 'Ik heb heel veel respect voor Joost. Wat ik heel knap vind is de constantheid waarmee hij speelt. Hoeveel cuts hij haalt, veel top-10's haalt. Jaar in jaar uit zijn constante spel naar boven kan halen. Hij is streaky met de putter. Als hij hot is met de putter zie je hem ook bovenin meedraaien. Ik zou zo met hem ruilen qua carrière. De cijfers spreken voor zich en dat heeft hij gewoon waanzinnig gedaan.' 

  Ik denk dat zijn short game heel matig is

  Toch is er ook kritiek, en dan met name op het minst sterke onderdeel van het spel van de zesvoudig European Tour winnaar: het korte spel. 'Ik denk dat zijn short game heel matig is', zegt Lafeber. 'Ik denk niet dat hij met de juiste coach werkt voor zijn korte spel. Dat is geen aanval op Phil Allen (de coach van Luiten, red.), maar als coach moet je op een gegeven moment weten waar je je speler wel of niet verder mee helpt. Joost heeft het met Phil tot nu fantastisch gedaan met zijn swing. De cijfers liegen niet. Van tee tot green is hij de laatste jaren de meeste constante speler in Europa. Dat is een ontzettend compliment aan hen beiden. Ik hoorde hem (Luiten, red) laatst zeggen dat hij traint op "het goede, want dan heb ik het slechte minder nodig". Dat kan, maar dan word je nooit meer top-50 van de wereld. Zonder goed kort spel kom je er niet. En al helemaal niet in de top-30 van de wereld.' 

  Seve

  Lafeber zegt dat hij zo uitgesproken is omdat hij zelf door schade en schande wijs is geworden. 'Ik heb met veel coaches gewerkt in mijn carrière die mij hebben geschaad, heb veel met slechte coaches gewerkt, maar ook met extreem goede coaches waar ik ongelofelijk veel van heb geleerd. Ook door te oefenen met toppers als Henrik Stenson, Ian Poulter, Justin Rose, Graeme McDowell, die stuk voor stuk waanzinnig goede shortgamers zijn. Als je kijkt naar het totaalplaatje, zie je dat het ongelofelijk overeenkomt wat de toppers doen in short game. Er zijn er maar weinig die wat anders doen.'

  Maarten, zo simpel kan het toch niet zijn?

  'Het is heel simpel, maar het wordt heel gecompliceerd gemaakt', zegt Lafeber over de techniek bij het korte spel. 'Door de business van golf, willen we allemaal ons sausje eroverheen gooien om er iets moois van te maken. Als je kijkt naar de beelden van Seve, de short game masterclass in Dubai op de Emirates (zie video onder, red.). Daar legt hij eigenlijk de fundamentals (de basistechniek, red.) uit van het korte spel. Ik leg het nu uit onze en aan mijn spelers hoe het werkt, en dan zeggen ze: 'Maarten, zo simpel kan het toch niet zijn?'. En dan zeg ik: 'Zo simpel is het wel.'. Uiteindelijk is het de keus van Joost zelf, en nogmaals: hij heeft een fantastische carrière. Het is niet aan mij om te zeggen hij moet dit of dat doen. Het is Joost zijn keuze, maar ik geloof niet dat je met een matig kort spel nog de top-50 van de wereld kan halen.'

  Als je meer wilt horen van Maarten Lafeber over topgolf, luister dan aflevering 7 van 'Podje Golf':

   

  De video van Seve Ballesteros waaraan Lafeber refereerde in de podcast:

  lees meer

  © 2016 Panthera Golftrolleys - Volg ons op :    

  Top