GOLF.NL nieuws

McIlroy en Molinari aan kop


Na dag drie van het BMW PGA Championship op Wentworth Club delen Francesco Molinari en Rory McIlroy de eerste plaats.

Joost Luiten miste vrijdag de cut in het grootste toernooi van de European Tour van het jaar, tevens de eerste Rolex Series-wedstrijd van het seizoen met 7 miljoen dollar prijzengeld. Zaterdag werd duidelijk dat Luiten opnieuw last heeft van zijn pols (lees hier meer).

Rory McIlroy, winnaar van het toernooi in 2014, greep op de tweede dag de leiding met een ronde 65 (-7). Op zaterdag volgde een ronde 71. Francesco Molinari wist zo met een ronde 66 langszij te komen. De Noord-Ier en Italiaan, die vorig jaar tweede werd, staan na 54 holes op -13.

Het is goed mogelijk dat een van de twee wint want McIlroy en Molinari staan vier slagen voor op de nummers drie: titelverdediger Alex Noren, Branden Grace, Ross Fisher en Sam Horsfield.

LeaderboardRace to Dubai. Voorbeschouwing.

Challenge Tour

Reinier Saxton klom op dag drie van de D+D REAL Czech Challenge naar de tiende plaats. Dankzij een ronde 68 (-4) op Golf & Spa Kunětická Hora steeg hij 15 plaatsen in het klassement. Wil Besseling steeg 18 plaatsen en is na 54 holes gedeeld 34ste. Darius van Driel is na een ronde 73 gedeeld 59ste. 

Jurrian van der Vaart (+2), Lars van Meijel (+3) en Robbie van West (+6) misten vrijdag de cut.

Leaderboard.

lees meer

Weer polsblessure Joost Luiten


Joost Luiten heeft opnieuw last van zijn linkerpols. De beste golfer van Nederland gaat dinsdagochtend naar het ziekenhuis voor een scan, daarna beslist hij over wel of niet spelen in het Italiaans Open van komende week.

Joost Luiten zou dinsdagochtend naar Italië vliegen voor het met zeven miljoen dollar gedoteerde Italiaans Open. Luiten heeft zijn vlucht verzet naar dinsdagavond zodat hij in de ochtend een MRI-scan van zijn pols kan laten maken. Of hij donderdag kan afslaan in Italië is twijfelachtig. ‘Ik speel al weer ruim twee weken met pijn in mijn pols’, aldus Luiten die begin april een spuit in zijn geblesseerde pols moest laten zetten. ‘Door die spuit heb ik een aantal weken pijnvrij kunnen spelen, maar een paar dagen voor de Knockout in België kwam de pijn terug. Er zit waarschijnlijk weer vocht in het bot, dat irriteert en geeft stijfheid. Vooral in het eerste stuk van de backswing heb ik er veel last van. Ik heb een tijdje met tape gespeeld maar dat helpt niet.'

Vrijdag miste Luiten in het BMW PGA Championship op Wentworth de cut op een slag. ‘Daar baalde ik natuurlijk flink van, aan de andere kant was ik blij dat het toernooi voorbij was. Je gebruikelijke niveau niet kunnen halen door een blessure is ontzettend frustrerend. In België en op Wentworth liep ik ook niet blij rond op de baan.’

Lange termijn

Of Luiten naar Italië gaat beslist hij dus pas dinsdag na de MRI-scan. ‘Die scan kunnen we vergelijken met de scan van twee maanden terug, dan krijg ik een duidelijk beeld hoe het er voor staat. Ik wil graag spelen, maar ik moet vooral aan de lange termijn denken. Vocht in het bot is op zich geen ernstige blessure, het vervelende is alleen dat er behalve rust houden tot de pijn weer weg is weinig tegen te doen valt. In een pees kun je een keer een spuit laten zetten, in bot gaat dat niet. Toen we die spuit lieten zetten hoopten we dat de pijn alleen uit de pezen zou komen en niet uit het botoedeem maar dat was helaas niet zo.‘

Luiten, die in februari in Oman voor de zesde keer won op de European Tour, heeft vaker gekampt met blessures aan zijn linkerpols. In 2008 en 2009 stond hij langdurig aan de kant en werd er zelfs gevreesd voor zijn carrière. Na een succesvolle operatie kon hij vanaf 2010 weer fulltime spelen op de European Tour. Eerder dit jaar moest de 32-jarige golfer zich vanwege zijn pols terugtrekken voor het Dell Match Play, een World Golf Championship. Nu is er de nieuwe blessure in een periode dat er veel grote toernooien op de kalender staan. Luiten: ‘Blessures zijn altijd heel vervelend en ze komen nooit op een goed moment maar helaas hoort dit ook bij topsport.’


lees meer

Zo chip je uit hoog gras!


Chippen uit hoger gras rond de green vraagt om een iets andere techniek dan een chip vanaf kort gras. Daan Huizing, winnaar van twee toernooien op de Challenge Tour, laat zien hoe je de bal uit hoger gras toch dicht bij de hole krijgt.

Als je chipt wil je een mooie controle op de balvlucht hebben want alleen dan krijg je de bal steeds dicht bij de hole. Om dat vanuit hoger gras rond de green voor elkaar te krijgen, moet je de handen niet ver voor de bal doen, dat is volgens professional Daan Huizing een vaak gemaakte fout door clubgolfers. In deze video laat Daan zien hoe je uit hoger gras kunt chippen met die gewenste mooie hoge balvlucht en controle over de hoeveelheid rol. 


Bekijk ook een andere instructie-video van Daan Huizing: Beter uit de bunker.

lees meer

Luiten uitgespeeld op Wentworth


Joost Luiten deed op vrijdag net niet genoeg om de cut te halen in het BMW PGA Championship op Wentworth Club. Na een ronde 71 (-1) stond er een totaal van 144 (level par) achter zijn naam en kwam hij net te kort om ook de laatste twee rondes te spelen van het belangrijkste European Tour toernooi van het jaar. Rory McIlroy noteerde een schitterende 65 (-7) en gaat met -12 aan de leiding.

Luiten schommelde de hele dag rond de cutline, maar had na een late bogey op de 17de op 18 - ook een par-5 - een eagle nodig. Wat vorige week op de valreep wel lukte gebeurde nu niet voor de Nederlander. De Rotterdammer noteerde wel een goede vijfde birdie op de slothole voor een 71 (-1), maar dat was een slag te veel om te mogen spelen voor een deel van de prijzenpot van 7 miljoen dollar.

Aan zijn spel op de par-3's lag het vrijdag niet: Luiten wist de vier korte holes in birdie af te ronden. Naast deze birdies noteerde hij echter ook vier bogeys op hole 3, 8, 9 en 17. Het gevolg was een gedeeld 69ste plaats voor de nummer 16 in de Race to Dubai. 

McIlroy (-12) vindt zijn vorm

De ronde van de dag kwam op naam van de grote publiekstrekker deze week, namelijk Rory McIlroy. De Noord-Ier liet een 65 (-7) noteren voor een totaal van -12 na 36 holes en gaat alleen aan de leiding. De nummer 8 van de wereld is de hoogst genoteerde speler in het veld en heeft halverwege het vierdaagse toernooi een voorsprong van drie slagen op Sam Horsfield (-9). Tommy Fleetwood speelt ook goed en staat alleen derde met -8.

LeaderboardRace to Dubai. Voorbeschouwing.

Thomas Pieters had een minder rooskleurige dag in London en kan naar huis met +3 (en een gebroken club):

De hoogtepunten van de 65 (-7) van McIlroy:

Challenge Tour

Van de zes aanwezige Nederlanders haalden er vrijdag drie de cut in de D+D REAL Czech Challenge op Golf & Spa Kunětická Hora. Reinier Saxton (-4), Darius van Driel (-2) en Wil Besseling (-1) deden genoeg om de cut (-1) te halen. Jurrian van der Vaart (+2), Lars van Meijel (+3) en Robbie van West (+6) haalden het niet. 

Leaderboard.

lees meer

Aanvulling Team Europa!


Naast de reeds bekend gemaakte spelers van Team Europa, Gianfranco Zola, Andrea Zola, Kenneth Perez en Marc Degryse, wordt het team nu aangevuld met ex-topvoetballers Gabriel Batistuta en Wesley sonck en daarnaast drievoudig KLM Open winnaar Simon Dyson.

Team Europa 

Simon Dyson
Simon Dyson is een Engels golfprofessional. Hij won in zijn carrière vier wedstrijden op de Asian Tour en zes wedstrijden op de European Tour. Drie overwinningen waren op het KLM Open (2006, 2009, 2011). Je kunt dus wel zeggen dat Dyson zich thuis voelt op Nederlandse bodem en hij is dan ook verheugd dat hij weer in Nederland kan komen golfen.


Gianfranco Zola
Gianfranco Zola is een Italiaans voetbalcoach en voormalig topvoetballer. Als speler maakte Zola furore bij onder andere Napoli, Parma en Chelsea. Met Napoli werd hij landskampioen in 1990 en met Chelsea won hij twee keer de FA Cup. Nadat hij in 2005 een punt zette achter zijn spelersloopbaan ging hij zich richten op het trainersvak. De 35-voudig Italiaans International was coach bij West Ham United, Watford, Cagliari en Birmingham City.


Gabriel Batistuta

Gabriel Batistuta is een voormalig Argentijns topvoetballer. Hij speelde 78 interlands voor Argentinië en was topscoorder aller tijden van het Argentijnse elftal met 56 goals tot Messi in 2016 dat record verbrak. Het grootste gedeelte van zijn carrière speelde Batistuta bij Fiorentina, maar hij kwam ook nog uit voor onder andere Boca Juniors, AS Roma en Internazionale.

Andrea Zola
De Italiaan Andrea Zola speelde ooit voor West Ham United is nu een groot golftalent en tevens zoon van voetbalcoach en voormalig topvoetballer Gianfranco Zola, die ook meedoet aan de Legends Golf Trophy. Net als vorig jaar zal hij weer deelnemen aan de Legends Golf Trophy en met onder andere zijn vader de strijd aangaan met Team Europa tegen Team Nederland.

Kenneth Perez
Kenneth Perez is een voormalig Deens voetbalinternational en een bekend gezicht in Nederland. Na zijn profdebuut bij FC Kopenhagen speelde hij vrijwel zijn hele carrière in Nederland bij clubs zoals MVV, AZ, Ajax, PSV en FC Twente. In 2010 werd hij landskampioen met FC Twente. Na zijn actieve voetbalcarrière is Perez vaak als voetbalanalist te bewonderen op tv bij FOX Sports. 

Marc Degryse
Marc Degryse is een Belgisch oud-topvoetballer. Hij speelde maar liefst 63 interlands voor de Rode Duivels waarin hij 23 keer trefzeker was. De aanvaller speelde voor clubs zoals Club Brugge, Anderlecht, Sheffield Wednesday en PSV. Van 2003 t/m 2007 was Degryse technisch directeur bij Club Brugge. Na die periode is hij veel te zien als voetbalanalist op de Belgische tv.  

Wesley Sonck 
Wesley Sonck is een Belgisch oud-topvoetballer die in zijn carrière voor vele Belgische topclubs speelde en in Nederland voor Ajax en in Duitsland voor Borussia Mönchengladbach. De aanvaller kwam 55 keer uit voor het Belgisch nationale elftal waarin hij 24 keer tot scoren kwam. Nadat Sonck twee jaar op rij topscoorder werd van de Belgische competitie vertrok hij in 2003 naar Ajax, waarmee hij meteen landskampioen werd.

lees meer

Putten verdient meer aandacht


Hayo Bensdorp en Rob Mouwen zijn de twee bekendste puttcoaches van Nederland. Ze werk(t)en met een groot aantal bekende spelers en toptalenten. Wat hebben zij te vertellen over the game within the game?

1. Een bekende uitspraak is: Putting is a game within the game. Eens of oneens?

Bensdorp: “Eens. Zoals Ben Hogan ooit zei: golf and putting, they are two different games. One played in the air and the other one on the ground. Putten is een vaardigheid die zowel precisie als accuratesse vergt en nooit en te nimmer power. Het enige wat je nodig hebt, zijn goede ogen, een goede techniek en een constant tempo in je stroke. Klinkt simpel maar is het niet want de puttingstroke is een fijnmotorische beweging.”

Mouwen: “Eens. Putten is qua beweging en timing heel anders dan andere slagen in golf. En bij putten is de green, de grond, heel bepalend voor het resultaat, andere slagen gaan door de lucht, dus ja, putten is zeker een andere materie.”

2. Wat is het grootste misverstand bij de gewone amateurgolfer over putten?

Bensdorp: “Dat het swingpath het belangrijkste is, dus de swingbaan die de putter tijdens de stroke aflegt. Veel belangrijker is om op het moment van raken het clubface van de putter recht te hebben. Ook wordt onderschat hoe belangrijk een goede techniek is om constant goed te putten. Iedereen kan een keer een goede dag hebben, maar om constant goed te putten heb je een heel solide basis nodig.”

Mouwen: “Dat een putter recht naar achter en recht terug moet bewegen. Dit is biomechanisch en natuurkundig niet reëel. Wil je dit wel bereiken, dan moet je een beweging in een beweging gaan maken, daar wordt de stroke natuurlijk niet constanter van.”

3. Een tip graag voor al die mensen die steeds die korte putts van een metertje missen.

Bensdorp: “Waar wil je op mikken en kijk of je daar ook echt op gemikt staat. En maak de focus zo nauwkeurig mogelijk. Het is beter om bijvoorbeeld op één grassprietje te mikken dan op een plekje van twee centimeter.”

Mouwen: “Wees veel secuurder met het oplijnen van je putter en het lichaam. En probeer bewuster te worden van de relatie tussen je clubblad en de hole, is dat streepje op het clubblad wel echt op de hole gericht?”

4. Kan iedereen goed leren putten?

Bensdorp: “Wat is goed? Iedereen kan met betere basisvaardigheden en flink oefenen zijn of haar niveau verbeteren. Zeker met putts van 2,5 meter en korter kun je veel winst boeken.”

Mouwen: “Vergelijk je putten met de golfswing dan kunnen veel amateurs een hoog niveau halen. Putten vraagt minder van je fysiek en meer van je centrale zenuwstelsel. Het niveau van een Tourspeler benaderen is met putten makkelijker dan met de golfswing.”

5. Wat doen amateurs vooral verkeerd met putten?

Bensdorp: “Het putten niet of nauwelijks trainen en toch veel verwachten. En men denkt vaak dat gevoel bij putten belangrijker is dan techniek.”

Mouwen: “De putter te veel op een rechte lijn willen bewegen en te veel focussen op het eindresultaat in plaats van het proces waardoor je in staat bent putts te maken.”

6. Waarom oefent de gemiddelde amateur zo weinig op het putten terwijl het de makkelijkste manier is om je score te verbeten?

Bensdorp: “Dat zit denk ik in de cultuur. Het start bij de golfprofessionals op de clubs, die hebben een voorbeeldfunctie. Zij moeten het putten belangrijker gaan vinden en regelmatig goede lessen aanbieden. Een ander belangrijk gegeven is dat veel golfers niet weten wat ze moeten oefenen, ze doen maar wat op de putting green, dat zie ik ook nog bij betere spelers. In de Academy leren wij mensen niet alleen hoe ze technisch beter moeten putten, maar ook hoe ze dat kunnen trainen. Daardoor beleven mensen veel meer plezier op de putting green en gaan ze ook meer oefenen.”

Mouwen: “Als je een goede swing wilt ontwikkelen, moet je tijd investeren, les nemen en oefenen. Hetzelfde geldt voor een goede puttingstroke. Maar bij het putten ziet men de bal al snel aardig in de richting van de hole rollen. Dus denken veel golfers dat ze best goed kunnen putten. Ik vermoed dat dat een reden is. Amateurs beseffen vaak niet dat putten definitief is. Sla je een bal links de bossen in, kun je nog steeds een par maken met een goede herstelslag. Iedere gemiste putt, hoe kort ook, kost je een slag, herstellen is niet meer mogelijk. Op die manier probeer ik amateurs de waarde van putten beter te laten begrijpen. Vervolgens is het de keuze van de speler om wel of niet aan het putten te werken.”

7. Je hebt Joost Luiten gecoacht (Bensdorp in 2016/2017 en Mouwen van 2011 tot 2016). Wat vind je van het putten van Luiten als je nu naar hem kijkt?

Bensdorp: “Joost heeft enorme stappen gemaakt en is structureel een veel betere putter dan een paar jaar geleden. Wij hebben met Joost vooral aan onze eerste drie fundamentals gewerkt: 1. positie ogen (eyes) 2. balans (balance) 3. mikken (aim). En veel meer structuur aangebracht. De setup is nu heel solide, van daaruit kan hij zich verder ontwikkelen. Het belangrijkste waarin Joost op de greens nog grote stappen kan maken is met zijn ritme en tempo, die zijn wisselvallig. Dat is de reden dat hij soms fantastische dagen op de greens heeft en ook dagen dat hij niets holet.”

Mouwen: “In de periode dat ik met Joost werkte, is hij van rond de honderdste naar de 28ste plaats gestegen op de wereldranglijst, inclusief drie Tourzeges. Zulke prestaties behaal je alleen met goed putten. Wat Joost momenteel mist, is constantheid. Zijn kenmerk is een korte, felle stroke, dat zit in zijn DNA en moet behouden blijven. Waar Joost alert op moet zijn is de overgang van backswing naar downswing, die transitie is soms te fel, dan manipuleert hij zijn clubblad en dat gaat ten koste van richting en snelheid. De transitie moet vloeiend blijven maar onder druk zie je dat soms verdwijnen. Door die transitie te trainen, onder andere met bewegingsvarianten, kan Joost nog beter gaan putten. Bij zijn overwinning in Oman zag de overgang van backswing naar downswing er trouwens heel goed uit.”

8. Noem de drie beste putters van de wereld.

Bensdorp: “Jordan Spieth, Jason Day, Phil Mickelson. Als je kijkt naar de statistiek die wij ook in onze Academy gebruiken, (de afstand in feet die een speler per ronde holet), dan komen deze spelers bovendrijven. Ook die geweldige putters hebben wel eens een dipje maar over een langere periode zijn ze heel sterk en, daar gaat het natuurlijk ook om, ze holen putts op de belangrijke momenten.”

Mouwen: “Om deze vraag goed te beantwoorden moet de vraag specifieker. Gaat het om techniek of scorend vermogen? Met andere woorden, wat bepaalt goed putten? Uitvoering is veel doorslaggevender dan techniek! Zo vind ik Jordan Spieth een matige techniek hebben maar is hij één van de beste uitvoerders! Spieth excelleert op de momenten dat het erom gaat, gaat beter putten als de druk groter wordt. Dat heeft hij te danken aan de manier waarop hij gecoacht is binnen de trainingsleer. Voor Tiger geldt hetzelfde, al vind ik zijn techniek een stuk beter dan die van Spieth. Over de laatste vijftien jaar gemeten is Luke Donald statistisch trouwens de beste.”

9. Putter fitten, ja of nee?

Bensdorp: “Ja, het is het allerbelangrijkste als je beter wilt leren putten. Onze eerste sessie beginnen wij altijd met fitten.”

Mouwen: “Zeker! Een gefitte putter helpt je bij het oplijnen, werkt mee in je stroke en zorgt voor een beter balcontact. Als mensen het putten serieus nemen, moeten ze Hayo of mij beslist eens opzoeken om de putter goed te laten fitten. Dan ben je zeker dat de putter jou helpt.”

10. Wat is je grootste ergernis als puttcoach?

Bensdorp: “Dat putten nog steeds niet serieus genoeg genomen wordt. Bij de aankoop van een nieuwe driver moet alles kloppen, wordt de Trackman erbij gehaald om alles te testen. Putters kiezen mensen vaak omdat ze ’m er mooi uit vinden zien of omdat-ie wel lekker voelt bij die eerste paar puttjes. Zelfs op de European Tour zie ik dat soms gebeuren, amateuristisch en als je veel van putten weet eerlijk gezegd ook onbegrijpelijk.”

Mouwen: “Een ergernis heb ik niet, wel verbaas ik me vaak over de hoge verwachtingen van amateurs bij het putten. Op het allerhoogste niveau wordt ongeveer vijftig procent van alle putts van 2,5 meter gemaakt. Hoeveel van die putts denk je te gaan holen als je niet of nauwelijks oefent? Een iets reëler beeld van het putten bij de gemiddelde amateur zou geen kwaad kunnen.”


Dit is een verkorte versie van het artikel dat is verschenen in GOLF.NL 3-2018. Klik hier om de pdf te bekijken.

Putt-instructie: Rob Mouwen vertelt in deze video hoe je een korte putt niet meer op rechts hoeft te missen.

lees meer

Luiten 74ste na ronde 73


Joost Luiten is het BMW PGA Championship begonnen met een ronde in 73 slagen (+1). Hij is na 18 holes gedeeld 73ste. Lucas Bjerregaard gaat aan de leiding.

In de eerste ronde op de West Course van Wentworth Club bij Londen maakte Joost Luiten vier birdies en vijf bogeys voor een ronde 73. Dat is goed voor de gedeeld 74ste plaats in het veld van 150 spelers.

'Ik speelde niet slecht maar wist mezelf te weinig belonen op de greens en bij vier afslagen die de fairway misten moest ik uitchippen', zei Luiten over zijn eerste ronde. 'Op hole 7 moest ik opzij slaan nadat de bal de waterhindernis in stuiterde. Op 8 sloeg ik een slechte hybride van de tee naar rechts achter een boom. Op 13, na een afslag met de een driver, was de bal plugged net buiten de bunker. Ik kreeg een free drop maar ik kon nog steeds niets vanwege de steile heuvel en omdat ik geen normale stand kon innemen. Op 16 sloeg ik wederom een slechte hybride - naar links onder de bomen - en moest ik weer uitchippen.'

Vanaf de afslag op 16 moest Luiten rustig aan doen: 'Bij dat teeshot op 16 schoot het ook nog in mijn onderrug dus de laatste drie holes waren lang. De eagleputt op de par-5 18de van 6 meter bleef op de rand liggen maar de birdie was lekker. Ik maakte ook birdie op 4 (par 5), 11 (par 4) en 12 (par 5). De birdies op 4 was een tap-in en op 12 ook! Op 11 had ik 1,5 meter over voor birdie, na een ijzer-9. Dat was ook gelijk de langste put die ik holede vandaag dus dan wordt het lastig om te scoren. Nu naar de fysio en hopelijk is de rug morgen weer beter en valt het mee.'

De leiders

Lucas Bjerregaard kwam laat op de dag binnen met 65 slagen (-7) en de 28-jarige Deen is daarmee de leider na dag één van het vlaggenschiptoernooi van de European Tour. Het prijzengeld bedraagt deze week 7 miljoen dollar.

Dean Burmester en Darren Fichardt uit Zuid-Afrika zijn tweede met 66 slagen. Rory McIlroy en Matthew Fitzpatrick zijn na een ronde 67 (-5) gedeeld vierde. Ian Poulter is na een ronde 74 te vinden op de 93ste plaats.

LeaderboardRace to Dubai. Voorbeschouwing.

Challenge Tour

Reinier Saxton, Robbie van West, Lars van Meijel, Jurrian van der Vaart, Darius van Driel en Wil Besseling doen mee aan de D+D REAL Czech Challenge op Golf & Spa Kunětická Hora. Besseling is na dag 1 de beste Nederlander; met -2 is hij gedeeld 29ste.

Leaderboard.

lees meer

30 jaar Golfclub Grevelingenhout


Actueel nieuws over banen en clubs.

30 jaar Golfclub Grevelingenhout

Golfclub Grevelingenhout in Bruinisse viert het 30-jarige bestaan. De golfbaan werd in 1988 aangelegd als onderdeel van het plan Park Grevelingenhout. 

Het hele jubileumjaar wordt het lustrum met allerlei wedstrijden en aanbiedingen gevierd. Op 16 juni wordt de aftrap gegeven met Golf4life, een golfconcept van KWF Kankerbestrijding. Drie jonge fanatieke spelers van Grevelingenhout - Bas Post, Max Meuwsen en Job Jan Simmelink - spelen van zonsopgang tot zonsondergang zoveel mogelijk holes. Zij gaan deze uitdaging aan om aandacht te vragen en zo veel mogelijk geld op te halen voor de financiering van kankeronderzoek. De opbrengsten van andere wedstrijden zijn bestemd voor Make-A-Wish. 

Voor het lustrum is een speciale krant ontworpen die hier is te lezen.

Open dagen op Heidegolf Ullerberg

De unieke heidebaan op Landgoed De Ullerberg, die op een paar honderd meter van de net geopende  omkeerbare golfbaan The Links Valley ligt, houdt dit jaar vier open dagen: op 22 juni, 1 juli, 23 september en 14 oktober. Het privélandgoed is gelegen in de Leuvenumse Bossen van de Veluwe. De heidebaan (de fairways zijn kort geschoren heide, de greens zijn gras) is in 1923 aangelegd naar een ontwerp van Gerry del Court van Krimpen. Golf op heide was in die tijd vrij normaal, nu zijn er bijna geen heidebanen meer. De open dagen hebben het volgende programma:

13 uur - ontvangst met koffie/thee en Veluws krentenbrood
13:45 uur - start shotgun 9-holes wedstrijd
17 uur - prijsuitreiking met glaasje en hapje in het Golfhuisje
18 uur - einde

Voor wie wil deelnemen aan het programma is de prijs 50 euro per persoon, inclusief drankje en hapje. Aanmelden kan via golf@ullerberg.nl. Website: ullerberg.nl.

GC Duurwold wordt Groningse GC Duurswold

Golfclub Duurswold heet vanaf nu Groningse Golfclub Duurswold. De vereniging die speelt op een 9-holes baan in Steendam legt de naamsverandering als volgt uit:

'In zeven jaar tijd hebben wij als Golfclub Duurswold in de regio een goede naam opgebouwd. Wij staan bekend als een gezellige, laagdrempelige en gemoedelijke club. Onze golfbaan staat te boek als uitdagend en groen. Een plek waar deze elementen zo in harmonie met elkaar samen komen is uniek in Nederland. Dit zijn de kernwaarden van onze club en ons product. Om dit voor de toekomst te waarborgen en meer kracht bij te zetten hebben we gemeend iets aan onze naam toe te voegen. Met de toevoeging Groningse versterken wij onze ‘nuchtere’ identiteit en zijn wij nog beter in staat om met de juiste instrumenten onze doelgroepen te bereiken.' 

Informatie: golfclubduurswold.nl.

Dutch Junior Open

Golfclub Toxandria in Molenschot is deze zomer voor de 34ste keer gastheer van het Dutch Junior Open. Ook dit jaar is Zwitserleven de hoofdsponsor van het jeugdtoernooi. Er doen veelbelovende jonge golftalenten tot 21 jaar mee uit meer dan 20 verschillende landen. Voor de winnaar van het Zwitserleven Dutch Junior Open 2018 bij de jongens ligt een wildcard klaar voor het KLM Open 2018 en bij de meisjes een wildcard voor het South African Women's Open. Meer informatie: junioropen.nl.

De Batouwe werkt samen met Company GC

De Batouwe gaat een samenwerking aan met The Company Golf Club. 'We hebben een prachtige golfbaan midden in de Betuwe en zijn op zoek naar golfers die vanuit de drukke randstad binnen 45 minuten in alle rust hun golfrondjes willen spelen', zegt Gerrit van Solkema, de manager van Golfcentrum De Batouwe, waar golfers terecht kunnen op 27 holes. The Company Golf Club, die onder meer een businesstour organiseert, heeft nu elf partnerbanen. Meer informatie: thecompanygolfclub.com.

Wedstrijd voor goede doel op Hilversumsche

De Hilversumsche Golf Club is één van veel clubs die de baan een dag per jaar gratis beschikbaar stellen voor een goed doel. Dit jaar (op maandag 14 mei) werd de baan beschikbaar gesteld aan de Stichting René Kids Centre in Namibië. Na een wedstrijd was er een veiling voor het kindertehuis die in combinatie met de verkoop van flights € 60.000 opbracht.

Onderzoek golfbaan op Schiermonnikoog

De nieuwe coalitie op Schiermonnikoog ziet wel iets in een golfbaan van negen holes om het toerisme op peil te houden. Met Natuurmonumenten wil de coalitie nieuwe recreatieve mogelijkheden onderzoeken waaronder een golfbaan en een mountainbikeroute in de natuurgebieden. Het eiland is voor een groot deel afhankelijk van het toerisme. De coalitie wil seizoensverbreding omdat het eiland in het hoogseizoen al vol is. ''We willen dat toeristen langer blijven op het eiland. Een golfbaan zou daarvoor kunnen zorgen', zegt een wethouder op de website van RTV Noord.

Volgens Natuurmonumenten laat het huidige beheer- en inrichtingsplan het idee niet toe, meldt Leeuwarder Courant. Natuurmonumenten is ook niet enthousiast: 'Natuurlijk is de toeristische toekomst van het eiland belangrijk, maar juist de rust en ruimte maken het uniek', zegt een woordvoerster in de krant. 

Golfbon op Het Rijk

Sinds 1 mei is de Nationale Golfbon ook te verzilveren op alle golfbanen van Het Rijk. De bon is op de vier golfbanen van Het Rijk te verzilveren voor een greenfee, een aankoop in een van de uitgebreide golfshops of te gebruiken voor golflessen. Meer informatie: golfbon.nl.

NK Fastest Hole

Op zondag 27 mei is Golf- & Countryclub Liemeer organisator en gastheer van het eerste NK Fastest Hole in Golf in Nederland. Deze challenges zijn de afgelopen jaren door de European Tour georganiseerd (video onder) en Liemeer heeft besloten om een NK te organiseren op de 'Experience Day' van de club.

Deelname met een team en toegang voor toeschouwers is gratis. Een team bestaat uit vier personen (1 doet de afslag op hole 9 van de Bovenlandenbaan, 1 staat op de fairway, 1 staat rond de green en 1 staat op de green). De kwalificatie wordt gehouden op 27 mei 2018 tussen 11 en 15 uur. De beste tien teams strijden in de finale vanaf 16 uur om de hoofdprijzen.

Informatie en inschrijven: fastestholeingolf.nl. Er zijn diverse mooie prijzen te winnen, beschikbaar gesteld door onder meer Menken Maritiem en Golf Diva.


De Experience Day van Liemeer is bedoeld voor beginnende en ervaren golfers, zowel jong als oud. Bezoekers kunnen gratis deelnemen aan clinics, genieten van verschillende proeverijen, profiteren van leuke winacties en mooie aanbiedingen. De toegang is gratis. Meer informatie: golfisleuk.nl.

Mentale training op Hooge Rotterdamsche

Op Golfbaan De Hooge Rotterdamsche wordt op dinsdag 5 juni van 14.30 tot 17.30 uur een Core Mental Golf Training gehouden. In deze trainingen krijgen golfers tips hoe ze kunnen omgaan met 'discomfort': hoe je kunt spelen zonder dat je omgeving invloed heeft op je spel. 

De training wordt gegeven door Richard van der Linde, fulltime core mental trainer in samenwerking met voormalig topamateur Bianca Dekker. Informatie: corementaltraining.nl/golf.

Women's Golf Day op Sluispolder

Op dinsdag 5 juni is het Women’s Golf Day. Op die dag gaan meer dan 30.000 vrouwen golfen op ruim 700 golflocaties in 46 landen. Golfbaan Sluispolder in Alkmaar is een Nederlandse golflocatie die deel uit maakt van het internationale evenement.

De golfdag in samenwerking met golfvrouw.nl heeft een sportief en een sociaal gedeelte. De dag op Sluispolder begint met een 9-holes wedstrijd voor golfers en een clinic voor niet-golfers en beginners. Bij terugkomst is er een 'High Tea/High Wine'. Meer informatie: sluispolder.nl.

Opening hole 17 op Kleiburg

Golfbaan Kleiburg is de afgelopen zes jaar grondig gerenoveerd. Op zaterdag 9 juni 2018 wordt dit gevierd met een officiële opening van de vernieuwde hole 17. De openingshandeling wordt verricht door burgemeester Gregor Rensen. Aansluitend spelen Robert Jan Derksen en clubleden Leo Splinter en Rosanne Boere als eersten de nieuwe hole 17. 

Golfbaan Weesp weer open

Golfcentrum Weesp ging vorig jaar failliet. Het complex heeft nieuwe eigenaars en is weer geopend onder de naam Golfbaan Weesp. De baan en club (Golfvereniging Weesp) houden op 6 mei een open dag. 

De 9-holes baan bestaat uit par-3 holes en een par 4 van 237 meter. De oefenfaciliteiten en de holes zijn door de nieuwe eigenaars opgeknapt en de baan is qualifying. Later dit seizoen volgen er meer kleine renovatiewerkzaamheden. De brasserie op de baan is sinds half april weer geopend.

Op zaterdag 2 juni 2018 wordt de golfbaan officieel heropend. Tot en met 31 mei kunnen greenfeespelers met korting spelen:

 • 9 holes: 10 euro (normaal 15 euro)
 • dagkaart: 20 euro (normaal 25 euro)

Meer informatie: golfweesp.nl. Lees meer over de open dag op golfverenigingweesp.nl.



Tips voor deze rubriek? Mail redactie@golf.nl. Lees ook de banen & clubs nieuwsblog van april 2018.

Meer nieuws over banen en clubs.

lees meer

Speel een provisionele bal


Mei is de maand van Ready Golf. Deel vier van een vierdelige serie tips & tricks om een prettig speltempo te bevorderen.

De snelheid van het spel op een baan of in een wedstrijd is soms zo traag dat golfers daardoor het plezier in de sport dreigen te verliezen. 9-Holes ronden die daardoor drie uur duren terwijl het ook in twee uur kan. Om die reden hoor je steeds meer de term Ready Golf vallen. Het doel? Simpel, een prettig speltempo bevorderen en slow play bestrijden. 

Ready Golf betekent dat je speelt zodra het kan mits het veilig is - ook al is het nog niet jouw beurt. Deze week geven we weer 4x4 Ready Golf tips. Lees ze, deel ze en voer ze uit natuurlijk.

13 Tassen slim wegzetten

Als je naar de green loopt, zet je tas dan meteen op de weg richting de afslag van de volgende hole. Soms zie je de volgende afslag al liggen of er staat een bordje dat de richting aangeeft. 

14 Voorbereiding op een slag

Terwijl je naar je bal toe loopt of terwijl anderen in je flight aan het spelen of voorbereiden zijn, kan je al veel informatie inwinnen die belangrijk is voor je volgende slag. Waar komt de wind vandaan, wat is de afstand die je wilt overbruggen, hoe loopt de hole, waar liggen de hindernissen? Op deze manier ben je klaar om je bal te slaan als je aan de beurt bent.

15 Afwisseling van spelvormen

Een van de mooie aspecten van golf is dat er verschillende spelvormen zijn. Het maakt de sport niet alleen divers maar het kan ook helpen bij de spelsnelheid. Strokeplay is een van de langzaamste spelvormen aangezien iedereen elke hole moet uitspelen. Stableford spelen gaat sneller; de spelers moeten de bal oppakken als ze geen punten meer kunnen halen. Hetzelfde geldt voor bogey- en par-wedstrijden en foursomes. En matchplay gaat ook snel omdat tegenstanders slagen aan elkaar kunnen geven. 

16 Kijk mee als anderen slaan

Als je een rondje speelt, kijk dan altijd mee als een ander slaat. Bij een scheve slag vind je dan veel eerder de bal. Ga bij een rechtshandige speler bij voorkeur rechts naast de speler staan. Je staat dan veilig en kunt de bal goed volgen.

Klik hier voor alle 16 tips.

Meer over Ready Golf

Ready Golf is een initiatief van de R&A om langzaam spel te bestrijden. Het is bedoeld voor sneller spel in strokeplay of stableford. (In matchplay kan het spel ook vaak sneller gespeeld worden dan dat nu gebeurt maar in matchplay is het belangrijk dat je niet voor je beurt speelt.) 

De R&A en nationale golfbonden promoten Ready Golf omdat uit onderzoek blijkt dat golfers meer van de sport zouden genieten als het minder tijd kost om te spelen. Veel recreatiegolfers spelen al Ready Golf maar het geldt niet voor iedere golfer en de langzame spelers houden de spelers met een normaal tempo op.

De NGF heeft Ready Golf in 2017 succesvol geïntroduceerd in nationale wedstrijden en voert in 2018 een campagne om het op banen en clubs in te voeren. Ready Golf bestaat enerzijds uit tips voor golfers (die adviezen zul je de komende weken op GOLF.NL vinden) en anderzijds uit maatregelen die clubs kunnen nemen. Een vereniging kan namelijk met verschillende aanpassingen het speltempo bevorderen, bijvoorbeeld door een goede bewegwijzering of door de hoogte van de rough in toom te houden. Informatie voor clubs is te vinden op het NGF-informatieplein maar banen en verenigingen kunnen ook inlichtingen winnen bij Christine Saxton van de NGF.

Wat vind jij van Ready Golf? Mail redactie@golf.nl of reageer op Twitter of Facebook. #readygolf

lees meer

Alles op scherp met Bollé


Dat je je goed moet insmeren als de zon schijnt is logisch, maar heb je weleens gedacht aan een goede zonnebril voor op de golfbaan?

Ryder Cup-partner Bollé heeft een aantal speciale golfzonnebrillen ontwikkeld voor veilig en goed zicht op de fairway. Het Franse 130 jaar oude merk, dat bekend werd met veiligheidsbrillen, wordt gedragen door spelers als John Daly en Gregory Bourdy. 

De glazen zijn speciaal ontwikkeld voor golf. Hoe dat zit? De blauwe gepolariseerde glazen (die UV-licht voor honderd procent tegenhouden) zorgen ervoor dat de reflectie van het zonlicht geabsorbeerd wordt. Eventueel hinderend weerkaatsend zonlicht (in het Engels glare genoemd) wordt tegengehouden, en dat is veel rustiger voor je ogen, bijvoorbeeld tijdens het lezen van een green. Knijpen met je ogen is dus verleden tijd.

Rubberen kussentjes bij de neus en de uiteinden van de poten zorgen voor een fijne pasvorm en extra stabiliteit (bijvoorbeeld als je over de bal gebogen staat bij het putten). Dankzij een speciale coating zijn de V3-glazen waterafstotend en worden ze niet snel vet. 

Productinformatie

Prijs: Bollé Bolt Ryder Cup: € 149,- (links op afbeelding boven dit bericht)
Bollé Slate: € 99,- 

Meer weten? bolle.com

lees meer

Meekers en Antonisse de beste in NK t/m 21


Romy Meekers bij de meisjes en Dario Antonisse bij de jongens waren maandag de winnaars van het Nationaal Strokeplay Kampioenschap t/m 21 jaar. Bekijk de video reportage van GOLF.NL van de laatste dag op de Noord-Nederlandse Golf & Country Club.

Bij de meisjes viel de beslissing pas op de 72ste hole en bij de jongens was er zelfs een play-off nodig om de winnaar te bepalen. Bekijk de videoreportage van de spannende laatste dag in Glimmen. 

Leaderboard jongens 

Leaderboard meisjes


 


lees meer

Wie speelt waar? Week 21


Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

24 - 27 European Tour, BMW PGA Championship, Wentworth Club, West Course, Virginia Waters, Engeland. Prijzengeld: $ 7.000.000 Leaderboard

24 - 27 PGA Tour, Fort Worth Invitational, Colonial CC,  Fort Worth, Texas. Prijzengeld: $ 7.100.000 Leaderboard

24 - 27 Challenge Tour, D+D REAL Czech Challenge, Golf & Spa Kunětická Hora, Drítec, Tsjechië. Prijzengeld:  € 185.000 Leaderboard

24 - 26 Alps Tour, Gösser Open, GC Erzherzog Johann, Maria Lankowitz, Oostenrijk. Prijzengeld:  € 42.500 Leaderboard

26 - 27 Amateurs, Finaleweekend NGF-Hoofdklasse competitie, De Lage Vuursche, Den Dolder. Leaderboard heren. Leaderboard dames. 

25 - 27 Amateurs, Frans Amateurkampioenschap - Coupe Murat, Chantilly GC, Vineuil-Saint-Firmin, Frankrijk. Leaderboard.

24 – 27 European Tour, BMW PGA Championship, Wentworth Club, West Course, Virginia Waters, Engeland. Prijzengeld: $ 7.000.000

Joost Luiten hoopt zich te kwalificeren voor de Ryder Cup eind september op Le Golf National. Als de beste golfer van Nederland een serieuze kans wil maken, dan moet hij de komende weken en maanden iets bijzonders laten zien in de grote toernooien. Bijvoorbeeld deze week op de Wentworth Club in het BMW PGA Championship. De grote vraag: hoe is het gesteld met het vertrouwen op de greens na de ellende van afgelopen week in de Belgian Knockout? Luiten kreeg er op de hobbelige greens van Rinkven geen putt in en brak na de laatste hole uit frustratie zijn putter. Welke putter er in de tas gaat donderdag als Luiten afslaat kunnen we nog niet met zekerheid zeggen, dat de greens van de West Course een stuk beter zullen rollen dan die van Rinkven wel.

Sub-air greens

De greens van de West Course waren een toptoernooi als het BMW PGA een periode lang onwaardig want gewoon slecht. Maar twee jaar terug ging de baan flink op de schop en werden de greens volledig of deels vernieuwd. Onder de greens werd een sub-air systeem (net als op Augusta National) aangebracht waarmee desgewenst water kan worden weggezogen of lucht in de greens kan worden geblazen. Voor wie sub-air ook wel ziet zitten onder de greens van zijn of haar club, de kosten op Wentworth waren vijf miljoen pond. Maar dan heb je ook wat. De West Course van de Wentworth Club is een klassieker, in 1926 ontworpen door de befaamde golfbaanarchitect Harry Colt. Opvallend: de baan eindigt met twee par-5 holes waar dus veel mogelijk is.

Affiche

Het BMW PGA Championhip is wat zo mooi heet ‘het vlaggenschiptoernooi’ van de European Tour. Daar hoort natuurlijk een fraai deelnemersveld bij. De leiding van de Tour die kantoor houdt op Wentworth zal niet blij zijn met de afwezigheid van Europese toppers als Sergio Garcia, Justin Rose, Henrik Stenson en Jon Rahm. Een beetje pijnlijk, Rose en Rahm spelen deze week wel op de PGA Tour in Texas (zie onder). Gelukkig kan er op de affiches wel gepronkt worden met aansprekende spelers als Rory McIlroy, Tommy Fleetwood,  Alex Noren (titelverdediger), Tyrrell Hatton en Paul Casey. Het BMW PGA Championship is het eerste van de acht Rolex Series toernooien dit jaar met een minimum prijzengeld van zeven miljoen dollar. Het Italiaans Open van volgende week is ook een Rolex Series toernooi.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 11:00 – 19:00  za en zo 13:30 - 18:30

Leaderboard

24 – 27 PGA Tour, Fort Worth Invitational, Colonial CC,  Fort Worth, Texas. Prijzengeld: $ 7.100.000

Vorig jaar heette dit toernooi nog de Dean & Deluca Invitational, maar Dean en Deluca zijn afgehaakt als sponsor en nu is er een veel mooiere en traditionelere naam: Forth Worth Invitational. Volgend jaar gaat het toernooi weer een andere naam krijgen want Charles Schwab, een financiële partij, wordt dan titelsponsor. Zeg je Forth Worth dan zeg je als golfer ook meteen Ben Hogan. De winnaar van negen majors won vijf keer op de Colonial Country Club in Fort Worth, de stad in Texas waar hij in 1997 overleed. Colonial Country Club is deze week voor de 73ste keer gastheer van het toernooi, alleen Augusta National huisvest langer onafgebroken een toernooi van de PGA Tour. 

Putten Spieth

Jordan Spieth, woonachtig in het vijftig kilometer van Forth Worth gelegen Dallas, is natuurlijk de favoriet bij de Texanen. Spieth won het toernooi in 2016 en in 2015 werd hij tweede. Colonial is een van zijn favoriete banen, maar om zondag te winnen moet hij putts gaan holen want zijn reputatie als een van de beste putters van de wereld loopt de laatste tijd flinke deuken op nu Spieth korte putts op pijnlijke wijze blijft missen. En een excuus van hobbelige greens kan Spieth niet gebruiken…

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 22:00 – 01:00 za en zo 19:00 - 24:00

Leaderboard

24 – 27 Challenge Tour, D+D REAL Czech Challenge, Golf & Spa Kunětická Hora, Drítec, Tsjechië. Prijzengeld:  € 185.000

Afgelopen week was geen gelukkige voor de Nederlanders op de Challenge Tour. Alleen Wil Besseling verdiende wat euro’s: 630 om precies te zijn. Hopelijk wordt deze week in Tsjechië een stuk lucratiever voor de zes landgenoten die aan de start verschijnen: Reinier Saxton, Robbie van West, Lars van Meijel, Jurrian van der Vaart, Darius van Driel en Wil Besseling.

Leaderboard

Anne van Dam: U.S. Womens’ Open

Anne van Dam speelt deze week niet op de Symetra Tour, het circuit in de VS onder de LPGA Tour. De 22-jarige Arnhemse bereidt zich voor op het U.S. Women’s Open dat 31 mei begint op Shoal Creek GC in Alabama.

24 – 26 Alps Tour, Gösser Open, GC Erzherzog Johann, Maria Lankowitz, Oostenrijk. Prijzengeld:  € 42.500

Na een pauze van anderhalve maand gaat de Alps Tour weer verder. In Oostenrijk komen Davey Porsius, Lars Keunen, Rowin Caron en Ruben van Uden aan de start. Het eerstvolgende toernooi van de Progolf Tour begint op 30 mei.

Leaderboard

26 - 27 Amateurs, Finaleweekend NGF-Hoofdklasse competitie, De Lage Vuursche, Den Dolder. 

De ontknoping van de dit jaar vooral bij de mannen spectaculair verlopen hoofdklasse van de NGF Competitie. Op De Lage Vuursche in Den Dolder worden zaterdag de kruisfinales gespeeld en zondag de grote finale. Bij de mannen speelt Broekpolder tegen Noordwijk en neemt titelverdediger Houtrak het op tegen de Noord-Nederlandse. Bij de vrouwen speelt de Haagsche tegen Noordwijk en titelverdediger De Pan moet de Eindhovensche proberen te verslaan. Gegarandeerd mooi en spannend golf, de toegang is natuurlijk gratis dus zeker de moeite waard om het weekend naar De Lage Vuursche te gaan. 

Uitslagen mannen

Uitslagen vrouwen

25 - 27 Amateurs, Frans Amateurkampioenschap - Coupe Murat, Chantilly GC, Vineuil-Saint-Firmin, Frankrijk. 

Leaderboard

lees meer

Meekers en Antonisse winnen NK t/m 21


Romy Meekers bij de meisjes en Dario Antonisse bij de jongens zijn de winnaars geworden van de Trompbeker, het Nationaal Strokeplay Kampioenschap t/m 21 jaar gespeeld op de Noord-Nederlandse Golf & Country Club.

Bij de meisjes draaide het in de laatste ronde uit op een meeslepend duel tussen Zhen Bontan en Romy Meekers, clubgenoten van De Pan. Met nog twee holes te gaan op de Noord-Nederlandse in Glimmen stonden de twee gelijk aan de leiding op +6. Bontan maakte op 17 knap birdie tegen de par van Meekers. Op hole 18 volgde een dramatische ontknoping. Bontan, die voor de tiende en laatste keer het NK t/m 21 kon spelen, ging in de fout en maakte een dubbel-bogey. Meekers had genoeg aan een par voor de winst maar ze wist knap birdie te maken op de slothole. Mayka Hoogeboom van de Noordwijkse eindigde op vier slagen van Meekers als derde. 

Play-off jongens

Bij de jongens was het minstens zo spannend. Na 72 holes op de Noord Nederlandse stonden Bob Geurts (Hoge Kleij) en Dario Antonisse (Haagsche) gelijk met -2, play-off dus. In die verlenging trok Antonisse aan het langste eind door op de tweede extra hole een putt van anderhalve meter voor birdie te maken. Derde werd Stan Kraai (Eindhovensche) op vijf slagen van Geurts en Antonisse. Kiet van der Weele, leider na twee ronden, kende een teleurstellende slotdag. In de derde ronde kwam hij tot 74 slagen, maar in de slotronde ging het helemaal mis bij de speler van de Rosendaelsche: 80 slagen en een vierde plaats in het eindklassement.     

Leaderboard jongens 

Leaderboard meisjes

Klik hier voor de videoreportage van de laatste dag.

 


lees meer

Luiten 80ste op wereldranglijst


Joost Luiten is na de Belgian Knockout nummer 80 op de wereldranglijst. Winnaars Adrian Otaegui (Belgian Knockout) en Aaron Wise (AT&T Byron Nelson) deden goede zaken.

PGA Tour

De pas 21-jarige Aaron Wise won zondag het AT&T Byron Nelson. Marc Leishman eindigde als tweede achter de PGA Tour rookie. Op de wereldranglijst steeg Wise 30 plaatsen: van 96 naar nummer 66. Justin Thomas is nog steeds de nummer 1 in de mondiale rangschikking.  

De enige wijziging in de top 10 is Paul Casey die Tommy Fleetwood aflost op plaats 10. Fleetwood zakt zelf naar plaats 12 (Brooks Koepka staat 11de). 

Hoogtepunten dag 4 AT&T Byron Nelson:

European Tour en Challenge Tour

Joost Luiten haalde als enige Nederlander de cut in de Belgian Knockout maar werd uitgeschakeld in de eerste matchplay-ronde op zaterdag (lees hier meer). De Nederlander was nummer 76 van de wereld en staat nu op de 80ste plaats. Luiten staat op de wereldranglijst vlakbij Tiger Woods, die vorige week nummer 80 was, maar nu 82ste staat. Woods heeft aangekondigd dat hij op 31 mei weer speelt, in het Memorial Tournament van de PGA Tour. Luiten doet komende week mee aan het BMW PGA Championship op Wentworth. Klik hier voor meer over de zege van Adrian Otaegui - die nu 77ste staat op de wereldranglijst - op Rinkven International.

Wil Besseling haalde als enige Nederlander de cut in het Andalucía Costa del Sol Match Play 9, een toernooi van de Challenge Tour zoals de Belgian Knockout (eerst 36 holes strokeplay en dan 9-holes matchplay-ronden). Besseling werd in de eerste matchplay-partij op zaterdag uitgeschakeld. Jurrian van der Vaart, Lars van Meijel en Darius van Driel haalden het weekend niet.

De Nederlanders in de top 1000 van de wereldranglijst

 • 80 (76) Joost Luiten 
 • 484 (476) Daan Huizing 
 • 493 (485) Johannes Veerman
 • 653 (641) Robbie van West 
 • 675 (660) Wil Besseling
 • 855 (845) Lars van Meijel
 • 890 (875) Reinier Saxton
 • 1003 (977) Jurrian van der Vaart
 • 1017 (1000) Dylan Boshart

België in de top 1000

 • 65 (60) Thomas Pieters 
 • 150 (161) Nicolas Colsaerts 
 • 233 (227) Thomas Detry 
 • 636 (617) Christopher Mivis 

Ryder Cup

De kwalificatie voor het Europese Ryder Cup-team is in september 2017 begonnen en eindigt kort voor de Ryder Cup op Le Golf National (28-30 september). Acht spelers plaatsen zich rechtstreeks via de European Points List en de World Points List; vier spelers krijgen een wildcard. Luiten was vorige week 14de op de Europese puntenlijst en is nu 13de. Op de wereldpuntenlijst blijft de Nederlander 17de.

De kwalificatieperiode voor het Amerikaanse team is begin 2017 begonnen en eindigt op 12 augustus. Acht spelers plaatsen zich rechtstreeks via een puntenranglijst en vier krijgen een wildcard. 

Vrouwen

Anne van Dam speelde afgelopen week een toernooi van de Symetra Tour in Amerika: de Symetra Classic. Ze werd gedeeld 37ste (lees hier meer). Op de jaarranglijst van de Amerikaanse eerste divisie bezet de Nederlandse nu de 56ste plaats. Van Dam is in de world rankings vier plaatsen gezakt.

 • 143 (139) Anne van Dam

De beste drie Belgische speelsters:

 • 207 (203) Laura Gonzalez Escallon
 • 484 (485) Chloe Leurquin
 • 588 (584) Manon De Roey

De beste Nederlandse amateurs

Peter Melching (nummer 735 op de wereldranglijst) speelde afgelopen week in het Iers Amateur op Royal County Down GC en haalde de cut maar de Nederlandse amateur eindigde in de achterhoede, op de gedeelde 48ste plaats.

 • 219 (215) Philip Bootsma
 • 270 (270) Pierre Verlaar
 • 271 (271) Koen Kouwenaar
 • 297 (297) Vince van Veen
 • 19 (19) Dewi Weber
 • 113 (121) Romy Meekers
 • 126 (125) Zhen Bontan

Collin Morikawa uit de VS is de beste bij de mannen. Lilia Kha-Tu Vu uit de VS is de beste vrouwelijke amateur.

Links

Wereldranglijst mannen.
Wereldranglijst vrouwen.
European Tour Race to Dubai.
Challenge Tour Rankings.
Ryder Cup Rankings.
PGA Tour FedEx Cup Standings.
World Amateur Golf Ranking.
Hoe werkt de wereldranglijst?

lees meer

Blij de golfbaan af


Als beginner kan het soms best lastig zijn om van een golfronde te genieten. Afzwaaiers, airshots en mislukte chips maken het er vaak niet leuker op. Maak het je daarom niet moeilijker dan het al is en speel oefenronden met eigen, eenvoudigere regels en golf slim met meer kans op succes.

Natuurlijk, als je de baan in gaat voor een qualifying ronde moet je je aan de golfregels houden. Maar als je je ronde niet officieel registreert, hoef je echt niet zo strikt te zijn. Zolang je je maar houdt aan de etiquette (tempo, veiligheid, geen schade aan de baan), mag er veel. Als je niet alleen een ronde speelt, is het wel handig om met je flightgenoten vooraf af te spreken dat jullie een oefenronde spelen zodat jij en je medespelers met dezelfde intentie de baan in gaan.

Echt golf

Een oefenronde spelen is goed voor je golfspel. Dat zal geen golfprofessional ontkennen. Sterker nog, de meeste zullen je stimuleren om af en toe de 'qualifying regels' te laten voor wat ze zijn om zo makkelijker vertrouwd te raken met het golfspel. Alleen maar swings oefenen op de drivingrange en putts op de oefengreen brengt je wel verder, maar echt golfen leer je in de baan. Hoe ga je de hole spelen? Hoe speel je de green aan? Welke club kies je? Hoe schat je de afstanden in? Hoe red je je uit moeilijke situaties? Allemaal belangrijke aspecten van golf die je ook moet leren en dat lukt een stuk efficiënter in een oefenronde waarin je een en ander kunt uitproberen.

Blij in de baan

Daarnaast is het allerbelangrijkste dat je met plezier golft en vertrouwen krijgt, zeker ook door het beleven van succesjes. Maak het dus vooral niet moeilijker dan het al is. Wil je met plezier en ontspannen oefenen en blij de laatste hole afkomen? Volg dan deze tips voor happy golf!

 • Spreek af dat je met mulligans speelt. Dit betekent dat je opnieuw mag slaan. Dit kan bij elke eerste afslag of bij een slag naar keuze op de negen of achttien holes (of alles daartussenin).
 • Als je nog moeite hebt om (ver) vanaf de fairway te slaan, tee de bal op.
 • Ben je in de rough of bunker terechtgekomen en wil je voorkomen dat je er eindeloos over doet om weer op de fairway te liggen, pak de bal op en leg ‘m op een mooie plek. Het oefenen van slagen vanuit de bunker of rough komt een andere keer wel weer aan bod.
 • Als het rustig is in de baan, kun je twee keer afslaan en vervolgens met je beste bal verdergaan. Zo oefen je meteen je afslag extra (of je speelt de hele hole met twee ballen).
 • Maak per hole een bewuste keuze voor de kleur tee en neem vooral vaak genoeg de makkelijkste.
 • Kies voor de makkelijkere slagen. Zo kun je allicht beter putten als je net buiten de green ligt dan chippen of sla om in plaats van over het water heen.
 • Kies voor de makkelijkere clubs. Hoe meer loft een clubs heeft (zoals een sand wedge), hoe moeilijker het is de bal te raken. Of nog beter: sla twee ballen van dezelfde plek met verschillende clubs zodat je gevoel ontwikkelt voor wat loft doet.
 • Focus je niet op het zo snel mogelijk uitholen maar stel een bereikbaar doel voor jezelf, bijvoorbeeld niet hard maar recht afslaan, eenmaal op de green maximaal drie putts of niet gefrustreerd raken.
 • Speel op par-3-banen.
 • Denk ook eens aan andere spelvormen dan strokeplay.


Heb je nog andere leuke tips om het golfplezier te vergroten tijdens een oefenronde? Laat het ons weten via redactie@golf.nl.

lees meer

Bontan en Van der Weele aan kop


Zhen Bontan en Kiet van der Weele gaan aan de leiding halverwege het NK t/m 21 jaar.

Na ronde één gingen Romy Meekers en Kiet van der Weele aan de leiding in de Trompbeker, het NK t/m 21 jaar. Bij de meisjes heeft Zhen Bontan (72-71) de leiding overgenomen. Romy Meekers maakte na een 71 op zaterdag op Pinksteren een 75. Ze is tweede en staat drie slagen achter op Bontan, een clubgenote van De Pan. Bontan doet voor de tiende en laatste keer mee aan het NK.

Lauren Holmey. Sophie Korthuijs en Lizzy Peeters delen de derde plaats op +4 na 36 holes.

Kiet van der Weele van de Rosendaelsche greep op dag één (69 slagen) de koppositie en heeft met een ronde 70 op dag twee zijn voorsprong vergroot. Thom Hoetmer van The Dutch (70-73) staat nu vier slagen achter op Van der Weele.

Op maandag, Tweede Pinksterdag, worden ronde drie en vier van het Nationaal Strokeplay Kampioenschap Junioren gespeeld.

Leaderboard jongensLeaderboard meisjes.

NK tot en met 12

Op zaterdag is op Golfclub De Haar het Nationaal Strokeplay Kampioenschap Meisjes & Jongens t/m 12 jaar gespeeld. Bij de meisjes won Joy Aspetaki met 80 slagen (+8). Jasmijn Villhaber werd tweede. Bij de jongens was Kayden Chang met 71 slagen de sterkste. Ian Groenendijk werd tweede.

Eindstand.

NK t/m 12 op De Haar

De beste speler in het NK t/m 12

Beeld: GC De Haar

lees meer

Otaegui wint op Rinkven


De Spanjaard Adrian Otaegui heeft op zondag de eerste editie van de Belgian Knockout gewonnen. Het is zijn tweede zege op de European Tour.

Na een 36-holes strokeplay-kwalificatie werden 9-holes medal matchplay-duels gespeeld (de strokeplay-score van de speler opgeteld versus de strokeplay-score van de tegenstander). De laatste Belg in het toernooi op Rinkven International GC, Nicolas Colsaerts, werd zondagochtend in de kwartfinale uitgeschakeld.

De finale ging tussen de Spanjaard Adrian Otaegui en de Fransman Benjamin Hebert. De Bask Otaegui speelde drie onder en Hebert één onder. 'El Pirata' won verleden jaar de Paul Lawrie Match Play. 

David Drysdale won de troostfinale van James Heath. De Belgian Knockout was het eerste toernooi van de European Tour in België in achttien jaar. Het werd georganiseerd door de Belg Thomas Pieters en zijn familie. Pieters werd net als Joost Luiten uitgeschakeld in de eerste matchplay-ronde op zaterdag. Daan Huizing, Maarten Lafeber en Reinier Saxton misten de cut in de twee strokeplay-ronden op donderdag en vrijdag.

Uitslagen.

Later meer.

Race to Dubai.

Challenge Tour

Wil Besseling haalde als enige Nederlander de cut in het Andalucía Costa del Sol Match Play 9, een toernooi zoals in België met eerst 36 holes strokeplay en dan 9-holes matchplay-ronden. Besseling werd in de eerste matchplay-partij op Valle Romano Golf uitgeschakeld. Jurrian van der Vaart, Lars van Meijel en Darius van Driel haalden het weekend niet. De wedstrijd werd gewonnen door de Schot Liam Johnston.

Uitslagen.

lees meer

Culinair: Golf Centrum Noordwijk


De redactie van GOLF.NL bestaat uit fijnproevers van golfbanen. De horeca hoort daar vanzelfsprekend bij. Een recensie willen we het niet noemen maar we vertellen wel hoe we het bezoek aan het restaurant en de baan ervaren hebben. Dit keer Golf Centrum Noordwijk.

Waar zijn we?

In Noordwijk. Nee, niet op die geweldige imposante baan in de duinen van de Noordwijkse Golfclub maar op de par-3-baan van Golf Centrum Noordwijk, gelegen dicht bij de N206 tussen weilanden. Als we de Noordwijkse Golfclub een beetje zien als Huis ter Duin, het bekende en chique vijfsterrenhotel in de badplaats, dan is Golf Centrum Noordwijk dat laagdrempelige familiehotelletje waar iedere gast zich meteen welkom en op z’n gemak voelt. GOLF.NL is naar Golf Centrum Noordwijk getogen na een tip voor deze culinaire rubriek: ‘Je kunt daar verrassend goed eten.’ Dat gaan we hopelijk aanstonds meemaken, maar eerst natuurlijk de baan spelen.

Hoe is die baan?

Kort. In totaal 791 meter voor de negen par-3-holes. De langste hole is de negende die 112 meter meet, de kortste is hole 5, exact vijftig meter. Makkelijk baantje dus? Nou, dat valt flink tegen. Zeker als je, zoals wij die middag, met toch gauw windkracht 5 de holetjes moet attaqueren. We spelen met de prominente Noordwijker Daan S., ook wel bekend als de toernooidirecteur van het KLM Open. Daan, geboren, getogen en heel zijn leven woonachtig in Noordwijk, leerde golfen in de wind. Worden de hoge ballen van GOLF.NL steevast gegrepen door de wind, Daan produceert van die lekkere lage punchslagjes. Maar zelfs dan valt het niet mee de bal op de vaak kleine greens te krijgen die beschermd worden door venijnige bunkertjes en soms ook water.

Is het dan wel een leuke baan?

Nou en of. De holes mogen kort zijn, aan uitdaging – ook als het windstil is – geen gebrek. Het is dat we aan tafel moesten anders hadden we er meteen negen holes aangeplakt. Golf Centrum Noordwijk heeft ook een fraaie drivingrange die verdeeld is over twee verdiepingen. Er zijn mooie kunstgras targetgreens en de range is ’s avonds verlicht. Veel leden van de Noordwijkse Golf Club komen hier oefenen want hun range, op die prachtbaan in de duinen, blijft behelpen want kort en ver weg van het clubhuis. En van de plannen om de range te verplaatsen en groter te maken komt voorlopig niets.

Aan tafel!

Het restaurant op Golf Centrum Noordwijk heet Pitch. Je kunt in de ruime serre zitten of binnen in het knusse clubhuis. Populair bij Pitch is het Nine & Dine-arrangement, negen holes spelen en een uitgebreide lunch of dagschotel voor 25 euro. Wie voor achttien holes kiest betaalt 10 euro extra. Zeker aantrekkelijk, maar om een afgewogen oordeel te kunnen vellen over de culinaire prestaties bij Pitch gaan we natuurlijk voor meerdere gangen.

Knorrende toernooidirecteur

Als voorgerechten kiezen we voor bisque en zalm. De bisque is zoals een goede bisque hoort te zijn, lekker pittig en vol van smaak. De zalm is huisgerookt, geen spectaculair gerecht maar een fijne binnenkomer. Als hoofd een tonijnsteak die wordt geserveerd met zwarte rijst en Aziatisch groentegarnituur. De tonijn heeft een fijn knapperig randje en is van binnen mooi roze. Op de kaart staat tussen haakjes keurig vermeld Yellowfin, een niet bedreigde tonijnsoort. Althans, dat dacht GOLF.NL (en Pitch ongetwijfeld ook). Thuis toch maar even gegoogeld en wat lezen we op de website van het tv-programma Keuringsdienst van waarde: Sinds de blauwvintonijn ernstig bedreigd is, wordt er meer op de geelvintonijn gevist. Daardoor wordt deze soort ook steeds schaarser. Hmm, volgende keer misschien dan toch maar iets anders kiezen, bijvoorbeeld de sliptong (ja, moet echt met een p geschreven worden). Tafelgenoot Daan heeft drie redelijk uit de kluiten gewassen exemplaren op zijn bord gekregen en vragen of hij ervan geniet is overbodig. We horen de toernooidirecteur knorren van genoegen, alsof hij zojuist Rory McIlroy of Jordan Spieth voor het KLM Open heeft weten te strikken. 

Topnotering

Als nagerechten komen een gateau chaud, een chocoladetaartje met binnenin warme vloeibare chocolade, en spekkoek met mango sorbetijs op tafel. Mooie afsluiters en wat onze tipgever zei (‘Je kunt daar verrassend goed eten’), kunnen we alleen maar beamen. Eerder dit jaar publiceerde GOLF.NL een top 5 van leukste par-3-banen van Nederland. De korte courses werden beoordeeld op de baan, horeca en prijs/kwaliteit. Achter Golfpark de Biltse Duinen eindigde Golf Centrum Noordwijk als mooie tweede. Als er puur naar de culinaire prestaties wordt gekeken is een nog hogere klassering niet ondenkbaar.

Meer informatie: golfcentrumnoordwijk.nl

lees meer

Van Dam wordt 37e in Symetra Classic


Anne van Dam is in de ingekorte Symetra Classic gedeeld 37ste geworden. Het toernooi van de Amerikaanse Symetra Tour werd gewonnen door Jenny Haglund uit Zweden.

Door veel regen werd het toernooi in North Carolina ingekort naar twee ronden. Anne van Dam ging rond in 75 en 73 slagen op River Run Country Club (+4 totaal). 

Van Dam, de beste golfster van Nederland, probeert dit jaar via de Amerikaanse Symetra Tour te promoveren naar de LPGA Tour. De top-10 aan het einde van het jaar verovert een kaart voor de LPGA. Op de jaarranglijst bezet de Nederlandse nu de 56ste plaats. Haar beste prestatie dit seizoen was in de IOA Invitational begin april toen ze gedeeld tiende werd.

Jenny Haglund uit Zweden won op River Run CC een play-off om de titel tegen de Filipijnse Dottie Artina. Beiden waren op vier onder par geëindigd.  

Eindstand.

lees meer

Etiquette: zorg voor de golfbaan!


Zorg voor de golfbaan is een onderdeel van de etiquette. Iedere golfer moet hierbij z'n steentje bijdragen. In deze korte video legt Niels Dokkuma uit hoe.

De etiquette gaat over veiligheid in de baan, een normaal speeltempo, sociaal gedrag en zorg voor de golfbaan. Niels Dokkuma vertelt in de video bovenaan dit bericht wat belangrijk is bij zorg voor de baan. Hij laat bijvoorbeeld zien hoe je een pitchmark op de juiste manier repareert. Dat is onder meer belangrijk omdat greens dan minder ziektegevoelig worden.

Dokkuma werkt als agronoom (teelttechnicus/landbouwkundige) voor de NGF en houdt zich bezig met duurzaam onderhoud en beheer van golfbanen. 

Lees ook: Etiquette: weet je nog hoe het zit?

Bekijk ook een video over baanonderhoud: Waarom moeten greens geprikt en bezand worden?

lees meer

© 2016 Panthera Golftrolleys - Volg ons op :    

Top