GOLF.NL nieuws

Rondje Parijs


Over negen dagen begint de Ryder Cup in Parijs. De Lichtstad is zonder twijfel de hoofdstad van golf op het Europese vasteland.

Op elke ranglijst van de beste golfbanen op het Europese continent speelt Parijs de hoofdrol. In en om de hoofdstad van Frankrijk liggen enkele tientallen aantrekkelijke golfbanen waaronder wereldtoppers als Morfontaine, Fontainebleau, Chantilly en Le Golf National. Op de laatste baan wordt van 28 tot en met 30 september de Ryder Cup gespeeld. Nederlanders die het duel tussen Europa en de VS gaan bijwonen, moeten hun bezoek zeker combineren met een rondje golf op een van de banen rondom Parijs. Wie niet naar de Ryder Cup gaat: zet Parijs op je lijstje met te bezoeken golfbestemmingen. Vijf uur rijden en je bent er!

Oude parels, nieuwe toppers

Onder de toppers in de regio Parijs – je vindt een top 15 op de volgende pagina’s – zijn veel oude heide- en bosbanen à la De Pan, de Rosendaelsche, Eindhovensche en Hilversumsche. Het betreft veelal ontwerpen van Britse architecten uit het begin van de twintigste eeuw en deze klassiekers zijn vaak eigendom van privéclubs. Al die oude banen laten gasten toe, hoewel soms in beperkte mate, behalve de nummer één van Parijs: op Golf de Morfontaine zijn alleen gasten van leden welkom. Parijs heeft niet alleen oude parels maar ook nieuwe toppers met als bekendste voorbeeld Le Golf National uit 1990. Daarnaast biedt de regio Parijs een aantal prachtige kasteelbanen. Golf gecombineerd met een bezoek aan Parijs en een verblijf in een Frans kasteel, daar kan weinig tegenop.

1 Morfontaine 
De heidebaan van architect Tom Simpson staat in de top 100 van de wereld. De Grand Parcours – de 18 holes hoofdbaan – stamt uit 1927. Morfontaine ligt bij het Parijse voorstadje Chantilly dat beroemd is vanwege het gelijknamige kasteel en de prachtige golfbanen als Golf de Morfontaine en Golf de Chantilly.


2 Chantilly 
Golf de Chantilly, geopend in 1909, ligt op een paar kilometer van het beroemde gelijknamige château en de paardenrenbaan. Tot 1990 was de club gastheer van het Frans Open. Van de twee 18-holesbanen is Le Vineuil de aanrader, uit de jaren twintig van de vorige eeuw, ontworpen door Tom Simpson. 


3 Fontainebleau 
Golf de Fontainebleau is een van de andere klassieke heide- en bosbanen in de regio Parijs van ontwerper Tom Simpson. De baan ligt in een voormalig koninklijk jachtgebied ten zuiden van Parijs, een landschap dat geschapen lijkt voor golf.


4 Saint Germain 
Op de baan van Golf de Saint Germain, een voorstad ten noordwesten van Parijs, is negen keer het Frans Open gehouden. Dwars door de baan uit 1922 van architect Harry Colt loopt een treinspoor.
 

5 Le Golf National
De baan van de Franse golffederatie, elk jaar gastheer van het Frans Open en dit jaar van de Ryder Cup, is niet mooi of charmant zoals de andere banen in en om Parijs, maar de Albatross Course, een ontwerp van Robert Von Hagge en Hubert Chesneau, is wel beregoed. De combinatie van linksachtige holes en parklandholes is vreselijk lang, waterrijk en moeilijk. Le Golf National ligt vlakbij Versailles en is kort na de Ryder Cup weer toegankelijk voor mindere golfgoden. Reisbureaus als Pin High en Golftime Travel bieden arrangementen waarbij je in het net gerenoveerde hotel op de baan logeert en korting op de greenfee krijgt. Overigens is de tweede baan van Le Golf National, L’Aigle, ook zeer de moeite waard.
 

6 Courson
Golf de Courson, ten zuiden van de Franse hoofdstad, is aangelegd aan het eind van de vorige eeuw en telt 36 holes naar een ontwerp van Robert von Hagge die ook betrokken was bij Le Golf National. De combinatie Vert et Nort heeft de beste reputatie. Net als op de Ryder Cup-baan moet je op Courson langs veel waterpartijen manoeuvreren.
 

7 Saint-Cloud 
Op Golf de Saint-Cloud, tussen Parijs en Versailles, is veertien keer het Frans Open gespeeld. Op enkele holes heb je prachtig zicht op de Eiffeltoren. Oud-president Mitterrand speelde hier vaak. Vert (Groen) is de meest gewaardeerde van de twee 18-holesbanen.
 

8 Saint-Nom-la-Bretèche 
De baan ten westen van de stad is bekend van de Trophée Lancôme en Seve Trophy. De 18-holesbaan Rood is de betere maar Blauw mag er ook zijn.
 

9 Paris International 
Paris International ligt ten noorden van de stad. De baan van architect Jack Nicklaus, sinds kort van een privéclub, is ingebed in een heuvelachtig terrein met veel waterhindernissen.
 

10 Joyenval 
De Marly Course op Golf de Joyenval van de architect Robert Trent Jones Sr is een veel geprezen modern ontwerp. De Retz Course is een goede concurrent van de hoofdbaan.
 

11 La Boulie 
Golf de La Boulie ten zuidwesten van Parijs is eigendom van de Racing Club de France, een vereniging waarvan de leden verschillende sporten kunnen beoefenen. De parkbaan met de naam La Vallée, aangelegd naar een ontwerp van Willie Park Jr, is het hoogtepunt op het complex dat 45 holes telt. Op deze baan werd in 1906, zes jaar voor het eerste Dutch Open, het eerste Frans Open gespeeld. In de decennia daarna was La Boulie nog 19 keer gastheer van het Open de France.
 

12 Lys-Chantilly 
De baan met de naam Les Chênes (1929) is een van de vele beroemde ontwerpen in Parijs van architect Tom Simpson.
 

13 Château de la Chouette 
Deze moderne baan ligt in een bosrijke omgeving ten noordwesten van Parijs, het restaurant is in het kasteel gevestigd. Houd rekening met veel water op de 18-holescourse van Robert Trent Jones Jr.
 

14 Disneyland Pari
Ideaal te combineren met een bezoek van het gezin aan Disneyland. Het attractiepark ligt ten oosten van Parijs. Speel daarvoor of daarna de Rouge-et-Blue-holes van het 27 holes golfcomplex van Disneyland.
 

15 Feucherolles 
Deze prettige parkbaan ligt bij Versailles: 18 holes op een heuvelachtig terrein met vijf grote meren.

De Ryder Cup wordt gespeeld van 28 tot 30 september 2018 op Le Golf National nabij Parijs. Het laatste nieuws over de Ryder Cup vind je hier
Meer reistips en reisverslagen: klik hier.

lees meer

'Ryder Cup greens worden niet snel'


Over ruim een week begint de Ryder Cup maar de Nederlander Eric Wijnhoven is er al. Hij is een van de greenkeepers die assisteren bij de Ryder Cup in Parijs.

Eric Wijnhoven is hoofdgreenkeeper op G&CC Geijsteren in Limburg. Maar sinds maandag is hij greenkeeper op Le Golf National bij Parijs en hij blijft daar nog heel wat dagen, tot het einde van de Ryder Cup (zondag 30 september). Wijnhoven is een van de tientallen Europese greenkeepers die de vaste onderhoudsploeg van Le Golf National een handje helpen. Omdat het leuk is en omdat je er veel van leert, zo begrijpen we na een gesprek met Wijnhoven. 

Ben je al vaker hulpgreenkeeper geweest bij grote toernooien?

'Ja. Ik heb twee keer het Schots Open gedaan en één keer eerder de Ryder Cup, in Wales. Ik ben ook greenkeeper geweest bij het KLM Open, op The Dutch en de Hilversumsche. Bij het Frans Open op de baan waar nu de Ryder Cup wordt gespeeld ben ik al vier keer geweest.' 

Ben je 100 procent vrijwilliger of word je betaald?

'We gaan als vrijwilliger op basis van kost en inwoning. En we krijgen wat mooie shirts en een regenpak.'

Wie zijn de andere Nederlandse greenkeepers die helpen bij de Ryder Cup?

'Ik ben er al sinds maandag maar er komen nog twee collega's, Freek Hendrickx van Bernardus en Rob Geurts van De Hoge Kleij.' 

Wat voor werkzaamheden doe je?

'We doen in de aanloop naar de Ryder met z'n allen van alles en nog wat om de baan zo perfect mogelijk te krijgen. Maar ik ben nu ook al medeverantwoordelijk voor de course set-up. Ik ben een van de greenkeepers die de greens maaien en ik zal dat ook doen op de toernooidagen, vrijdag 28 september tot en met zondag 30 september.'

In het KLM Open van vorige week hadden de greens een snelheid van 12,5 op de stimpmeter. Wat wordt de snelheid op de dagen van de Ryder Cup?

'Dat weet ik wel maar mag ik niet zeggen! Dat wordt bepaald door de Europese captain, Thomas Björn, en wij mogen niks loslaten.' 

In het verleden, als Europa gastheer was van de Ryder Cup, werden de greens niet extreem snel gemaakt (stimp 10,5 tot 11). Met als idee dat de Europese spelers gewend zijn aan relatief langzame greens en dat de Amerikanen daar moeite mee hebben. Dus de greens op Le Golf National zullen minder snel zijn dan op The Dutch?

'Daar kan ik wel ja op zeggen; de greens op Le Golf National zullen tijdens de Ryder Cup minder snel zijn dan de greens op het KLM Open.' 

Je kent Le Golf National goed van het Frans Open. Is de baan volgende week heel anders dan bij het jaarlijkse Open de France?

'De fairways en rough wijken nauwelijks af van de condities in het Frans Open. Naast de fairways heb je eerst een baantje semirough en dan een strook gemaaide rough. Die strook gemaaide rough is iets breder dan in de week van het Frans Open. Maar de gemaaide rough is beregend - heeft water gekregen in de zomer - en is daardoor heel dik; daar wil je dus liever niet in terecht komen! Naast de gemaaide rough heb je een strook ongemaaide rough en daar moet je helemaal niet zijn. Voorbij de ongemaaide rough is het vaak wel kort gemaaid zodat toeschouwers zich makkelijk kunnen verplaatsen.' 

Op je Facebook-pagina staan foto's van de tribunes en tenten op Le Golf National. Is deze Ryder Cup te vergelijken met die van 2010 in Wales?

'Het is allemaal nog veel mooier en indrukwekkender dan in Wales. Bij de eerste tee en de 15de en 18de green is een gigantische tribune neergezet voor meer dan 6.000 mensen. Die is echt niet normaal! In Wales stonden twee grote tenten bij de 17de en 18de hole, hier op Le Golf National staan wel vier of vijf grote tenten in en rond de baan. Langs hole 7 is het helemaal volgebouwd, daar is onder meer een groot promodorp. En waar normaal gesproken de range is, daar is nu een promodorp en een soort arena voor de openings- en slotceremonie.'  

lees meer

(Golf)gek gemaakt: Remco & Miranda


Remco is helemaal gek van golf, collega Miranda is sceptisch en kan maar moeilijk geloven dat je moe van golfen wordt. Totdat Remco haar uitdaagt op de drivingrange...

Remco Hoveling (38, hcp 17) & Miranda van Leeuwaarden (38, hcp 27,6)

Marktplaats! Dat roept Miranda in haar eerste golfjaar meer dan eens om haar frustratie over haar spel te uiten. “Ik meende dat bloedserieus. Ik heb echt een paar keer op het punt gestaan om mijn golfset op Marktplaats te zetten en er een punt achter te zetten. Maar Remco heeft me keer op keer gemotiveerd om door te gaan.” P&O-manager Miranda en projectmanager Remco leren elkaar kennen op het werk. Er is meteen een klik en ze gebruiken elkaar veelvuldig als klankbord. Remco: “We hebben in die tijd heel veel rondjes buiten gelopen, om dingen te bespreken en naast elkaar te leggen. En ook nu, in de baan, vragen we elkaar om feedback.” Miranda: “Ik zie het meteen aan Remco’s spel als hem iets dwarszit. Dan hebben we het daarover tijdens het golfen. Dat werkt voor ons.” 

Moe van golfen?

De mooie (golf)vriendschap ontstaat in 2014. Remco wordt vaak door klanten uitgenodigd om te golfen en op een dag gaat hij daarop in. “In het begin noemde ik golf het sla-en-zoek-spel. Maar ik wil altijd voor de volle honderd procent presteren dus het ging snel beter. Nu zit ik met de driver boven de tweehonderd meter en die driver is dan ook veruit mijn favoriete club. Ik hou staatjes bij van mijn longest drives; het record is nu 280 meter.” Fanatiek golfer dus in no time, die op het werk het ene golfverhaal na het andere

Ik zie het meteen aan Remco’s spel als hem iets dwarszit

vertelt. Miranda is sceptisch. Moe van golfen? Hoe kun je daar nu moe van worden? Je hangt toch maar gewoon wat op zo’n baan?! “Op een gegeven moment had hij genoeg van mijn opmerkingen en daagde me uit. We gingen naar de drivingrange en ik mocht die pas verlaten als ik een emmertje ballen had weggeslagen. Dat hij het emmertje extra vol had gedaan, wist ik niet. Daar kwam ik pas achter toen ik mijn GVB ging halen.” Miranda’s echtgenoot Nick wil al langer leren golfen en is blij dat ze de sport met z’n tweeën kunnen oppakken. Of eigenlijk met z’n drieën. “In 2016 bezochten mijn man en ik het KLM Open op The Dutch. Ik wilde dolgraag die baan eens spelen, mij leek dat onmogelijk. Maar Remco regelt dat soort dingen. Al in oktober stonden wij op The Dutch, en ook tussen mijn man en Remco bleek het te klikken.” Miranda moet sindsdien opboksen tegen twee mannen. “Die kerels slaan een paar honderd meter vanaf de tee... Ik accepteer dat ik dat in twee keer doe en ik verlaag mijn handicap op mijn manier. En dat lukt aardig. Mijn volgende doel is handicap 24. Mijn man heeft handicap 22 en wil richting de 20.” 

Bombarie in de baan 

Golfambassadeur Remco is er niet in geslaagd zijn vrouw golfgek te maken. “Dat gaat niet lukken. Maar ze vindt het fijn dat ik vrijwel altijd enthousiast van de baan kom. Ook als het niet goed is gegaan. En soms loopt ze mee, zoals afgelopen voorjaar toen we met z’n vieren een golftripje in België hadden geboekt.” Het drietal, allen ANWB Golf-lid, speelt vast op zondagochtend, op verschillende banen om steeds nieuwe uitdagingen op te zoeken. Ook doen ze mee met wedstrijden waarbij Remco vaak in de prijzen valt. Miranda: “We maken filmpjes, bekijken elkaars slagen en geven tips. Zo motiveren we elkaar.” Hoe fanatiek dit misschien ook klinkt, saai is een ronde golf nooit. Remco: “Er is bij ons altijd bombarie. Als we slaan, is het stil maar verder maken we best wat lawaai. Soms te veel als ik andere golfers moet geloven... Dan houden we ons in, maar we doen het toch echt voor onze lol. Als ik een mooie putt maak, sta ik te springen op de green.”

lees meer

Mooie cijfers 99ste editie KLM Open


Het KLM Open 2018 zit erop en de 99ste editie was ook het voorlopig afscheid van The Dutch in Spijk. Wat was er in de schaduw van de 156 topspelers nog meer opvallend aan deze aflevering van het mooiste en grootste golftoernooi in Nederland?

Volgens de organisatie kwamen de hele week in totaal 41.800 toeschouwers door de poorten van The Dutch, iets meer dan vorig jaar, toen het weer bar en boos was en Joost Luiten na twee dagen de cut miste.

Die toeschouwers vermaakten zich kostelijk op en rond golfbaan The Dutch, die deze week werd geprepareerd door 55 greenkeepers en waar 801 vrijwilligers bijdroegen aan het succes. 

Ruim 800 bezoekers claimden via de app GOLF.NL bij binnenkomst de KLM Open Award en de app voor het invullen van je scores en meer speelplezier werd tijdens het KLM Open door een kleine 2000 nieuwe gebruikers gedownload.

Grote hits in The Village waren onder meer het RAAK! Golfpark, waar honderden (school)kinderen zich vier dagen lang lieten onderdompelen in golfspelletjes en Joost Luiten honderden handtekeningen uitdeelde én De Golf Academie. Daar hadden over de vier dagen ruim 1300 bezoekers zich ingeschreven voor een golflesje van een van de PGA-professionals of – als ze geluk hadden – topspelers als Padraig Harrington en Thomas Detry. 

Ook bij ‘Sla je Wereldbal’ van KLM in was het een drukte van belang. Bijna 2500 deelnemers kregen drie kansen (ballen) om een hole-in-one op een van de vijf continenten te slaan. Dat leverde 29 winnaars van twee tickets naar bestemmingen Kuala Lumpur, Los Angeles, Curaçao, Mauritius of Valencia. 

Tot slot was ook Beat the Pro weer een daverend succes. Op hole 14 stonden over drie dagen 127 amateurs – een groot aantal met knikkende knieën – op de tee. Negen deelnemers deden het beter dan de pro’s in hun flight en wonnen twee KLM-tickets. 

lees meer

Wat is jouw verhaal van de Ryder Cup?


Ooit zelf bij de Ryder Cup geweest? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal als supporter van Europa…of Amerika.

De Ryder Cup is volgens vele golfliefhebbers golf op z’n best. Ook als je (nog) geen (goede) golfer bent, is kijken naar de wedstrijd tussen Europa en de Verenigde Staten een bezigheid die jou kan triggeren tot beginnen met golf of intensiever spelen. GOLF.NL is op zoek naar golfers die al eens de Ryder Cup hebben bezocht en daar nog dierbare herinneringen aan hebben.

Ben jij er daar één van en wil je die ervaring in een paar alinea’s met ons delen, kruip dan achter het toetsenbord en stuur ons een mail met jouw ervaring. Liefst vergezeld van een foto of filmpje van jouw bezoek aan de Ryder Cup. Graag horen we ook van jou of dit bezoekje jouw liefde voor golf nog hechter heeft gemaakt. Graag ontvangen  we jouw bijdrage voor zaterdag 22 september.

Stuur je mail naar redactie@golf.nl. In de aanloop naar de Ryder Cup willen we op golf.nl een mooie bloemlezing van alle ervaringen publiceren.

lees meer

Vacatures Haagsche en Lage Vuursche


Actueel nieuws over banen en clubs.

Vacatures

Op de vacaturepagina van GOLF.NL staan nieuwe vacatures. Zo zoekt de Koninklijke Haagsche een secretaris-administrateur en Golfsociëteit De Lage Vuursche zoekt een directeur. Kijk op golf.nl/vacatures.

Longdriving op Golfbaan Echt-Susteren

In het weekend van het KLM Open was Golfbaan Echt-Susteren in Limburg gastheer van het Destination Golf Open Nederlands Kampioenschap Longdrive. De organisatie was in handen van de familie Gresel, waarvan Stef Gresel als houder van het Nederlands record met een geweldige drive van 417 yards (381 meter) een bekende naam is in de longdrive wereld. Zoals altijd bij longdrive-toernooien was er muziek op de tee en werd er gestreden in diverse categorieën. 

Bij de jeugd t/m 10 jaar was Jordy Klinkers de winnaar en bij de meisjes t/m 18 jaar won Amber van der Ark. Bij de jongens t/m 18 jaar ging de overwinning naar Coen van Aartsen. Bijzonder is dat Coen nog maar 13 jaar oud is maar dankzij zijn krachtige swing toch al een drive van 308 yards sloeg in de finale. Bij de dames won Victoria de Bruijn met 242 yards en bij de heren de Duitser Thomas Wenk met 279 yards.

Een bekende naam in de Nederlandse longdrive wereld is Johan de Feijter. Hij was drie jaar geleden Nederlands kampioen en speelt nog steeds af en toe mee op de Long Drive European Tour. Dit jaar kwam hij in de open klasse bij de pro's niet voorbij de halve finale maar bij de senioren (45+) wist hij wel de titel te pakken door in de finale Luc Verhaegen te verslaan met een drive van 331 yards.

Bij de pro's in de open klasse ging de finale tussen twee spelers van de Long Drive European Tour: Steve Vandebos uit België en Bob de Boef uit Nederland. Vandebos had met name in de halve finale veel indruk gemaakt door Johan de Feijter te verslaan met een drive van maar liefst 370 yards, maar in de finale kwam hij 'slechts' tot 348 yards. De Boef had zijn krachten wat beter verdeeld want hij ging Vandebos voorbij met een drive van 357 yards en legde zo beslag op de Nederlandse kampioenstitel.

Uitslagen.

Open Dag op Delfland

Golfbaan Delfland in Schipluiden houdt op zondag 23 september tussen 13 en 16 uur een open dag. Iedereen die kennis wil maken met de golfsport is welkom en dat geldt ook voor golfers die de pay-and-play baan (voor golfen zonder lidmaatschap) willen ontdekken.

Golfprofessionals geven diverse kennismakingslessen en er worden activiteiten georganiseerd voor jong en oud, beginnend of gevorderd. Informatie/aanmeldingen: delflandgolf.nl/opendag

Golfclub Bentwoud haalt € 2422 op voor goed doel

Golfclub Bentwoud heeft op 16 september een wedstrijd gehouden waarbij het inschrijfgeld ten gunste kwam van Fonds Nationaal Gehandicapten Golf (NGG). Aansluitend was er een veiling. De opbrengst was € 2.422. Onder de deelnemers aan de wedstrijd waren Richard Kluwen en Jeroen Coumou, beiden golfers met een fysieke beperking.

Maaien op de millimeter

In De Volkskrant is een verhaal over de greenkeepers op The Dutch verschenen: klik hier.

Eerste Rozenstein Jeugd Open

Op de Wassenaarse Golfclub Rozenstein is voor het eerst een Jeugd Open georganiseerd. 57 deelnemers in de leeftijd tussen 8 en 18 jaar streden in drie categorieën om de eer en bekers. De uitslagen staan op de website van Rozenstein.

Finale Nobra-competitie op De Haenen

Op Golfpark De Haenen is de finale van de Nobra Golfcompetitie 2018 gespeeld, een van de grotere teamcompetities van Nederland. In de stableford-afdeling speelden vier teams om het landskampioenschap. Het winnende team (WWON) kwam van Golfbaan Welschap. Hitland werd tweede, Golfclub Vught derde en Leemskuilen vierde. Berry Janse van Hitland maakte in de finale een hole-in-one.

In de matchplay-afdeling won het het team HMT-Friends in Golf. Dit is een team dat is ontstaan vanuit GVN; HMT staat voor Huzen Memorial Tour in nagedachtenis van de op 35-jarige leeftijd overleden Robert Huzen. Sultans of Swing werd tweede, Rosmalen derde en Bleijenbeek vierde.

De Nobra Golfcompetitie wordt al sinds 1999 jaarlijks georganiseerd. Er wordt gespeeld op doordeweekse dagen en er is ook altijd een mixed-team-competitie. De competitie is ontstaan in Noord Brabant (NoBra). Organisator iGolf zal de komende weken alle clubs en banen in Nederland benaderen met als doel om in 2019 nog meer teams voor deze competitie te werven. Meer informatie: nobragolf.nl.

Hilversum Jeugd Open

Op 9 september is op de Hilversumsche GC het jaarlijkse Hilversum Jeugd Open gespeeld. De 36-holes strokeplay-wedstrijd telde mee voor de  Van Lanschot Junior Ranking. Bij de meisjes won Anne-Sterre den Dunnen met 157 slagen. Bij de jongens versloeg Floris Veth met 142 slagen de titelverdediger Piet-Hein Bakkenes. Piet-Hein werd tweede.

'Local hero' Lucas Jansen Venneboer won de 18-holes wedstrijd voor aanstormend talent en Amber Lups won de speciale Nike-meidenprijs. Uitslagen en meer informatie: hilversumschegolfclub.nl.

Ryder Cups op Nederlandse banen

In september, de maand van de echte Ryder Cup, organiseren veel Nederlandse clubs variaties van de Ryder Cup. Het zijn in het algemeen matchplay-teamwedstrijden die veel deelnemers trekken.

De Ryder Cup op Golfclub Driene is afgelopen weekend gespeeld en ging tussen Tukkers onder de leden en 'de rest van de wereld' (niet-Tukkers).

Driene in Hengelo onderscheidt zich in de aankleding: de aankondigingen, scorekaarten, flight-indelingen en aankleding van de baan werden met enorme aandacht en passie verzorgd (bekijk de foto's hieronder). Met dank aan Melvin de Boer worden ook andere activiteiten op de club in Twente met veel zorg en aandacht georganiseerd.De Groninger Golfclub Duurswold organiseert eind augustus een Ryder Cup tussen Grunningers (leden geboren in de provincie Groningen) en leden 'uit de rest van de wereld'. De wedstrijd werd afgesloten met een barbecue en feest.

Er zijn ook Ryder Cup variaties waarbij de ene club tegen een andere speelt. Zo is er bijvoorbeeld een Ryder Cup duel tussen de golfclubs van de Golfresidentie Dronten en Flevoland in Lelystad.

Gratis golfclinic op Golfclub 't Zelle

In de Nationale Sportweek houdt Golfclub 't Zelle gratis golfclinics. Op maandag 24, woensdag 26 en vrijdag 28 september zijn er lessen om 17:30 uur. Op woensdag 26 september wordt om 15:30 uur een golfclinic gehouden voor jeugd met hun (groot)ouders en op zondag 30 september wordt de laatste golfclinic gegeven om 14:00 uur. Informatie: gczelle.nl.

Lipton Ice Tea Liemeer Open

Editie acht van het jaarlijkse Liemeer Open op de baan van G&CC Liemeer is gewonnen door Marieke Helgers (80 slagen) en Dereck Haye (72). Er deden 73 golfers mee onder wie 22 vrouwen. Alle uitslagen zijn te vinden op liemeeropen.nl.

Golfclinic voor sporters met een beperking

Golfclub de Semslanden in Drenthe organiseert een gratis golfclinic voor sporters met een beperking. Vanaf 12 uur zijn gasten welkom in het clubhuis. De gratis lessen beginnen om 13 uur. Men kan zich opgeven tot 12 september 2018 via hospitality@semslanden.nl. Meer informatie: semslanden.nl.

Alle holes van De Kroonprins geopend

De eerste negen holes van Golfbaan de Kroonprins Vianen werden geopend in juni 2016. Sinds 1 september zijn alle 18 holes open en het tijdelijke clubhuis is vervangen door een nieuw clubhuis bij de 18de hole. Ook heeft de golfbaan nu een echte drivingrange. 

Het nieuwe adres van de baan is Merwedekade 8, 4131 NZ Vianen.

Open Golf Dag op Golfbaan Tespelduyn

Golfbaan Tespelduyn houdt op zondag 9 september van 11 tot 17 uur een open dag. Om 11, 13 en 15 uur geven de golfprofessionals van Golfschool Tespelduyn gratis kennismakingslessen. De deelnemers spelen dan ook de oefenholes om echt kennis te maken met de sport. Er is een ook een Put-Chip-Parkhole uitgezet en de driving range is de hele dag gratis toegankelijk. Op de open dag zal Mizuno aanwezig zijn om golfers advies te geven over verschillende shafts en clubhoofden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een TrackMan. Meer informatie: tespelduyn.nl.

Uitbreiding hotel en golfbaan The Duke

De familie Van Eerd, bekend van Jumbo-winkels, gaat het hotel en de golfbaan The Duke in Nistelrode flink uitbreiden. Dat zegt Karel van Eerd volgens distrifood.nl  in het Stan Huygens Journaal van De Telegraaf. Van Eerd zegt dat The Duke - nu 65 hectare groot - wordt uitgebreid met 240 hectare. Dat zou duiden op een tweede 18-holes golfbaan op het terrein, maar dat wordt niet expliciet gezegd. Het huidige hotel op de golfbaan in Brabant telt 20 kamers.

Golf in de Bijlmer

Op 15 september tussen 15 en 18 uur is golf een van de activiteiten van 24H Zuidoost in de Amsterdamse Bijlmer. Op die datum ligt tussen de honingraatflats Kruitberg en Kleiburg, bij metrostation Kraaiennest, een tijdelijk golfbaantje. 24H Zuidoost is een evenement waarbij 45 verschillende activiteiten worden georganiseerd voor bewoners en bezoekers van Amsterdam Zuidoost. Het is een initiatief van Amsterdam Marketing en het doel is om te laten zien wat de verschillende Amsterdamse stadsdelen te bieden hebben. Bekijk het volledige programma op iamsterdam.nl/24h.

Brisantgranaat gevonden vlakbij de Rosendaelsche

Op een bospad achter de Rosendaelsche Golfclub in Arnhem is eind september een explosief uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Lees meer op dewebsite gelrenieuws.nl.


lees meer

Wie speelt waar? Week 38


Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

20 – 23 PGA Tour, Tour Championship, East Lake GC, Atlanta, Georgia. Prijzengeld: $ 9.000.000 Leaderboard

20 – 23 European Tour: Portugal Masters, Oceânico Victoria Clube de Golfe, Vilamoura, Portugal. Prijzengeld: € 2.000.000  Leaderboard

20 – 23 Challenge Tour, Hopps Open de Provence, Golf International de Pont Royal, Frankrijk. Prijzengeld:  € 200.000 Leaderboard

20 – 23 Ladies European Tour, Estrella Damm Ladies Open,  Golf Club de Terramar, Spanje. Prijzengeld: € 300.000 Leaderboard

20 – 22 Alps Tour, 2018 OPEN ABRUZZO, Miglianico Golf & Country Club, Pescara, Italië. Prijzengeld: € 40.000 Leaderboard

24 – 26 ProGolf Tour, Castanea Resort Championship, Golf Resort Adendorf, Duitsland. Prijzengeld: € 50.000 Leaderboard

18 – 21 European Tour, Qualifying School, First Stage, Golf Club Schloss Ebreichsdorf, Duitsland.  Leaderboard

18 – 20 Amateurs, Duke of York Young Champions Throphy, Castle Stuart, Schotland. Met Danielle Modder. Leaderboard 

18 – 19 Amateurs, Evian Juniors Cup,  Evian Resort Golf Club, Frankrijk. Met Eva Nijenhuis, Rosanne Boere, Kayden Chang en Hidde van Breukelen. Leaderboard

20 – 23 PGA Tour, Tour Championship, East Lake GC, Atlanta, Georgia. Prijzengeld: $ 9.000.000 

De grote finale van de FedEx Cup met de beste dertig spelers van dit seizoen. In theorie kunnen alle dertig spelers die op East Lake bij Atlanta aan de start verschijnen de FedEx Cup en de bijbehorende bonus van tien miljoen dollar nog veroveren. Maar dat is vooral theorie. De huidige top-5 (1. Bryson DeChambeau 2. Justin Rose 3. Tony Finau 4. Dustin Johnson 5. Justin Thomas) heeft het lot in eigen hand. Bij winst van het Tour Championship zijn ze automatisch verzekerd van de FedEx Cup. De andere 25 spelers zijn sterk afhankelijk van anderen. 

Woods

Tiger Woods bijvoorbeeld is nummer 20 op de ranglijst. Om de FedEx Cup voor de derde keer op zijn naam te schrijven moet Woods uiteraard het Tour Championship winnen. Maar als Bryson DeChambeau hoger eindigt dan 15de is Woods al gezien. Als DeChambeau een slechte week heeft, heeft Woods ook nog flink wat ‘hulp’ nodig van Justin Rose,  Tony Finau, Dustin Johnson, Justin Thomas en de nummer 6 op de ranglijst Keegan Bradley. Woods heeft zich voor het eerst sinds 2013 weer gekwalificeerd voor het slottoernooi. Tiger won het Tour Championship in 2007 en de FedEx Cup in 2007 en 2009.

Ryder Cup

Grote afwezige is Jordan Spieth. De winnaar van de FedEx Cup in 2015 viel met een 31ste plek op de FedEx Cup ranking net buiten de boot. De andere elf spelers van het Amerikaanse Ryder Cup-team hebben zich wel gekwalificeerd. Van de twaalf Europeanen die het over twee weken op Le Golf National gaan opnemen tegen Amerika spelen Justin Rose, Francesco Molinari, Rory McIlroy, Tommy Fleetwood, John Rahm en Paul Casey. 

Het Tour Championship wordt ook dit jaar gespeeld op East Lake GC in Atlanta, de baan waar de legendarische Bobby Jones golf leerde. Voor het Tour Championship is het een par-70 van 6753 meter. Het baanrecord is in  handen van Zach Johnson die  in 2007 in ronde 3 een 60 liet noteren.

Televisie: Ziggo Sport Golf do en vr 19:30 - 24:00  za 19:30 - 00:30 zo 18:00 - 24:00 

Leaderboard

20 – 23 European Tour: Portugal Masters, Oceânico Victoria Clube de Golfe, Vilamoura, Portugal. Prijzengeld: € 2.000.000

Twee spelers van het Europese Ryder Cup-team komen aan de start in het Portugal Masters: Thorbjörn Olesen en Sergio Garcia. De ogen zullen vooral gericht zijn op de Spanjaard. Garcia kreeg een wildcard van captain Thomas Björn maar de grootse vorm is er het hele jaar nog niet geweest. Garcia hoopt deze week in de Algarve vertrouwen te tanken. Wat kan helpen is dat Oceânico Victoria niet bepaald de moeilijkste baan is die de European Tour aandoet. De door Arnold Palmer ontworpen course is bovenal een baan voor toeristen en dus liggen de birdies voor de pro’s voor het oprapen. Met het vertrouwen van Wu Ashun zit het hoe dan ook goed. De Chinees won zondag het KLM Open en hoopt zijn goede spel door te trekken in Portugal. Chris Wood, tweede op The Dutch, en Thomas Detry, de Belg die plek drie deelde met de Japanner Hideto Tanihara, zijn er ook bij in de Algarve. Net als Padraig Harrington, vijfde in het KLM Open, en in 2016 winnaar van de Portugal Masters. 

Lage scores

Wie de Portugal Masters wil winnen zal ongetwijfeld flink laag moeten gaan. Kijk maar naar de laatste drie winnaars en hun scores: 

2017 Lucas Bjerregaard -20

2016 Padraig Harrington -23

2015 Andy Sullivan -23

Televisie: Ziggo Sport Golf do en vr 12:30 - 14:30 za en zo 13:30 - 18:00

Leaderboard

20 – 23 Ladies European Tour, Estrella Damm Ladies Open,  Golf Club de Terramar, Spanje. Prijzengeld: € 300.000

Na het halen van de cut in het Evian Championship, een major, speelt Anne van Dam deze week in Spanje weer een toernooi van de Ladies European Tour. Daarna richt de beste golfster van Nederland het vizier op de Qualifying School voor de LPGA Tour in Amerika.

Leaderboard

18 – 21 European Tour, Qualifying School, First Stage, Golf Club Schloss Ebreichsdorf, Duitsland. 

De lange en moeizame weg naar de Tourkaarten voor de Europese Tour is vorige week begonnen met de eerste twee van in totaal acht First Stage wedstrijden. Jeroen Krietemeijer kwam als enige Nederlander aan de start (in Duitsland) en viel af. 

In de komende zes First Stage wedstrijden wagen veel meer landgenoten een poging. Bas Slungers, Robin Kind, Sven Maurits en Philip Bootsma zijn vandaag (dinsdag) begonnen aan hun First Stage wedstrijd. Wie First Stage overleeft gaat door naar Second Stage, te spelen op vier verschillende banen van 2 t/m 5 november. De finale van de Qualifying School vindt plaats van 10 t/m 15 november op Lumine in Spanje.

Leaderboard


lees meer

Pieker over de putter


Of je nu veel waarde hecht aan de kwaliteit van de putter of niet, de kans is groot dat je wel eens een Odyssey-putter in handen hebt gehad. Wat is het verhaal achter het grootste puttermerk en hoe laat je niets aan het toeval over bij het kiezen van een putter?

De putter is de meest gebruikte club in elke golftas. Het op het oog simpele stukje staal heeft al voor veel historische golfmomenten gezorgd. Er zijn memorabele putters op het toneel verschenen, maar weinig waren zo populair als de 2-Ball van Odyssey. De putter met twee ronde witte cirkels met de diameter van een golfbal achter het clubblad zorgde voor een revolutie. Paul Lawrie won de eerste week dat hij een 2-Ball in de tas had direct het Dunhill Links Championship. In 2002 en 2003 was een kwart van alle putters die werden verkocht, een 2-Ball. Odyssey rekende in het eerste jaar op dertigduizend verkochte exemplaren, maar dat werden er driehonderdduizend. “Letterlijk tien keer meer dan verwacht”, zegt Austie Rollinson, Chief Designer bij Odyssey Golf. De Amerikaan werkt al 27 jaar bij Callaway en maakte van dichtbij mee dat Odyssey de nummer één putter werd in golf.

Stukje plastic

De historie van Odyssey gaat terug naar 1990 en uitvinder Jim Flood. De slimme Amerikaan, die ook aan de wieg stond van de eerste graphite shaft, kwam met het idee om een putter volledig van urethaan te maken, het elastomeer dat we kennen van premium golfballen. Omdat een putterhoofd van alleen urethaan te kwetsbaar was, ontwikkelde hij samen met golfclubproducent Michael Magerman het concept van een insert, een kleine strip kunststof in het slagvlak van een staal putterhoofd. Dat idee leidde tot de Odyssey Dual Force, de eerste putter met een insert waar Nick Faldo in 1996 de Masters mee op zijn naam schreef. Het gevolg: de Dual Force Rossie II was dankzij Faldo’s zege niet aan te slepen. Een jaar later nam Callaway het bedrijf voor 130 miljoen dollar over en werd het gebruik van inserts verder ontwikkeld. Met een insert wilde Odyssey in de begindagen vooral het gevoel verbeteren. Het geluid van een harde two-piece bal op een stalen putterhoofd was niet al te best. Later bleek dat een insert ook heel goed werkte om de bal sneller en beter aan het rollen te krijgen. Anno 2018 – meer dan twintig jaar na de introductie van de Dual Force – is de lijst inserts die Odyssey ontwikkelde, flink gegroeid: White Hot, White Steel, White Hot XG, White Ice, Metal X, White Hot Pro, Fusion RX, White Hot RX en vorig jaar de Microhinge insert in de nieuwe O-Works putters. Rollinson: “We blijven zoeken naar de insert die de beste rol creëert en waarmee je niet inlevert op snelheid en geluid. Die zoektocht houdt nooit op.”

Bestseller

De grootste hit van Odyssey kwam in 2001, met de 2-Ball. Het succes van de putter was een complete verrassing, want oorspronkelijk werd de putter ontworpen voor junioren en beginners. “Uit eigen onderzoek bleek dat maar liefst negentig procent van alle golfers moeite had met oplijnen”, zegt Rollinson. De 2-Ball moest daar verandering in brengen. In 2018 verkoopt Odyssey nog steeds varianten van de originele 2-Ball. “We hebben er waarschijnlijk meer dan drie miljoen verkocht, in meer dan veertig verschillende modellen. Naast de #7 is het echt onze bestseller.” Dat zichtbaarheid op de Tours belangrijk is voor het al dan niet slagen van een model, bewees Dual Force en de 2-Ball. “Bij ijzers is dat misschien anders omdat de gemiddelde golfer fysiek niet in staat is om met blades te spelen”, zegt Rollinson. “Je hebt niet heel veel kracht nodig om te putten. Wat op de green goed werkt voor een Tourpro, werkt vaak ook goed voor een amateur. Daarom zorgen we dat de nieuwste modellen zo snel mogelijk in de tas van onze pro’s terechtkomen.”

Technologie werkt

Odyssey maakt het kiezen van een putter niet bepaald makkelijk. Er zijn talloze combinaties van blades, mallets, grips en kleuren. “Er is voldoende bewijs dat technologie werkt in putters en dat ook de kleur uitmaakt”, zegt Rollinson. De Red Ball is een goed voorbeeld van een innovatief product waar Odyssey de golfer mee probeert te helpen. Dankzij een rood balletje in de mallet kun je controleren of je goed boven de bal staat. “Iedereen staat anders boven de bal”, zegt Rollinson, “maar met de Red Ball controleer je niet alleen de oogpositie, maar ook de loft en lie. Door al deze mogelijkheden wordt het een steeds grotere uitdaging om de goede putter bij de juiste golfer te krijgen. Putters worden steeds duurder en de consument wil zeker weten dat wat ze kopen ook goed past.”

Oog wil ook wat

“We hebben zoveel verschillende modellen, dat het overdonderend kan zijn”, geeft Rollinson toe. “We proberen op onze website golfers zo te informeren dat ze bewust worden van wat ze doen op de green. Met een paar modellen in het achterhoofd is het in de winkel makkelijker een keuze te maken. Waar kijk je graag naar en welke putter past bij je stroke? Heb je problemen met oplijnen? Dan is de 2-Ball of een putter uit de Versa-lijn (met contrasterende kleuren) een optie. Voor meer vergevingsgezindheid kom je eerder uit bij een mallet uit de nieuwe O-Works lijn. Natuurlijk is een fitting met videoapparatuur nuttig om erachter te komen welk model technisch het beste bij je past, maar als het uiterlijk voor een golfer niet aantrekkelijk is, heb je daar weinig aan.”

Op zoek naar de juiste putter

Er is niet één putter voor iedereen, maar wel één die voor jou het beste werkt. Toch zijn er maar weinig golfers die zich laten fitten: slechts vijf procent van de golfers heeft een putter in de tas die gefit is. Loft, lie en de shaft van een driver worden afgesteld op de golfer terwijl dat bij de putter, de meest gebruikte club in de tas, minder vaak het geval is. Het kiezen van een putter gaat dan ook vaak op gevoel. Even naar de shop en vervolgens naar de oefengreen, waar je na een paar goede putts concludeert dat je de goede putter hebt gevonden. Het is niet de manier volgens Robert-Jan Derksen. De tweevoudig European Tour winnaar uit Nederland heeft zich na zijn actieve loopbaan toegelegd op het putten en The Academy in Nunspeet opgericht. NGF-coach en puttexpert Hayo Bensdorp geeft er trainingen in de high-tech studio. Niets wordt aan het toeval overgelaten om niet alleen de beste techniek maar ook de beste putter te vinden. “Er zijn zoveel externe factoren die de uitkomst bepalen van een putt”, zegt Derksen. “Daarom testen wij ook binnen en proberen we alle externe factoren zoveel mogelijk te controleren. Als het dan niet goed gaat, weet je zeker dat het aan de speler ligt en niet aan de putter. Ik begrijp wel dat er maar weinig golfers zijn die hun putter gefit hebben. Er zijn niet veel plekken waar je dat kan doen en er is ook veel minder kennis op dit gebied. Dat is zonde, want veel golfers zouden meer plezier in golf hebben als ze wat langer stilstaan bij de putter.”

Perfecte afstelling

“Ik heb weinig verschillende putters gehad in mijn carrière”, zegt Derksen. “Tot 2004 had ik een PING maar van 2005 tot 2014 heb ik alleen nog gespeeld met de 2-Ball van Odyssey. Op de Tour staan altijd tassen met putters van alle merken. Je probeert wel eens wat als er iets nieuws verschijnt. Toen ik met de 2-Ball ging spelen, kreeg ik meer vertrouwen en won ik vrij snel op Madeira. Kort nadat ik was overgestapt ben ik ook gaan werken met puttcoach Paul Hurrion, met wie ik The Academy ben begonnen. Het mooie was dat ik met een laser direct kon zien dat mijn oplijnen veel beter was. De overgang naar de 2-Ball was dan ook heel vanzelfsprekend.” Vaak gaat het bij het puttlessen om de beweging terwijl oplijnen en houding veel belangrijker zijn. Hoe raak je de bal? Hoe krijg je de beste rol op de bal? Paul Hurrion onderzocht dat de richting van de bal voor 92 procent wordt bepaald door het clubblad. Slechts 8 procent van wat de bal doet na impact, is het gevolg van de zwaaibaan. “In The Academy werken we met spelers stapsgewijs naar de perfecte afstelling”, zegt Derksen. “Zo is de shaft in mijn putter heel erg hard zodat deze niet buigt. Je zou het niet denken, maar bij een lange uphill putt tegen de wind in kan de shaft buigen en dat zorgt voor een afwijking. De shaft draait ook, dat noemen we torque. En als je de bal op de teen van het blad raakt, buigt deze naar rechts en krijg je ook een afwijking. Zo zoek je continu naar manieren om de putter te perfectioneren. In de laatste tien jaar is met de komst van high-speed camera’s veel veranderd en is er veel meer mogelijk. Wij geloven heilig in testen en meten.” Volgens de 44-jarige professional is de kleur van een putter ook belangrijk. “In The Academy zien we dat spelers anders reageren. De een lijnt beter op met een witte putter en de ander met een zwarte. Het ligt ook aan het soort bal. Een zachte bal reageert anders op het clubblad dan een harde.”

Reserveputter

Dat de details belangrijk zijn, ervoer Derksen op de Tour, waar elke slag telt. “Ik speelde een keer een toernooi in India en het putten ging echt verschrikkelijk. Ik vroeg een vriend die kwam kijken of hij mijn identieke reserveputter wilde meenemen. Je raadt het al: ik ging een stuk beter putten. Thuis bleek dat de grip was verdraaid omdat de lijm was losgelaten. Dat kan je met het blote ogen niet zien, maar het maakt wel het verschil tussen een geholede en een gemiste putt.”

Meer weten over putten? Check golf.nl/putten!

lees meer

Wu naar plaats 170 op wereldranglijst


Ashun Wu, de winnaar van het KLM Open, is na zijn zege 174 plaatsen op de wereldranglijst gestegen.

European Tour

Ashun Wu boekte zondag in Nederland zijn derde zege op de European Tour. Met een slotronde 67 op The Dutch en een totaal van -16 won de Chinees met één slag voorsprong van Chris Wood (bekijk de videobeelden bovenaan dit bericht). 

Dankzij een cheque van 300.000 euro is de 33-jarige Wu in de Race to Dubai naar de 43ste plaats gestegen. Op de wereldranglijst is hij geklommen van plaats 344 naar positie 170. 

De nummer twee in Spijk, Chris Wood, is na het KLM Open nummer 21 in de Race to Dubai. Op de wereldranglijst deed de Engelsman goede zaken: hij is gestegen van de 95ste naar de 77ste plaats.

Joost Luiten kon vanwege zijn polsoperatie deze zomer niet meedoen aan editie 99 van het KLM Open. Hij is desondanks op de wereldranglijst een plaats gestegen, van 103 naar 102, en de Nederlander is nummer 57 in de Race to Dubai.

Eindstand KLM Open.

 


Winnaar Wu was gast in de laatste aflevering van KLM Open Vandaag TV:

PGA Tour

De Amerikaanse Tour had afgelopen week geen wedstrijd op het programma staan. Deze week wordt de slotwedstrijd van de FedEx Cup Playoffs gespeeld.

De Nederlanders in de top 1000 van de wereldranglijst

Mark Reynolds, die de Britse en Nederlandse nationaliteit heeft, werd zondag gedeeld 53ste in het KLM Open. Max Albertus werd gedeeld 57ste. Twaalf andere Nederlanders (onder wie Reinier Saxton, Robbie van West en Jurrian van der Vaart) misten de cut op The Dutch. Max Albertus was nummer 1120 van de wereld en is na het KLM Open nummer 1137. 

Challenge Tour-spelers Daan Huizing, Wil Besseling, Darius van Driel en Lars van Meijel speelden afgelopen week in het Kazachstan Open. Huizing werd gedeeld 41ste en Besseling gedeeld 46ste. Ze boekten daarmee geen winst op de wereldranglijst. Van Driel en Van Meijel misten de cut in Kazachstan (lees hier meer).

 • 102 (103) Joost Luiten
 • 387 (383) Daan Huizing
 • 579 (576) Darius van Driel
 • 644 (642) Wil Besseling 
 • 870 (867) Reinier Saxton
 • 879 (871) Robbie van West

België in de top 1000

Thomas Detry boekte een goede prestatie in het KLM Open; de Belg werd gedeeld derde en staat nu weer in de top 200 van de wereld. Nicolas Colsaerts eindigde op The Dutch als gedeeld 64ste. 

 • 67 (67) Thomas Pieters
 • 173 (169) Nicolas Colsaerts
 • 171 (212) Thomas Detry
 • 553 (557) Christopher Mivis

Een reactie van Max Albertus na zijn 57ste plaats in het KLM Open:

Loading the player...

Ryder Cup

De kwalificatie voor het Amerikaanse en Europese Ryder Cup-team is geëindigd. Tony Finau kreeg afgelopen week de vierde en laatste wildcard voor het Amerikaanse Ryder Cup-team (lees hier meer).

Vrouwen

Anne van Dam werd afgelopen zondag gedeeld 37ste in het Evian Championship, de laatste major van het jaar (lees hier meer). Door die prestatie is ze op de wereldranglijst zes plaatsen gestegen. Op de Order van Merit van de Ladies European Tour is Van Dam vijfde. Het kampioenschap werd gewonnen door Angela Stanford. Zij is nu nummer 30 van de wereld.

De positie van Nederlandse speelsters in de top 1500 van 17 september:

 • 172 (178) Anne van Dam 
 • 1034 (1018) Pasqualle Coffa
 • 1282 (1262) Joyce Chong

De Belgische speelsters in de top 1000:

 • 273 (264) Laura Gonzalez Escallon
 • 501 (613) Manon de Roey
 • 546 (565) Fanny Cnops
 • 571 (556) Chloe Leurquin
 • 927 (915) Leslie Cloots

De Nederlandse amateurs

Jerry Ji is gestegen vanwege zijn prestatie in het WK voor Amateurs; hij werd 19de in het individuele klassement. Koen Kouwenaar is gestegen dankzij zijn zege in het Nationaal Open. Mayka Hoogeboom, de winnaar bij de vrouwen in het Nationaal Open, staat nog niet bij de beste 500 hieronder, maar ze is flink gestegen: van plaats 794 naar plaats 678.

De Nederlanders in de top 500 van de wereldranglijst van 12 september: 

 • 218 (244) Jerry Ji
 • 230 (227) Pierre Verlaar
 • 292 (379) Koen Kouwenaar
 • 297 (303) Kiet van der Weele
 • 298 (348) Mike Toorop
 • 310 (309) Rodi Vlasveld
 • 379 (310) Stan Kraai
 • 390 (374) Nordin van Tilburg
 • 435 (680) Bob Geurts
 • 451 (475) Mats Markovits
 • 27 (27) Dewi Weber
 • 114 (104) Romy Meekers
 • 175 (173) Zhen Bontan
 • 327 (357) Pasqualle Coffa
 • 469 (464) Anouk Sohier

Links

Wereldranglijst mannen.
Wereldranglijst vrouwen.
European Tour Race to Dubai.
Challenge Tour Rankings.
Ryder Cup Rankings.
PGA Tour FedEx Cup Standings.
World Amateur Golf Ranking.
Hoe werkt de wereldranglijst?

lees meer

Leer van Lee's rechte drives


Hij won het KLM Open in 1999 en staat bekend om zijn verre rechte drives. Voor de camera van GOLF.NL geeft Lee Westwood een aantal tips om betere drives te slaan.

Misschien is het je weleens opgevallen: de drives van topgolfer Lee Westwood zijn heel erg recht (en ook nog eens ver). Dat heeft alles te maken met zijn linkerarm, die niet volledig gestrekt is bij impact. Hoe dat precies zit legt Westwood aan ons uit.

Bekijk de video boven dit bericht!

Klik hier voor de laatste aflevering van KLM Open Vandaag met winnaar Ashun Wu!

Liveblog.

lees meer

Wu, Luiten en Albertus in KLM Open TV


De gasten van de laatste aflevering van KLM Open Vandaag TV: Joost Luiten, Max Albertus en de kersverse winnaar van het KLM Open, Ashun Wu.

De redactie van GOLF.NL en het team van KLM Open maakten gedurende het toernooi elke dag een online tv-programma op de Facebook-pagina van GOLF.NL

In de laatste aflevering waren Joost Luiten, Max Albertus en de winnaar van het KLM Open 2018 gast aan tafel.

Luiten en Wu in de aflevering van zondag

Marianne Timmer in de aflevering van zaterdag

Op zaterdag waren olympisch schaatskampioene Marianne Timmer en oud-tourspeler Robert-Jan Derksen te gast. Bekijk hieronder de uitzending van zaterdag 15 september:

lees meer

Ashun Wu winnaar KLM Open 2018


Ashun Wu heeft de 99ste editie van het KLM Open gewonnen. Met een score van 16 onder par na vier dagen topgolf op The Dutch bleef hij Chris Wood één slag voor.

Het was een spannende strijd tussen de Chinees en de Engelsman Chris Wood, die erg aan elkaar gewaagd waren op de slotdag. Het werd uiteindelijk beslist op de laatste hole, waar Wu een birdie maakte en Wood zijn birdieputt om een play-off af te dwingen miste. ‘’Ik had een hele goede week hier en ik vind het geweldig om het KLM Open te winnen. Ongelofelijk.’’ sprak Wu na afloop van zijn derde overwinning op de Europese Tour. Hij is de eerste Aziaat die het KLM Open op zijn naam weet te schrijven.    

De Belg Thomas Detry, die vrijdag al onderweg naar huis was omdat hij dacht dat hij de cut gemist had, werd gedeeld derde door een ijzersterk tweede deel van het toernooi te spelen met rondes van 63 (-8) en 66 (-5). Meervoudig majorwinnaar Padraig Harrington werd vijfde en de Engelsman Eddie Pepperell gedeeld zesde.

 

Nederlanders

Mark Reynolds eindigde als beste Nederlander in de 99ste editie. Dankzij een knappe slotronde in 69 slagen werd hij gedeeld 53ste. Max Albertus deed het net als in 2017 weer heel goed in het KLM Open. De 24-jarige Ossenaar werd gedeeld 57ste. Veertien Nederlanders verschenen aan de start, Reynolds en Albertus waren de enigen die de cut haalden. Tweevoudig KLM Open-winnaar Joost Luiten kon niet meedoen op The Dutch omdat hij in juli aan zijn pols is geopereerd.

Bekijk hier de volledige eindstand.

lees meer

Van Dam (T37) eindigt in mineur


Anne van Dam is 37ste geworden in het Evian Championship. Twee double bogeys resulteerden in een slotronde in 74 (+3) slagen. Op de Challenge Tour vertrekken Daan Huizing (T41) en Wil Besseling (T46) zonder grote cheque uit Kazachstan.

Anne van Dam 37ste in The Evian Championshp

Ze begon de slotdag als 28ste en had zodoende een goede kans op een eerste eindklassering in de top-20 van een major. Na een rustige start met vier parren ging het zondag hard de verkeerde kant op voor de Arnhemse. Na een dure double bogey op hole 5 volgde er een bogey op hole 6 en 8. Van Dam keerde in de volgende negen holes het tij met vier birdies (en een bogey) om de schade te repareren. De 72ste hole resulteerde echter in een teleurstelling met een tweede double bogey voor een ronde 74 (+3) en een eindtotaal van 284 (level par) slagen.

'Zo eindigen is zuur', reageerde Van Dam. 'Ik kwam niet echt lekker in mijn ronde vandaag. Ik kom goed terug na de matige start en vanaf hole 9 speelde ik echt goed. Helaas eindigde mijn bal op 18 net in de dikke rough. De ligging was best ok maar het speelde toch zwaarder waardoor mijn bal toch in het water eindigt voor de green. Eindigen met double bogey is balen nadat ik zo goed terug was gekomen en de hele week eigenlijk goed bezig was. Ik kijk daarom nog steeds terug op een goede week', aldus Van Dam.  

De zege in het Evian Championship, het laatste major van het jaar, werd een prooi voor Angela Stanford. De teleurstelling van Amy Olson zal enorm zijn. De Amerikaanse had een slag voorsprong op de tee van 18, maar noteerde een double bogey 6 om op -11 te eindigen, een slag achter winnares Stanford.

Leaderboard

Interview Anne van Dam

Challenge Tour: Kazachstan Open presented by ERG

Met 450 duizend euro in de prijzenpot had er absoluut meer in gezeten voor Daan Huizing en Wil Besseling, de twee hoogste gerankte landgenoten op de jaarranglijst. De twee Nederlanders moeten het na 72 holes doen met cheques van minder dan 3 duizend euro. 

Daan Huizing speelde een uitstekende en foutloze slotronde in 66 (-6) slagen, steeg 17 plaatsen, maar met de topzware prijzengeldstructuur op de Challenge, waar je eigenlijk alleen iets hebt aan een top-10 notering, zal hij geen winst boeken op de jaarranglijst.

De andere Nederlander die het weekend haalde, Wil Besseling, eindigde met een ronde level par op het Zhailjau Golf Resort en zakte naar de 46ste plaats in de eindklassering.  

De winst in Almaty ging naar de Schot Liam Johnston met een totaal van -24. 

Leaderboard

De Nederlanders op de Order of Merit (Road to Ras Al Khaimah) van de Challenge Tour en het gat naar de top-15:

Plaats Speler Prijzengeld/punten ∆ #15
27 Daan Huizing 52.636 24.159
42 Wil Besseling 43.257 33.538
47 Darius van Driel 38.316 38.479
62 Reinier Saxton 29.456 47.339
132 Lars van Meijel 10.462 66.333
141 Jurrian van der Vaart 8.859 67.936
167 Robbie van West 5.800 70.995
284 Maarten Lafeber 540 76.255

Het zat niet tegen voor de uiteindelijke winnaar, Liam Johnston::

lees meer

Dag 4: Mooi slot Reynolds


De twee laatst overgebleven Nederlanders hebben hun laatste ronde er alweer op zitten. Een round-up van de zondagochtend.

Mark Reynolds moest als eerste de baan in, nog voor negen uur vanochtend meldde hij zich bij de eerste tee. Na een teleurstellende start van de ronde met bogey op 1, herstelde hij zich snel met drie birdies op de volgende vijf holes. Na twee latere birdies en nog één bogey, sloot Reynolds zijn toernooi op de par-5 18de af met een fraaie birdie: een ronde van -2 en -1 voor het toernooi.

Max Albertus, voor het begin van de slotronde de beste landgenoot met -2 op plaats 43, bewoog ietwat de andere kant op. Na een bounce back birdie op 8 kon hij een double bogey op 9 niet voorkomen. Ondanks bogeys op zowel 11 en 17 wist hij in stijl te eindigen met een hole-out op 18 voor eagle. Met level par voor het toernooi kan de 24-jarige Ossenaar terugkijken op een geslaagde week.

Publiekslieveling Lee Westwood kende een sterk slot van zijn KLM Open. De Engelsman maakte in -5 voor de dag de turn en haalde daar nog één slag vanaf op de laatste negen. Deze -6 was de beste ronde van de ochtend, samen met Chase Koepka. Met zijn uiteindelijke -5 voor het toernooi speelt de winnaar van 1999 geen rol van betekenis als het gaat om de titel.

De laatste groep, met daarin leider Chris Wood, Hideto Tanihara en Jonathan Thomson, vertrok om 12.30 uur.

Wanneer het toernooi is afgelopen volgt er nog een algeheel verslag van de slotdag. Vergeet om 18 uur ook niet in te schakelen voor de vierde aflevering van KLM Open Vandaag TV, live op de Facebookpagina’s van het KLM Open en GOLF.NL


lees meer

Timmer en Derksen in KLM Open Vandaag TV


Vanavond in KLM Open Vandaag TV, live vanaf The Dutch, ontvangen Etienne Verhoeff en GOLF.NL's Gerard Louter Marianne Timmer en Robert-Jan Derksen. Kijken dus. Om 18.00 live hier (in dit artikel wordt de uitzending getoond) of op de facebookpagina van GOLF.NL.

De redactie van GOLF.NL en het team van KLM Open maken tijdens het toernooi op locatie elke dag live een online tv-programma, dat je vanaf 18.00 uur kunt bekijken op de facebookpagina van GOLF.NL. Aflevering drie (zaterdag) is vanaf 18 uur ook op deze pagina te bekijken.

Presentator en golfliefhebber Etienne Verhoeff ontvangt dagelijks in de live-uitzending interessante gasten aan tafel. Zo schuift Joost Luiten meerdere keren aan en is GOLF.NL’s Gerard Louter de vaste analist. Vandaag zijn Olympische schaatskampioene Marianne Timmer en oud-tourspeler Robert-Jan Derksen te gast. KLM Open Vandaag TV is vanavond ook na de uitzending terug te kijken op de facebookpagina.

Bekijk KLM Open Vandaag - LIVE - Zaterdag 15 september:

lees meer

De start-stop swing van Harrington


Waarom heeft Padraig Harrington zo'n aparte swing? In deze video legt de drievoudig majorwinnaar uit waarom hij stopt in zijn upswing. Kijk en leer van de sympathieke Ier.

In 2008 won Padraig Harrington twee majors. Deze week speelt hij het KLM Open - en hij staat er goed voor na 54 holes (klik hier voor een verslag). GOLF.NL ging eerder deze week in gesprek met Harrington over zijn aparte swing en zijn visie op instructievideo's. 

Bekijk de video boven dit bericht en leer van de sympathieke Ier!

Klik hier voor de eerste aflevering van KLM Open Vandaag.

Liveblog.

lees meer

Dag 3: Wood (-13) alleen aan kop


Op wederom een stralende dag heeft Chris Wood de leiding gegrepen in de 99ste editie van het KLM Open. De Engelsman speelde in de wind een sublieme ronde (-6) om met een slag voorsprong de laatste ronde in te gaan. Een terugblik op de derde dag in Spijk.

De start van de Engelsman en goede vriend van Joost Luiten, die in 54 holes slechts drie slagen verloor, was langzaam met een bogey op hole 2. De eerste birdie liet even op zich wachten, maar na de eerste op hole 6, volgden er in het restant nog zes birdies voor een ronde 65 (-6) en de leiding op -13.  

'Ik ben blij verrast', zei Wood over zijn uitstekende uitgangspositie. 'Gister eindigde ik slecht en ik ben bezig met een aantal grote swingveranderingen, dus mijn spel en de hoeveelheid birdies die ik weet te maken komt als een mooie verrassing. Voor nog een 65 morgen zou ik zeker tekenen', aldus Wood.

Twee spelers wisten nog twee slagen lager te gaan op The Dutch met rondes in 63 (-8) slagen. Een van die spelers was Hideto Tanihara, die acht birdies noteerde en geen enkele bogey op weg de gedeelde tweede plaats, samen met Ashun Wu en Jonathan Thomson. Richard McEvoy staat alleen vijfde op -11. 

Padraig Harrington en David Drysdale zijn met een score van -10 ook nog volop in de race voor de eindoverwinning op The Dutch. Thomas Detry uit België wist vroeg op de dag negen birdies en een bogey te noteren voor een totaal van -9 na 54 holes. 

Mark Reynolds en Max Albertus, de twee Nederlanders in het weekend hadden een vroege starttijd, maar konden helaas geen grote winst boeken.

'Ik speelde weer lekker vandaag, zeker in het begin, maar de score had wel iets lager kunnen zijn', zei Albertus na zijn moving day die een ronde level par opleverde. 'De double bogey op 17 was natuurlijk zonde. Ik was daar iets te snel met mijn routine. Mijn doel is nog steeds om na 72 holes onder par te eindigen, en dat zit er zeker in met mijn spel deze week', aldus Albertus, die gedeeld 43ste staat op het leaderboard. 

'Het spel was eigenlijk hetzelfde als gister', zei Mark Reynolds over zijn derde ronde in 73 (+2) slagen. 'Morgen vol in de aanval, want ik wil stijgen. Ik doe niet mee om 60ste te worden', aldus Reynolds, die in 2004 op de Hilversumsche 66ste werd in het KLM Open en nu na 3 dagen gedeeld 63ste staat.

Op de Beat the Pro-hole stonden er vandaag veel mooie namen op de tee die het opnamen tegen de professionals. Zo deden Ronald de Boer en Marianne Timmer een poging. De grote ster op hole 14 was vandaag de 12-jarige Matthias Henke die voor het tweede jaar op rij de pro's wist te verslaan (zie video onder).  

Kijk om 18 uur naar de tweede aflevering van KLM Open Vandaag TV, live op de Facebookpagina’s van het KLM Open en GOLF.NL.

Leaderboard.


lees meer

Van Dam in top-30; Besseling stijgt


Anne van Dam staat na de derde ronde in de top-30 van het Evian Championship, de laatste major van het jaar. Wil Besseling blijft op de gedeeld 32ste plek de beste Nederlander in Kazachstan.

Anne van Dam in top-30 in Evian Championshp

Anne van Dam begon het vijfde en laatste major van het jaar donderdag met een ronde 72 (+1) voor een 41ste plek. De Arnhemse speelde op vrijdag ook een goede ronde: 70 (-1) voor een 36ste plaats. Op moving day zette ze de stijgende lijn door. Niet minder dan zes birdies stonden er op de kaart van de Nederlandse professional. Met -3 voor de dag na staat ze met nog 18 te spelen gedeeld 28ste.

De leiding is in handen van Amy Olson (-14) die twee slagen voorsprong heeft op Sei Young Kim (-12). Georgia Hall, de Engelse winnares van het Brits Open, staat gedeeld 4de met -9. 

Voor Van Dam is het toernooi in Evian-les-Bains het derde major van 2018. In het US Open en het Women's British Open miste ze de cut. Het Evian Championship is met afstand de jongste, een major sinds 2013. Vorig jaar in Evian miste Van Dam met 80-73 (+11) ruim het weekend. 

Leaderboard

Interview Anne van Dam

Challenge Tour Kazachstan

Wil Besseling steeg op dag 3 van het Kazachstan Open naar de gedeeld 32ste plek. Met opnieuw een ronde 68 (-4) op de baan van het Zhailjau Golf Resort staat Besseling nu op een totaal van -8. De zege is praktisch onmogelijk - met -20 gaat Sean Crocker aan de leiding - maar een goede cheque zit er zeker in voor de Nederlander, die 38ste staat op de jaarranglijst.

Daan Huizing, de andere Nederlander die in Almaty de cut haalde schoot weinig op met een ronde level par. Huizing zakte een plaats naar de gedeeld 58ste plaats.

Lars van Meijel en Darius van Driel misten vrijdag de cut. Het Kazakhstan Open is met 450 duizend euro in de prijzenpot een zeer belangrijk toernooi voor de Nederlandse Challenge Tour spelers. Na deze week staan er inclusief de Grand Final in Ras al Khaimah nog vijf toernooien op de kalender. Spelers in de top-15 van de jaarranglijst na de finale krijgen een kaart voor de European Tour. 

Leaderboard

Hoogtepunten dag 2:

lees meer

Dag 3: Nederlanders binnen


De twee Nederlanders die de cut haalden in het KLM Open hebben ronde drie alweer achter de rug. Een round-up van zaterdagochtend.

Mark Reynolds en Max Albertus startten vroeg op de dag. Professional Reynolds ging rond in 73 slagen (vier bogeys en twee birdies) en hij verliest daarmee terrein in het klassement. Hij begon de dag op de gedeelde 61ste plaats.

Max Albertus, gedeeld 50ste na twee ronde, begon weer heel sterk, net als een dag eerder. Hij was na zes holes drie onder voor de dag en stond daarmee even in de top 15. De pro uit Oss maakte in het vervolg van zijn ronde nog een birdie maar ook twee bogeys, en op de par-4 17de maakte Albertus een double bogey. Het werd een ronde 71 (par) en daarmee zal Albertus nauwelijks terrein winnen of verliezen.

'Ik speelde weer lekker vandaag, maar de score had wel iets lager kunnen zijn', zei Albertus na zijn moving day. 'De double bogey op 17 was natuurlijk zonde. Ik was daar iets te snel met mijn routine. Mijn doel is nog steeds om na 72 holes onder par te eindigen, en dat zit er zeker in met mijn spel deze week', aldus Albertus. 

De Belg Thomas Detry is vooralsnog de held van de dag. Hij ging vroeg op de dag rond in 63 slagen (-8, negen birdies en een bogey) en bracht zijn totaal op -9. Om 14 uur was hij gedeeld vierde. De Ier Padraig Harrington was rond die tijd ook vierde maar moet zijn ronde nog afmaken. 

Leider Ashun Wu uit China (-12 na 36 holes) is om 12:45 uur gestart. 

Op de Beat the Pro-hole is het even na lunchtijd heel druk geworden. Rond 13:30 uur probeerde Ronald de Boer de pro's te verslaan. Marianne Timmer zal rond 14:30 uur een poging doen op de Beat the Pro-hole.

Aan het eind van de dag volgt een verslag van de tweede ronde in Spijk. Kijk om 18 uur naar de tweede aflevering van KLM Open Vandaag TV, live op de Facebookpagina’s van het KLM Open en GOLF.NL. 

Leaderboard.

Liveblog.

lees meer

© 2016 Panthera Golftrolleys - Volg ons op :    

Top